BAŠTINA

Da je Muzej Međimurja Čakovec jedan od najboljih u Europi, od ove godine i službeno je potvrđeno

Tehnološki je osviješten, maksimalno su iskorišteni hologramski prikazi, 3D i 4D, doživljaji vibracija, zvukova, svjetlosnih efekata...

Riznica Međimurja Čakovec

 Artist

Međimurje i turizam već godinama su dio iste rečenice. Uza sve blagodati koje nudi najmanja hrvatska županija na sjeveru zemlje, Muzej nematerijalne baštine "Riznica Međimurja Čakovec" prava je adresa za naučiti o povijesti i tradiciji destinacije. Već činjenica da je smješten u kompleksu Starog Grada Zrinskih, sama je po sebi atrakcija pa kad se tome pridodaju sadržaji, nezaobilazna je turistička točka. Iako orijentiran na očuvanje i promociju međimurske baštine, tehnološki je osviješten, maksimalno su iskorišteni hologramski prikazi, 3D i 4D, doživljaji vibracija, zvukova, svjetlosnih efekata...Prezentira zaštićena nematerijalna dobra, a Međimurci ih imaju čak 13, upisanih u Registar kulturnih dobara RH, od koji su dva, Umijeće izrade tradicijskim dječjih igračaka i Međimurska popevka, i dijelom UNESCO-ove nematerijalne baštine čovječanstva.

image

Muzej

Artist

U Riznici Međimurja posjetitelj će naučiti o Štrigovskoj skupini govora, Umijeću zlatarenja - vađenja zlata, Tradicijskom umijeću izrade svetomarijske čipke, o Umijeću izrade pikača - tradicijske pokladne maske i drugim tradicijama međimurskog kraja. Postav je iznimno bogat, tu su replika čardaka na Muri, dravske šajke, svjetleće stablo svijeta, hiperrealističke skulpture povijesnih likova u prirodnoj ljudskoj veličini, hologram Nikole Zrinskog Sigetskog, zatvorenici u tamnicama, tajni labirint...

Kad se sve to "začini" intrigantnim, mističnim međimurskim legendama o vilama, vodenjacima, dravskim i murskim deklicama... posjetitelj shvaća da je međimurska baština znatno kompleksnija od mnogih o kojima su dotad čuli i naučili. Pritom, Međimurci imaju moćnog, ogromnog krilatog zmaja Pozoja, za kojeg predanje kaže da spava ispod čakovečkog Staroga grada. Nemate li na raspolaganju barem dva sata, nemojte ni ulaziti u Muzej riznice Međimurja, ili ćete, poneseni sadržajem, zakasniti kud ste namjeravali ili ćete otići razočarani što niste postav razgledali do kraja. Da je Muzej Međimurja Čakovec, čiji je dio postava i Riznica Međimurja, jedan od najboljih europskih muzeja, od ove je godine i službeno.

image

Čakovec

Artist

Muzej je ušao u samo finale izbora za Europski muzej godine, titulu koju dodjeljuje Europski muzejski forum. Međimurski je muzej jedini uopće uspio ući u konkurenciju, a potom se i plasirati u finale, što bez suvišnih riječi, govori o njegovoj kvaliteti. Ovaj čuvar međimurskog identiteta osnovan je prije 70 godina i s velikom pažnjom brine o međimurskom kulturno-povijesnom blagu. Riznica Međimurja već je godinama upisana na kartu kulturno – povijesne europske baštine pa kao takva i na turističku kartu Europe. Od otvaranja 2021. godine do svibnja ove godine jedinstveni je postav razgledalo više od 50.000 ljudi. Hrvatsko muzejsko društvo proglasilo je Riznicu Međimurja najboljim muzejskim postavom za 2022. godinu.

image

HTZ logo

image

Ekomuzej Međimurje

image

Međimurje živi zeleno

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 02:42