A BRODOVI VEĆ KRENULI...

Doznajemo zašto je Milanović naprasno zabranio vojnu vježbu u Kuparima, evo što mu je točno zasmetalo

Kako neslužbeno saznajemo, iz Ureda predsjednika u Glavni stožer i Ministarstvo obrane nije došlo nikakvo službeno objašnjenje ove odluke

Zoran Milanović

 Duje Klaric/cropix/Cropix

Vrhovni zapovjednik Zoran Milanović zabranio je održavanje vojne vježbe Hrvatske ratne mornarice i Kopnene vojske na području Kupara, saznaje Jutarnji list. Vježba se trebala održati od 1. do 3. kolovoza.

Prema neslužbenim informacijama, Milanović je usmenim putem načelniku Glavnog stožera Tihomiru Kundidu prije dva dana izdao zapovijed da se vojna vježba ne smije održati. Generalu Kundidu nakon toga nije preostalo ništa drugo nego da izda zapovijed o povlačenju brodova i vojnika.

Kako neslužbeno saznajemo, iz Ureda predsjednika u Glavni stožer i Ministarstvo obrane nije došlo nikakvo službeno objašnjenje ove odluke koja je Oružanim snagama prouzročila i ne male financijske troškove.

No, s obzirom da je održavanje vježbe pomaknuto s listopada na kolovoz moguće je da je Milanovića zasmetalo što se ona održava tik pred obilježavanje "Oluje" u jeku turističke sezone te je to protumačio kao politizaciju vojske.

Ured predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske Zorana Milanovića pojasnio je u srijedu u popodnevnim satima zabranu održavanja vojne vježbe Hrvatske ratne mornarice i Kopnene vojske na području Kupara.

Priopćenje Ureda predsjednika RH prenosimo u cjelosti:

Predsjednik Republike Hrvatske i Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović obaviješten je u ponedjeljak, 29. srpnja, da MORH traži žurno održavanje jednodnevne vojne vježbe - situacijsko-pokazne demonstracije sposobnosti Hrvatske ratne mornarice - južno od Dubrovnika i to već 1. kolovoza umjesto u listopadu za kada je od ranije planirana vježba HARPUN, glavni obučni trodnevni događaj Hrvatske ratne mornarice.

Nejasni su razlozi zbog kojih je MORH želio vojnu vježbu HRM-a održati 1. kolovoza, dakle u jeku turističke sezone, umjesto početkom listopada kada je planirano održavanje glavnog obučnog događaja Hrvatske ratne mornarice u trajanju od tri dana. Pogotovo je nejasno stoga što se u turističkoj sezoni, tijekom srpnja i kolovoza, već 25 godina ne provode veće vojne aktivnosti na moru i u priobalju, kao ni kretanje vojnih kolona ključnim prometnicama.

Čim je obaviješten o planu hitnog održavanja situacijsko-pokazne demonstracije sposobnosti Hrvatske ratne mornarice 1. kolovoza, a nakon konzultacija s načelnikom Glavnog stožera OSRH, predsjednik Milanović odlučio je kako će se trodnevna vježba HARPUN održati prema već donesenom godišnjem planu, u okviru odobrenih financijskih sredstava, u predviđenom terminu početkom listopada u vodama srednjeg Jadrana.

Vojne vježbe moraju se održavati i Predsjednik Republike će u okviru svojih ovlasti osigurati nesmetano i redovito održavanje vojnih vježbi, ali one moraju biti uredno planirane i pripremljene, a ne ishitrene i na štetu hrvatskih građana i gospodarstva, u ovom slučaju hrvatskog turizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 15:35