ZAGRIJAVANJE PRED ALKU

CRVENU ČOJU PONIO MLADEN VUČKOVIĆ Gotovo 7 tisuća gledatelja ispunilo je u subotu poslijepodne alkarsko trkalište

Gotovo 7 tisuća gledatelja ispunilo je u subotu poslijepodne alkarsko trkalište kako bi vidjeli natjecanje alkara za pobjednika 298. Čoje
 Nikola Vilić/CROPIX

Ponesi ovaj barjak ulicama slobodarskog Sinja i neka ti je sritno - riječi su alkarskog vojvode kojima je čestitao alkaru Mladenu Vučkoviću na pobjedi za 298. Čoju. Ovaj 41-ogodišnji dipl. inž. građevinarstva iz Brnaza, vlasnik projektnog biroa "Alkar u sridu", do pobjede na Čoji došao je sa 8 punata. U prvoj trci pogodio je "u sridu", a u drugoj "u dva" te je sa 5 sakupljenih punata u treću trku ušao kao vodeći. Po četiri punta imali su Denis Gugić, Tino Radanović i Petar Tomašević. Gugić je pogotkom "u dva" u trećoj trci poveo sa 6 punata. Odmah poslije njega sa starta je krenuo Vučković, pogodio u najmanji krug i rješio pitanje koji će od 17 kopljanika na svom koplju ponijeti 311 centimetara crvene čoje kao znamenje pobjede.

Mladen Vučković je alkar od 1992. godine kada je debitirao u pratnji alkarskog barjaka. Kao kopljanik prvi put se nadmetao 1997. godine. U riznici trofeja već ima cijeli komplet - jedan slavodobitnički plamenac te po jednu pobjedu na Čoji i Bari. Jaše na vlastitom konju Preferans kojega je darovao Alkarskoj ergeli. Slavlje pobjede na Čoji Vučković će podijeliti sa svojim alkarskim momkom Antoniom Šimićem iz Glavica, kriminalistom zaposlenim u MUP-u. Najavio je da namjerava prestati s alkarskim nadmetanjima.

Mladen Vučković potječe iz stare alkarske obitelji. Njegov otac Anđelko bio je peterostruki slavodobitnik Sinjske alke, a stric mu Božidar bio je vrsni alkar i jahač i, kako Mladen često ističe, njegov učitelj jahanja.

Za pobjedu na Čoji Mladen Vučković je za sebe i svoga alkarskog momka osvojio srebrnu plaketu Alke, a pripada mu i novčana nagrada Viteškog alkarskog društva od 20 tisuća kuna.

Generalna proba alkara za 298. feštu održana je pred oko 7 tisuća gledatelja unatoč pripeci od 37 strupnjeva Celzijevih, koliko je u subotu u 14 sati izmjereno u Sinju. Dok su pucnjevi mačkula najavljivali dolazak alkarske povorke na trkalište u svečanu ložu stigli su gosti i uzvanici među kojima su bili čelnici Viteškog alkarskog društva, grada Sinja, gradova i općina cetinskog kraja, Splitsko-dalmatinske županije, viteških udruga Sartiglie sa Sardinije i Trke na prstenac iz Barbana, predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata i drugi.

A kad se oglasila truba Mladena Poljaka s alkarskim zovom s Biljuga su krenuli alkari u "berbu" punata za pobjednika Čoje. U subotu u gađanju nisu imali svoj dan. Slabo su počeli, a onda popustili.

Prvi je startao alaj-čauš Tonći Bešlić i promašio. Poslije njega pobjednik Bare Alen Filipović Grčić pogodio je "u ništa", onda su zaredali pogoci "u jedan", pa dva pogotka "u sridu"... U prvoj trci alkari su pogodili ukupno 20 punata i to s tri pogotka "u sridu" i 11 pogodaka "u jedan", uz jedan pogodak "u ništa" i dva promašaja. Kuriozitet je da u prvoj trci ni jedan od 17 alkara nije pogodio "u dva".

U drugoj trci su popustili, pogodili su svega 17 punata. Pritom su samo jednom pogodili u sridu", četvorica alkara pogodili su "u dva", njih 6 "u jedan", dvojica "u ništa", a čak četvorica nisu kopljem dodirnuli alkarsku metu.

U kad je sunce zašlo iza planina, pa su lakše disali alkari i njihovi konji, vitezovi su se opoštenili u trećoj trci. Pogodili su ukupno 26 punata i to sa dva pogotka "u sridu", 7 pogodaka "u dva", 6 pogodaka "u jedan" i dva pogotka "u ništa". Uz pobjednika Čoje Mladena Vučkovića pogotkom u sridu" "zasladio" je zamjenik alaj-čauša Ivo Zorica kao posljednji natjecatelj.

Ove nedjelje s početkom u 16,30 sati održat će se nadmetanje za slavodobitnika 298. Sinjske alke. Slavlju sinjskih vitezova nazočit će, uz cijeli niz najviših državnih dužnosnika i veleposlanika akreditiranih u Hrvatskoj i pokrovitelj Sinjske alke i predsjednik RH dr. Ivo Josipović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 03:56