VELIKA ŠKRTICA

Cvjetaju u cijelom svijetu, a ne samo u Hrvatskoj, no zadnjih 18 mjeseci dogodila se eksplozija koju je više nemoguće pratiti...

Rasprostranjene su i prevare s porukama u kojima prevaranti glume članove obitelji vlasnika mobitela te ga traže novac

Gužva s taxi vozilima ispred Parka mladeži na ovogodišnjem Ultra Europe festivalu

 

 Bozidar Vukicevic/Cropix

Samo u proteklih 18 mjeseci broj putničkih prevara, zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, porastao je između 500 i 900 posto, procjenjuju na Booking.comu te upozoravaju kako vrste prevara variraju od destinacije do destinacije.

Uglavnom je riječ o novčanim prevarama, a turistički su stručnjaci za potrebe HuffPosta pobrojali neke od najčešćih s kojima se potrošači u novije doba mogu susresti.

Ubrzo nakon popuštanja covid-mjera pojavio se velik broj putnika koji su trebali produljiti valjanost svojih putnih dokumenata i internet je najednom postao preplavljen lažnim stranicama koje se pružale takve usluge, a zapravo otimale novac.

Sljedeće su u nizu taksi prevare koji očito cvjetaju u cijelom svijetu, a ne samo u Hrvatskoj, te prevare s lažnim Wi-Fi mrežama. Jednostavno - prevaranti na područjima na kojima uobičajeno postoje besplatne mreže, poput zračnih luka i hotela, ubacuju vlastite mreže sličnih imena putem kojih, jednom kad se potrošač na njih spoji, mobitel ili računalo mogu inficirati različitim softverima ili čak doći do podataka o karticama.

Rasprostranjene su i prevare s lažnim rent-a-carima i porukama u kojima prevaranti glume članove obitelji vlasnika mobitela te ga mole da mu pošalje novac, a koje su najčešće među starijim osobama.


Imate prijedlog za Veliku škrticu?

Pišite na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Uključite se u Facebook grupu Velika škrtica, povežite se s najvećom zajednicom potrošača i saznajte odgovore na sva pitanja o kojima drugi šute

image

Velika skrtica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 11:51