POTPISAN SPORAZUM

Deblokada: Seljaci pristali na isplatu poticaja u 2011.

 Ranko Šuvar / CROPIX

ĐAKOVO - Nakon trosatnih pregovora u Đakovu je jedan sat iza ponoći potpisan sporazum između ministra Čobankovića i predstavnika seljačkih udruga četiriju slavonskih županija.

Sporazumom je dogovoreno da se seljacima poticaji za 2009. godinu isplate u 60% iznosu u novcu, a ostatak u protuvrijednosti reporomaterijala do iznosa od 600 kn po hektaru. No, presudno za ovaj kompromis bio je dogovor o isplati duga za poticaje iz 2008. godine u iznosu od 205 milijuna kuna.

Seljaci su zahtijevali isplatu kompletnog duga u ovoj godini, no iz Vlade su im poručili da je to moguće isplatiti tek u sljedećoj godini, što su predstavnici seljaka i prihvatili te je tako kompromisno rješenje rezultiralo potpisivanjem sporazuma.

KARTA BLOKIRANIH PROMETNICA U HRVATSKOJ

Virovitica: Troje prosvjednika |uhićeno, jedan ozlijeđen

- Nismo do kraja zadovoljni, ali na kraju smo pristali na kompromis zbog situacije kakva je. Iscrpili smo sve mogućnosti i na kraju potpisali sporazum. Seljaci će ostati na svojim punktovima još ovu noć, a onda se sutra u prijepodnevnim satima početi vraćati svojim kućama, rekao je predsjednik Udruge Brazda Matija Brlošić, a na njegovom tragu bile su izjave i ostale trojice predstvanika seljačkih udruga.

Zadovoljan je bio i ministar Čobanković koji je rekao da su se obje strane maksimalno uvažavale i da je Vlada prihvatila ono što može ispuniti.

Što se tiče seljaka iz Virovitičko-podravske županije, čiji predstavnik Zvonko Pipić nije želio potpisati sporazum, Čobanković je izjavio da se dogovoreno odnosi i na njih te da očekuje da će se i oni povući sa prometnica.

Pipića su inače ostale kolege pokušale nagovoriti da se vrati nazad i potpiše sporazum, no on na to nije pristao.

Obje su strane na kraju izrazile nadu da će ovo biti početak drugačijih, boljih odnosa na relaciji Ministarstvo poljoprivrede – poljoprivredni proizvođači.

Pola sata iza ponoći pregovore je napustio predstavnik seljaka Virovitičke županije Zvonko Pipić rekavši okupljenim novinarima da ne može prihvatiti novu ponudu Vlade.

- Ne nude nam ništa novo. Za 2009. sve što su i dosada nudili , a za 2008. vrijednosne papire koji bi bili u upotrebi tek u 2011. To nije u redu i ja ne želim biti taj koji će na sebe preuzeti odgovornost i sudbinu seljaka. Moja baza je rekla da ne odstupam od zahtjeva i ja se toga pridržavam. Dajemo potporu Vladi, ali sve ovo nije dobro. U Virovitici je i krv pala. Ja ne znam što će dalje biti – rekao je Pipić i napustio pregovore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. kolovoz 2024 17:07