KRATKO OSVJEŽENJE

DHMZ izdao upozorenje zbog nevremena, meteorolozi najavili novi pakao: ‘Znamo kada se vraćaju velike vrućine!‘

Iskoristite ove dane predaha od toplinskog vala...
 Vojko Basic/Cropix

Danas je na Jadranu pretežno, u unutrašnjosti djelomice sunčano uz povremeno povećanu naoblaku. Ponegdje malo kiše ili poneki pljusak, uglavnom u istočnoj i gorskoj Hrvatskoj. Ujutro na kopnu ponegdje kratkotrajna magla. Vjetar na kopnu slab, na Jadranu mjestimice umjeren sjeverozapadni, ujutro na sjevernom dijelu prolazno bura. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 28 do 33 °C.

Sutra će biti djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom i nestabilno. Mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom, ponajprije u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu moguće izraženiji. Vjetar većinom slab, na Jadranu umjeren sjeverozapadni i jugozapadni, na sjevernom dijelu navečer bura. Uz nestabilnosti vjetar prolazno pojačan. Najniža temperatura zraka od 15 do 20, na Jadranu od 21 do 26, a najviša većinom između 28 i 33 °C.

Za sutra je DHMZ izdao i žuto upozorenje zbog mogućih grmljavinskih nevremena za zagrebačku, karlovačku, riječku, kninsku i gospićku regiju, ali i za sjevernu, srednju i južnu Dalmaciju te Kvarner i Kvarnerić.

- Mogući izraženi pljuskovi s grmljavinom. Vjerojatnost grmljavine > 40-60 %. Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom.

image

Meteoalarm za ponedjeljak 22.7.

Dhmz/

Meteorolog N1 televizije Bojan Lipovšćak javlja da će se sutra navečer i u noći na utorak u sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu dogoditi naoblačenje povezano s prolazom hladne fronte sjeverno od Alpa. Lokalno u Gorskom kotaru te uz granicu sa Slovenijom grmljavinske nevere, intenzivni pljuskovi kiše uz pojačane udare vjetra.

Na sjevernom će Jadranu navečer zapuhati jaka bura. U utorak i srijedu se očekuje zahlađenje s povremenom kišom i grmljavinskim pljuskovima.

Visoke temperature opet nas čekaju od četvrtka pa će krajem tjedna opet biti 36-38 stupnjeva. Meteorolog za N1 upozorava i na vrlo visok UV indeks.

Temperatura mora bit će od 26 do 28 stupnjeva, osim uz obalu gdje je pritok hladne vode iz vrulja snizio temperaturu za dva do tri stupnja. Lipovšćak ističe da su i temperature rijeka ugodne za kupanje: u Dravi i Dunavu je izmjereno 20-25 stupnjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. srpanj 2024 16:18