MALI HEROJ ANTE

Dječak koji je postao simbol borbe roditelja djece s teškoćama ide premijeru: ‘Možda ćemo se skompati, Plenković i ja...‘

Riječ je o Anti Mikuliću, dječaku rođenom bez šaka, koji u dobi od šest godina ne hoda i ne govori, a država mu je osigurala terapiju dvaput mjesečno - po pola sata

Ante je veseo i razigran dječak kojem leđa uvijek čuva mama Marica Mikulić

 Danijel Soldo/Cropix

Mali Ante Mikulić iz Slavonskog Broda, koji ni nakon posjeta ministru Viliju Berošu, prikupljenih 5000 potpisa podrške i nakon protesta pred Vladom nije u hrvatskom zdravstvenom sustavu uspio dobiti više rehabilitacije od dva puta mjesečno po pola sata, sutra ide osobno premijeru Andreju Plenkoviću.

Nada se da će se sprijateljiti, a pravi prijatelji su nam, poručuje vragolasti Ante, ionako najbolja terapija.

image

Marija Mikulić i sin Ante

Danijel Soldo/Cropix

Podsjetimo, riječ je o dječaku s rijetkim sindromom Cornelia de Lange, koji prate zaostaci u psihofizičkom razvoju, problemi sa srcem, sluhom, vidom, gastroenterološki i niz drugih problema. Ante je rođen bez šaka, a u dobi od šest godina još ne govori i ne hoda.

Antino pisamce

Ante se danas obratio medijima, a njegovo pisamce donosimo u cijelosti:

"Dragi prijatelji i predstavnici medija,

piše vam Ante Mikulić, onaj mali dječačić iz Slavonskog Broda koji već neko vrijeme uz vašu podršku skreće pažnju na probleme s rehabilitacijom s kojom se susreću on i njegovi prijatelji.

Moja mama Marica Mikulić odlučila je baš meni dati priliku da pričam s premijerom u nadi da ću upoznavanjem steći prijatelja i da će mi taj prijatelj pomoći, kao što mi pomažu svi moji prijatelji koji me upoznaju.

Mišljenje moje mame već svi znaju, a u nadi da će se čuti i moj glas pozivam vas da mi i vi budete prijatelji i pružite podršku da me se čuje.

Sutra, u srijedu, 23. listopada 2024. u 14 sati, dobio sam priliku da me se čuje na Markovu trgu u susretu s premijerom. Malo prije 14 sati doći ću s mamom u Matoševu ulicu, gdje me čeka parking i odatle s pratnjom idem k premijeru.

Kako su nam pravi prijatelji najbolja terapija koja nam je potrebna u životu, ostaje nam vidjeti hoću li se skompati s premijerom i sebi i svim svojim drugim malim prijateljima osigurati podršku koja nam je neizostavna.

Prijateljski pozdrav,

Ante i mama Marica Mikulić"

image

Prgava familija je prgava familija. Odustajanje za njih nije opcija

Nenad Opacak /Cropix

Ante je posljednjih mjeseci postao predstavnik tisuća obitelji u kojima odrastaju djeca s teškoćama, a čiji su roditelji na fizičkom, psihičkom i financijskom rubu pokušavajući svojoj djeci osigurati minimum zajamčenih prava.

Konkretno, iako je riječ o djetetu s najtežim, četvrtim stupnjem oštećenja zdravlja, kojem zakoni omogućavaju cijeli niz rehabilitacija, Ante je u sustavu zdravstva, na teret HZZO-a, u stvarnosti uspio ostvariti jednu jedinu rehabilitacijsku terapiju - i to dva puta mjesečno po pola sata!

Ali, Antina mama Marica odlučila je da na tome neće stati. Neće odustati, rekla nam je jer odustajanje nije opcija. Od čega bi mogla odustati, pita. Od onoga što je njezinu djetetu nužno? Pa tko od toga može i smije odustati?

Dajte mu terapiju!

Marica Mikulić bila je prva mama njegovateljica kojoj su odobrili bolovanje, iako to svakoj od njih po zakonu pripada. Ona je mama koja je upisala svoje dijete u redovni vrtić i nakon što je dobila odbijenice u svim institucijama. To je mama koja nije zašutjela kad su joj u crkvenoj ustanovi za rehabilitaciju, koju financira država, rekli da Ante može na terapiju dva puta mjesečno, po pola sata. Naprotiv.

Odvela je Antu - nevjerojatnog šarmera, koji obara s nogu svakoga tko ga upozna - ministru zdravstva Viliju Berošu. No, nije ga bilo. Primile su ga njegove suradnice i obećale da će sve riješiti. Nisu. Pa je mama, uz pomoć udruge Sjena i njezine predsjednice Suzane Rešetar, pokrenula peticiju za Antu i prikupila više od 5000 potpisa. Onda su te potpise odnijeli ministrima pred sjednicu Vlade. I dalje ništa.

Sutra idu samom premijeru. Možda im premijer pomogne. Da Ante dobije terapiju češće od dva puta mjesečno. Po pola sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2024 14:52