‘KAJEMO SE‘

Dekani vjerskih fakulteta u lipnju glasali za Rodne studije pa ponudili ostavke. A jasno je i zašto baš sad...

Povod ostavkama je tekst u Hrvatskom tjedniku u kojem se navodi da im je obojici podršku za takvo glasanje dao zagrebački nadbiskup

Josip Šimunović, Stjepan Lakušić, Dražen Kutleša, Radovan Fuchs

 Damjan Tadic/Cropix

Dva su dekana vjerskih studija u utorak ponudili ostavku i objavili javnu ispriku razočaranoj javnosti zato što su nedavno glasali za uvođenje rodnih studija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Glasanje za rodne studije Josip Šimunović i Ivica Šestak objasnili su rutinskim činom u kojem su dali svoj glas ne provjeravajući o čemu je riječ jer tako i inače čine, prihvaćaju mišljenje i stav Senata kako bi se poštedjeli napora da pročitaju sve odluke prije glasanja. Rodni studiji su na sjednici Senata od 11. lipnja dobili jednoglasnu podršku članova, ali je Ministarstvo nakon toga odlučilo da je Filozofski fakultet postupak akreditacije trebao, u skladu s izmijenjenim propisom, provesti kroz Agenciju za znanost i visoko obrazovanje, a ne unutar Sveučilišta, kako je određivao stari propis i kako je Filozofski fakultet to učinio. Zbog te odluke Ministarstva ove jeseni neće biti ni jednog studenta rodnih studija.

Neovisno o tome, ostavke na položaje dekana Šimunović i Šestak ponudili su pak s obrazloženjem da su u javnosti odali "pogrešan dojam da je Crkvi možda ikako prihvatljiva rodna ideologija te time dali povod sablazni". Povod ostavkama je tekst u Hrvatskom tjedniku u kojem se navodi da im je obojici podršku za takvo glasanje dao zagrebački nadbiskup i Veliki kancelar mons. Dražen Kutleša, te se u tekstu javne isprike i ponuđenih ostavki to i čini glavnim razlogom. Naime, navodi se u priopćenju dekana Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Josipa Šimunovića, i dekana Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Ivana Šestaka "Veliki kancelar mons. Dražen Kutleša nikada nije ulazio u redovito djelovanje fakulteta, a kamoli utjecao kako bi tko, pa i ja kao dekan, trebao glasovati u bilo kojemu fakultetskom ili sveučilišnom tijelu ili u bilo kojoj situaciji", stoji u tekstu kojega je očito napisao Ivica Šestak.

"Za Katoličku Crkvu, a što je mons. Kutleša višestruko opetovao, neprihvatljiva je svaka ideologija roda i rodnih teorija koje su suprotne Božjem stvoriteljskom planu i promiču antropološki dualizam koji razdvaja spol i rod ili se spol svodi samo na biološku razinu te, kao takve, dovode u pitanje i samo dostojanstvo ljudske osobe. Optuživati mons. Dražena Kutlešu ili dovoditi u pitanje njegovu vjerodostojnost i dobar glas, krajnje je neprofesionalno i uvredljivo", piše u priopćenju dvojice dekana.

"Izražavamo žaljenje i kajanje što smo toliko nespretno i na taj način nas dvojica sudjelovali u ovoj stvari", piše Šestak za obojicu dodavši da se time mogao steći dojam temeljem njihovog osobnog glasanja da je Crkvi možda prihvatljiva rodna ideologija.

U pismu javnosti je odlično što prihvaćaju svoju odgovornost za glasanje, gotovo se sami prijavljujući kao krivci, duhovito nazivaju svoju odluku "nepromišljenom" te zaključuju kako u budućnosti moraju "temeljitije pristupati svemu". Po svemu sudeći, od ostavki neće biti ništa, mons. Kutleša ima svoj mir, a Rodni studiji čekaju bolja vremena, možda sljedeću godinu. Građanima razočaranim ovakvim razvojem događaja oko Rodnih studija, koji su kao obavezne kolegije trebali imati Feminističku teoriju, Rodnu povijest i Feminističku metodologiju, a koje ima i Bosna i Hercegovina i Srbija i mnoge zapadnoeuropske države se, pak, nitko nije ispričao. Rodna ideologija ne postoji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 15:20