NEPRAVDA SUSTAVA

'Dali su mi lijekove zbog kojih se rak razmahao, a za onaj koji mi pomaže država mi neće platiti!'

 udruga Jedra

Rak pluća još uvijek je najčešća zloćudna bolest i vodeći uzrok smrti među svim karcinomima u žena i muškaraca, pa je studeni odabran kao podsjetnik na njegovu nužnu ranu dijagnostiku i promjenu loših životnih navika, piše Slobodna Dalmacija .

Prvi simptomi

Iako postoji mit da je rak pluća isključivo posljedica pušenja, dramatična ispovijest 39-godišnje Silvane Vidak, kojoj je u proljeće ove godine dijagnosticiran ALK pozitivni rak pluća i koja se liječi na Klinici za plućne bolesti Jordanovac, to najbolje demantira. Ova nezaposlena majka troje malodobne djece, dvojice dječaka od 14 i 10 godina i osmogodišnje djevojčice, nikada nije pušila ni pila alkohol i jedna je od 30 uglavnom mladih žena nepušačica oboljelih od ovog oblika karcinoma u Hrvatskoj.

– Sve je počelo u ožujku ove godine, kad me je penjanje uz stepenice počelo jako umarati uz teško disanje – prisjeća se Silvana. – Odmah sam otišla svojoj liječnici, koja me je uputila na RTG pluća u Vinogradskoj bolnici, koji je pokazao da imam vodu u plućima. Potom je uslijedila punkcija. Već prvi nalaz bio je sumnjiv, a drugi je potvrdio da imam adenokarcinom. Uslijedila je kompletna obrada, uključujući i CT koji je pokazao da je maligni proces samo u plućima, pa sam upućena kirurgu koji bi trebao utvrditi gdje je primarni karcinom.

No, kirurg u Vinogradskoj nije me mogao odmah primiti, dao mi je termin i sugerirao da pogledam može li me netko primiti ranije. Uzela sam svoje papire i otišla na Jordanovac. Sestri sam na prijamu rekla da imam rak pluća i odmah me je primio dr. Zoran Janevski, koji je otkrio primarni tumor, ali neoperabilan, pa me je uputio onkologinji prof. dr. Branki Čučević.

Ona mi je u lipnju propisala kemoterapiju s lijekom Taksol, nakon čega se bolest proširila. Mutacije su poslane na testiranje kako bi se vidjelo na koji će lijek reagirati, ali to se ne radi u Hrvatskoj, nego u Ljubljani. U međuvremenu, u kolovozu sam dobivala i drugi lijek, Alimta, koji je također izazvao progresiju bolesti. Ali nisam gubila nadu – kaže Silvana, pa nastavlja:

Ministar ne odgovara

– Dok sam čekala nalaze iz Ljubljane, koje mi je tamošnji liječnik napravio besplatno, doznala sam od jednog liječnika iz Belgije da za moju dijagnozu postoji lijek Xalkori, o čemu sam obavijestila onkologinju. Ona je rekla da zna za taj lijek, ali mi ga ne može propisati jer nije na listi HZZO-a, pa ga je moja sestra kupila u Njemačkoj za 6000 eura, koliko stoji jedna mjesečna doza. Sada ga uzimam i doktorica mi je potvrdila da lijek djeluje i da su nalazi bolji.

Ono što me pogađa jest odbijenica od HZZO-a uz potpuno neprihvatljivo birokratsko objašnjenje o odobrenju nekakvih povjerenstava i proceduri koja nije ništa drugo nego pranje ruku. Pisala sam i ministru Siniši Vargi, ali još mi nije odgovorio. Od njega očekujem samo pozitivan odgovor, jer mislim da u tome ministarstvu ima dobrih ljudi i liječnika koji mi nemaju pravo uskratiti lijek i reći mojoj djeci da im majka ne mora živjeti.

Istodobno, lijek se odobrava pušačima s karcinomom jer je njih više, a nas je navodno samo tridesetak, pa za nas nema ni plaćenog testiranja ni lijekova – upozorava gospođa Vidak.

– HZZO ne pokriva testiranje i liječenje za ALK pozitivne mutacije, iako takvih bolesnika godišnje u Hrvatskoj ima samo tridesetak – potvrđuje nam prof. dr. sc. Sven Seiwerth, predstojnik Zavoda za patologiju Medicinskog fakulteta Zagreb.

Bočica na poklon

– Uspjeli smo odnedavno uvesti rutinsko testiranje na EGFR status u bolesnika s uznapredovalim karcinomom pluća nemalih stanica. U bliskoj budućnosti, zahvaljujući našem educiranom i stručnom osoblju te donacijama, omogućit ćemo i testiranje bolesnika na ALK mutacije na Zavodu za patologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – najavljuje dr. Seiwerth.

– Pa recite mi, molim vas, je li to normalno u zemlji u kojoj se na sve strane uludo troši novac, a za moj lijek ga nema, za mene koja nikada nisam svjesno uništavala svoje zdravlje? – pita se Silvana, a pita i javnost. Zanimljivo je, dok HZZO i Ministarstvo zdravlja traže argumente za ovako nepravednu odluku, Silvani se javila jedna gospođa i obećala joj darovati još jednu bočicu lijeka koji sama više ne može primati, a još mu nije istekao rok trajanja. Silvana joj zahvaljuje, kao i svojim liječnicima, i optimistično očekuje odgovor ministra Varge.

Genetski uvjetovana bolest

Prema zadnjim podacima, čak 25 posto slučajeva obolijevanja od raka pluća nije povezano s pušenjem (53 posto kod žena i 15 posto kod muškaraca), a najnovije spoznaje potvrđuju da je ALK mutacija genetski uvjetovana, nije povezana s pušenjem i od nje obolijevaju uglavnom žene mlađe životne dobi. Upravo ta vrsta raka raste polagano i brzo metastazira, prilikom postavljanja dijagnoze u 75 posto slučajeva već je u uznapredovaloj fazi, a rezultati liječenja često su skromni, piše Slobodna Dalmacija .

Statistika

U Hrvatskoj je rak pluća najčešći oblik raka kod muškaraca i drugi po učestalosti rak kod žena, odmah nakon raka dojke. Prema podacima Registra za rak, u Hrvatskoj je u 2011. godini dijagnosticirano 2920 novooboljelih od raka pluća, od kojih 768 slučajeva kod žena i 2152 kod muškaraca. S obzirom na to da se rak pluća otkriva kasno, kad je bolest već uznapredovala, ishodi liječenja za sada su skromni, petogodišnje je preživljenje samo šest posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 20:45