RASKID KOALICIJE

Drama u Vukovaru: Penavu napustili Suverenisti, ubrzo je složio novu većinu u Gradskom vijeću uz potporu HDZ-a

‘Penava je zamjeniku gradonačelnika iz redova Suverenista Filipu Sušcu rekao kako je s HDZ-om već dogovorio koaliciju na lokalnim izborima‘

Čelnik Domovinskog pokreta i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava 

 Damjan Tadic/Cropix

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava upravo je ostao bez većine u Gradskom vijeću, većine koju su dosad držali zastupnici (5) Penavinog Domovinskog pokreta i četiri zastupnika Hrvatskih suverenista.

Zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac (Hrvatski suverenisti) o razlozima raskida koalicije govorit će na konferenciji za novinare koja počinje točno u podne, a izvor iz Suverenista za Jutarnji list kaže kako je razlog pucanja dugogodišnje koalicije s Penavom njegov "dogovor s HDZ-om o zajedničkom izlasku na iduće lokalne izbore".

- Ovo nam je već treći zajednički mandat na čelu Vukovara, ali zadnjih par mjeseci komunikacije više nema. Kulminacija se dogodila na prošloj sjednici Gradskog vijeća na kojoj je Penava predložio svoj prijedlog gradskog proračuna, a bez da nas je uopće kontaktirao prije toga.

Osim toga, Penava je zamjeniku gradonačelnika iz redova Suverenista Filipu Sušcu rekao kako je s HDZ-om već dogovorio novu koaliciju na lokalnim izborima iduće godine. Kaže da će DP-ov novi koalicijski partner biti HDZ koji će dobiti i mjesto zamjenika gradonačelnika. Svima mora biti jasno da Hrvatski suverenisti u takvoj priči neće biti - tvrdi izvor iz Suverenista.

Gradonačelnik Vukovara i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava poručio je jutros kako su Hrvatski suverenisti najavili raskid suradnje samo kako bi privukli pozornost javnosti pred lokalne izbore u svibnju iduće godine.

- Sam čin napuštanja sjednice od strane Hrvatskih suverenista, dosadašnjih partnera u Gradskom vijeću, ne mogu tumačiti drugačije nego kao čin jedne manje skupine da privuče pozornost i da si daju na značenju. Razumijem ljude koji nemaju (šanse ostvariti) uspjeh na izborima da se na drugi način istaknu, ali to činiti pred studeni, mjesec kada se prisjećamo svih žrtava Vukovara, to je apsolutno neprimjereno - kaže Penava.

O njegovom navodnom dogovoru s HDZ-om, Penava je rekao da "ništa nije potpisano i dogovoreno", te da će o tome govoriti više "nakon što prođe studeni".

Vukovarski DP: ‘Izlazak Suverenista iz vladajuće koalicije neće nam narušiti planove‘

Izlazak Hrvatskih suverenista iz vladajuće koalicije s vukovarskim DP-om i nezavisnim Željkom Sabom neće narušiti planove DP-a o daljnjim ulaganjima i razvoj grada, poručio je u ponedjeljak s konferencije za novinare predsjednik gradskog Kluba vijećnika DP-a Domagoj Bilić.

"Ne znamo koji je razlog napuštanja vladajuće koalicije Hrvatskih suverenista i poprilično nas je iznenadila takva njihova reakcija koja je rezultirala napuštanjem uspješne suradnje", rekao je Bilić zamjerivši vijećnicima Suverenista napuštanje današnje sjednice Gradskog vijeća na kojoj je gradski proračun za 2025. godinu izglasan uz potporu vijećnika HDZ-a.

"Oni su prije javnog interesa odlučili sami sebi dati na značenju i napustili su sjednicu", rekao je Bilić odbacivši optužbe Suverenista da je izglasavanje gradskog proračuna na dnevni red stavljeno bez njihova znanja.

"Oni imaju i nekog pročelnika, koji je svoj odjel morao ugraditi u taj proračun. Očito su već zakoračili u predizbornu kampanju za lokalne izbore", izjavio je Bilić.

DP je osigurao podršku HDZ-a u Gradskom vijeću, ali Bilić tvrdi kako suradnja s tom strankom za lokalne izbore još nije dogovorena.

Hrvatski suverenisti raskinuli su koaliciju s DP-om u Vukovaru i napustili sjednicu Gradskog vijeća jer je, kako tvrde, na dnevni red sjednice, bez konzultacija s njima kao partnerima, uvrštena rasprava o usvajanju gradskog proračuna za 2025. i naplati parkiranja u gradskoj četvrti Borovo naselje.

Od 19 članova Gradskog vijeća Vukovara DP i HDZ imaju po pet vijećnika, Hrvatski suverenisti, koji su dosad bili dio vladajuće koalicije, imaju četiri vijećnička mjesta, SDSS dva, po jednog vijećnika imaju DSS i HNS, dok je predsjednik Gradskog vijeća nezavisni Željko Sabo, koji podržava vladajuću koaliciju. (Željko Draženović/Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. listopad 2024 15:13