PONOVO POD ISTRAGOM

DORH diže prijavu protiv Mravka i Galića: Stan od 700 tisuća kuna kupio od HEP-a za 420 tisuća

 Boris Kovačev/CROPIX

ZAGREB - Bivši predsjednik uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Ivan Mravak i bivši direktor za razvoj te tvrtke Tomo Galić ponovo su se našli na udaru Županijskog državnog odvjetništva. Naime, ŽDO ovaj puta Mravka tereti za počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, a Galića za kazneno djelo poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Sumnja se kako je Mravak još tijekom predsjedanja upravom HEP-a, na poticaj Galića, u svibnju 2005. godine zaključio kupoprodajni ugovor stana u vlasništvu HEP-a po cijeni od 429.327 kuna, što je 60 posto stvarne tržišne cijene stana od 715.546 kuna, navodi DORH na svojim internetskim stranicama iako imena osumnjičenika nisu spominjana kao ni tvrtka o kojoj se radi.

Na popusnu cijenu su, temeljem Odluke o izmjeni Odluke Uprave te tvrtke o prodaji stanova, garaža i poslovnih prostora u njenom vlasništvu imali pravo samo hrvatski branitelji, ujedno i radnici te tvrtke, uz dodatni uvjet da cijena bude plaćena od jednom u roku od 180 dana od sklapanja ugovora.

Iako je znao da Galić u trenu sklapanja kupoprodajnog ugovora više nije zaposlenik HEP-a te da nije platio ugovorenu cijenu unutar 180 dana, Mravak je 4. rujna 2007. godine omogućio Galiću da se upiše kao vlasnik stana, ističe DORH.

Time je Mravak ošetio HEP za iznos razlike tržišne i popusne cijene stana od 286.218,00 kuna te Galiću pribavio nepripadnu dobit za isti iznos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 05:24