RAT U DOMOVINSKOM POKRETU

‘Domi, donesi mi 500 eura!‘; Stipo Mlinarić prijavljen zbog izvlačenje novca iz braniteljske udruge, imamo i WhatsApp poruke!

Zastupnik Domovinskog pokreta je iz svoje udruge, kako stoji u kaznenoj prijavi, novac navodno izvlačio 15 mjeseci

Stipo Mlinarić Whatsupp poruke

 Cropix, Jutarnji List/

"Domi ponesi mi sutra navečer 500", poslao je 16. travnja ove godine u 21.41 sat u poruci putem WhatsApp aplikacije saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić zvani Ćipe, tražeći od suradnika njegove udruge da mu navodno "vrati" novac isplaćen s računa udruge za posao koji je obavljao obrt. Na taj je način Mlinarić iz svoje udruge, kako stoji u kaznenoj prijavi, tijekom 15 mjeseci navodno "izvukao" ukupno oko osam tisuća eura. Poruka s početka priče samo je jedna od brojnih koje su se našle kao prilog kaznene prijave što ju je odvjetnik Marka Radića, brata Marija Radića, zamjenika predsjednika Domovinskog pokreta, u srijedu 21. kolovoza dostavio Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Osijeku. Rat unutar Domovinskog pokreta na relaciji predsjednik Ivan Penava i zamjenik Radić kulminira iz dana u dan, a sada su, očito, na red došle i kaznene prijave. Odvjetnik Mladen Jurić potvrdio nam je da je podnio kaznenu prijavu protiv Mlinarića koji se, pak, jučer do zaključenja ovog broja nije javljao na pozive i poruke iz Jutarnjeg lista.

Mlinarić se u utorak kandidirao za zamjenika DP-a, za funkciju koju trenutno obavlja Radić.

- Riječ je o kaznenim djelima protiv službene dužnosti, zloupotreba službene dužnosti i položaja iz članka 291., a i o kaznenom djelu krivotvorenja poslovne isprave... - citira odvjetnik Jurić kaznena djela pobrojana i u spomenutoj kaznenoj prijavi. Jutarnji je list, naime, došao u posjed same prijave kao i popratnih dokumenata, među kojima je i izjava ovjerena kod javnog bilježnika koju je dao zapravo ključni svjedok Dominik Bebek zvani Domi. Bebek je, inače, zaposlenik Domovinskog pokreta i vlasnik obrta za promidžbu i druge usluge nazvanog High Quality Ads, koji je s udrugom Centar dr. Ivana Šretera za kulturu sjećanja na žrtve ratova i poraća, čiji je predsjednik Mlinarić, imao tijekom 2023. godine sklopljen ugovor o suradnji na poslovima komunikacija i upravljanja društvenim mrežama.

image

Kaznena prijava

U toj izjavi koju je Bebek u srpnju ove godine ovjerio kod javne bilježnice u Zagrebu navodi se sljedeće: "Misleći kako činim dobro djelo i na inzistiranje gospodina Mlinarića, usmenim putem dogovorili smo određeni iznos gotovine koji ću ja, po primitku uplate, mjesečno isplaćivati gospodinu Mlinariću s ciljem financiranja informanata koji dostavljaju ključne informacije i dokaze Centru dr. Šretera, dok sam ostatak zadržavao za posao, vezano uz djelovanje Centra dr. Ivana Šretera na digitalnim platformama, kako je definirano ugovorom".

Inače, riječ je o udruzi osnovanoj 2022. godine sa sjedištem u Vukovaru, "koja po uzoru na mnoge centre u svijetu koji su osnovani i bave se sličnim tematikama, a sve s ciljem otkrivanja istine", stoji na njihovoj internet stranici.

"Centar dr. Ivana Šretera neće biti financiran od hrvatske države te će raditi stvari koje su trebale odraditi institucije, ali nažalost nisu ih odradile. Centar će se baviti istraživanjem ratnih zločina, žrtvama rata i poraća, dokumentiranjem i potragom za nestalima, jer jedino sudskim putem možemo istjerati na čistac istinu o tome gdje su naši nestali", navodi se na stranicama udruge.

Prema financijskim servisima, udruga je tijekom 2023. godine ostvarila prihod od oko 119 tisuća eura, a rashode od oko 56 tisuća eura.

Na svojim internetskim stranicama objavili su u veljači ove godine kako je udruga podnijela i desetu kaznenu prijavu.

"Stipo Mlinarić: ‘Dva odvjetnička ureda godinu su dana radila za Centar dr. Ivan Šreter, ured Berislava Živkovića i ured Ive Farčića. Gospodin Živković je odradio vrh JNA što se tiče istočne Slavonije. Sad je prebačeno težište na JNA u Benkovcu, Obrovcu i Kninu. To će biti gotovo do kraja ove godine. Ured Ive Farčića je radio SDS, dakle civilni dio vlasti u tzv. SAO Krajini. Kaznena prijava je predana u DORH‘‘, navodi se u toj objavi te dodaje: ‘‘Centar nije dobio niti tražio niti jednu lipu od hrvatske države, a napravio je u ovih godinu i nešto dana više nego Državno odvjetništvo. Mario Radić je i gospodarstvenik i stradalnik; on mi je pomogao, a njegove firme Pevex i Filir donirale su Centru prvi novac kojim je pokrenut njegov rad. Osim Radiću, zahvaljujem se svim donatorima koji su pomogli rad Centra‘‘.

Vratimo se na Bebeka koji je s udrugom tijekom 2023. godine imao potpisan ugovor o suradnji na poslovima komunikacija i upravljanja društvenim mrežama, no iz kaznene prijave može se zaključiti da je njegov obrt poslužio, među ostalim, kao paravan za navodno "izvlačenje" novca iz udruge.

"Nakon gotovo pola godine surađivanja i druženja s gospodinom Mlinarićem, shvatio sam kako gospodin Mlinarić novac koji je namijenjen za financiranje ljudi koji dostavljaju dokaze i informacije o ratnim zločinima koristi u privatne svrhe, u koje ne ulazim. Zbog straha od reakcije kolega i otkaza u Domovinskom pokretu nisam nikome govorio o ovom slučaju, a posebice zato što imam i financijske obveze u vidu kredita za stan i auto te se nisam usudio otkrivati ove informacije kako ne bih doveo u pitanje egzistenciju i da ne bi došlo do gubitka mojeg jedinog doma", navodi se u toj izjavi Bebeka koju je ovjerila javna bilježnica Jasna Zorić. Pokušali smo jučer dobiti i Bebeka, ali poručeno nam je da on zasad nije voljan javno istupati te da je sve što je imao za reći sadržano u ovjerenoj izjavi. Uglavnom Jutarnjem listu dostavljena je brojna navodna prepiska između Mlinarića i Bebeka, a koja, ako se u istrazi dokaže da je autentična, dokazuje i da se navodi u prijavi da Mlinarić traži od Bebeka dostavu računa te isplate od 500 ili 550 eura.

"... Mlinarić kontinuirano vrši pritisak na Bebeka da izda račun te javlja da je račun plaćen. Iza toga slijedi poruka kojom potražuje novčane iznose u gotovini, pa tako 16. travnja 2024. traži 500 EUR-a, dana 09. lipnja 2024. godine iznos od 550 eura...", stoji u prijavi.

image

Stipo Mlinarić poruke

image

Stipo Mlinarić poruke

Osim toga, Mlinarić je slične poruke slao u više navrata. U jednoj iz lipnja piše: "Domi pošalji mi račun za ovaj mjesec". Bebek mu odgovara: "Oki. Koliko da stavim". "Kao uvijek", uzvraća mu Mlinarić. Isto tako šalje mu u travnju Mlinarić: "Domi pošalji mi račun za Centar za ovaj mjesec". Bebek mu uzvraća. "Može. Danas ti ga pošaljem. Na kolko da stavim". Mlinarić mu uzvraća: "Nemoj zaboraviti šlampo mali"...

Ta suradnja počela je, sudeći prema navodnim porukama, tijekom 2023. godine, točnije 9. ožujka 2023. godine Mlinarić Bebeku, među ostalim, šalje i poruku sadržaja "Platio sam ti račun sad" te nakon toga "Nemoj da dođem u ponedjeljak, a da nisi bio u banci".

image

Stipo Mlinarić poruke

image

Stipo Mlinarić poruke

"Dakle, Mlinarić je tijekom vremenskog razdoblje od 15 mjeseci od sklapanja ugovora pa nadalje kontinuirano i svakomjesečno tražio isplatu raznih novčanih iznosa kojih je ukupna vrijednost viša od 8000 eura", stoji u prijavi.

image

Stipo Mlinarić poruke

image

Stipo Mlinarić poruke

U toj udruzi je, naime, i brat Marija Radića, Marko Radić, koji je tajnik udruge, a u kaznenoj prijavi se nadalje navodi da je i u zapisnik s redovne izvještajne skupštine održane 3. listopada 2023. godine na kojoj je sudjelovao Mlinarić, kao predsjednik unesen netočan podatak. Iz dokumentacije proizlazi da je "izvještajnoj skupštini" nazočilo šest od šest članova udruge te da su sve odluke donesene pravovaljane. U zapisniku je, nadalje se navodi u prijavi, navedeno da je o svim točkama (osim točke 5) glasovano te da su jednoglasno usvojena izvješća i planovi.

"Pod točkama 2 i 4 je navedeno kako financijsko izvješće i financijski plan za 2024. godinu podnosi tajnik udruge Marko Radić. Kao što je ranije navedeno, takav zapisnik je evidentiran u registru udruga. Suprotno navodima iz zapisnika od 3. listopada 2023. godine, tajnik udruge Marko Radić nije bio nazočan nikakvoj skupštini (ni redovnoj ni izvještajnoj), koja bi bila održana 2023. godine te čak nema saznanja da je ista uopće održana. Posljedično, tajnik udruge nije podnio nikakvo financijsko izvješće niti je sačinio financijski plan za 2024. godinu. Tajnik udruge čak nije primio nikakav poziv za navedenu skupštinu niti je na bilo koji način obaviješten o istoj", navodi se u toj kaznenoj prijavi, a koja upućuje na to da je došlo do navodnog kaznenog djela u kojem je službena osoba u službenu ispravu unijela neistinite podatke, a svojim potpisom ovjerila takvu ispravu. Prema Kaznenom zakonu, za to je predviđena kazna zatvora do pet godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. kolovoz 2024 17:21