VREMENSKA PROGNOZA

Danas mogući pljuskovi, a onda počinje novi pakleni tjedan: Temperature se penju do 37, stižu ‘tropske noći‘...

U nastavku tjedna u unutrašnjosti promjenljivo oblačno uz porast temperature

Ilustracija

 Vojko Basic/Cropix

Praznični ponedjeljak bit će djelomice sunčan s promjenjivom naoblakom. Državni hidrometeorološki zavod u prognozi navodi kako je na zapadu zemlje, osobito uz obalu Istre i u Gorskom Kotaru, moguća mjestimična kiša ili pokoji pljusak praćen grmljavinom, a popodne će se zahvaćeno područje proširiti i istočnom Hrvatskom.

Meteorolog Bojan Lipovšćak za N1 objasnio je da nad zapadnu i srednju Europu prodire vlažan atlantski zrak i premješta se glavninom sjevernije od Alpa prema istoku. Manje količine nestabilnog zraka zaobilaze alpsku prepreku i uzrokuju lokalne nestabilnosti nad sjevernom Italijom, Austrijom, Slovenijom i našim zapadnim krajevima.

Na srednjem i južnom Jadranu te u dalmatinskoj zagori očekuju se duža sunčana razdoblja uz slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka kretat će se uglavnom između 28 i 33, a u Dalmaciji i do 35 °C.

Sutra se na Jadranu očekuje sunčano vrijeme, u unutrašnjosti s umjerenom naoblakom, dok će popodne uglavnom u gorskoj Hrvatskoj doći do jačih razvoja oblaka i ponekog pljuska. Očekuje se i slab vjetar, a u podvelebitskom primorju umjerenu buru.

Najniža jutarnja temperatura zraka iznosit će od 14 do 19 °C, na Jadranu od 22 do 25 °C. Najviša dnevna većinom između 27 i 32 °C, u unutrašnjosti Dalmacije malo viša.

U nastavku tjedna u unutrašnjosti promjenljivo oblačno uz porast temperature. Na Jadranu sunčano i sve toplije, i dalje tropske noći s temperaturom iznad 20 stupnjeva Celzijevih, a dnevne temperature uz obilje sunca porast će i na 37 °C. Temperatura mora kretat će se od 23 do 27 °C uz vrlo visok UV indeks.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. kolovoz 2024 20:08