NOĆNA MORA

'DO HRVATSKE SAM PUTOVAO ČAK 18 SATI!' Čitatelj Jutarnjeg detaljno nam je prepričao što je sve proživio zbog kaosa na granici

 
 Screenshot Jutarnji.hr, čitatelj Slobodne Dalmacije

Jedan od čitatelja Jutarnjeg lista koji je jučer navečer krenuo iz Austrije gdje radi te je prema predviđenom planu putovanja, oko 22 sata trebao kročiti u kuću u Hrvatskoj, u redovima u čekanju je proveo sve do danas u 15 sati kada mu je uručeno rješenje o samoizolaciji.

Negoduje jer, kako kaže, da je znao da će nastati kaos, potrudio bi se prije 21 sat prijeći granicu i slobodno ući u Hrvatsku, a ovako će biti “zatočenik” u vlastitom domu idućih 14 dana.

- Prvo sam na ulasku u Sloveniju sinoć čekao četiri sata da bi oko jedan u noći stajao u koloni sa još najmanje tisuću putnika. Ukupno sam do kuće putovao 18 sati. Ne znam što reći osim da ništa nije bilo najavljeno, a s obzirom na iznenadne procedure, nije bilo niti najbolje organizirano. Sve je, u najmanju ruku, nehumano.

Zašto? Noć smo praktički proveli na otvorenome i smrzli se. A o prolasku granice dobivali smo oprečne informacije odnosno prvo su nam rekli da čekamo u automobilima i da će nas prozvati kako bi nam dali formulare, pa su se onda pojavili neki koji su rekli da moramo stajati u redu pred kontejnerom. Noć smo proveli trzajući se, izlazeći svako malo van da bi čuli prozivku. Da bi u jednom trenutku zamalo izbila i tučnjava pa su intervenirali policajci jer su pojedinci, koji su kasnije došli, izašli prije svih s rješenjem o odlasku kući u samoizolaciju – ispričao nam je jedan čitatelj.

Otkrio je da su se danas oko 13 sati na Macelju pojavili djelatnici Crvenog križa koji su im dijelili vodu i dvopek.

- Zadržali su se skoro dva sata te su otišli. A mi ostali i dalje čekati. Na granici nažalost nije bilo normalnih uvjeta za biti, a ponajmanje onih higijenski. Postavljeni toi-toi toaleti su bili iskorišteni maksimalno. A nakon toga nemaš gdje oprati ruke pa smo blagoslovili kišu koja je počela padati. Tako da sam skupljao kapljice kiše sa šajbe kako bih navlažio ruke i stvorio si prividni osjećaj čistoće.

Jedna baraka sa policajcima koji zaprimaju naše formulare i izdaju nam rješenja o dvotjednoj zabrani je doista premalo. I moram primijetiti da su autobusi, kojih je bilo jako puno, imali prednost pred osobnim automobilima. Četrdeset godina putujem, no kad dođem u Hrvatsku iznenađenjima često nema kraja – zaključio je čitatelj izrazivši sumnju da su “nastale gužve na granici zbog neorganiziranosti idealne za širenje korone.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 21:26