SVE ISTRAŽUJE POLICIJA

Dronom ometao kanadere koji su gasili požar na Murteru pa uz snimku pustio neprikladnu pjesmu: ‘Osjećao sam se ugroženo‘

‘Ovo što se događa s dronovima je nevjerojatno‘, rekao je Darko Dukić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije

Ilustrativna fotografija

 Jure Miskovic/CROPIX

Pet protupožarnih zrakoplova i jake kopnene snage u petak su obuzdavali požar iznad uvale Kosirina na Murteru. Gašenje iz zraka ugrozio je nepoznati dron, zbog kojeg su se kanaderi i air tractori morali povući s požarišta na neko vrijeme.

- Samu akciju sa zračnim snagama morali smo prekinuti na 10-ak minuta jer se na zoni požarišta pojavio nepoznati dron i dok se taj dron nije povukao sa samog požarišta, morali smo prekinuti djelovanje zračnih snaga. Evo pozivam još jednom sve, kako lokalno stanovništvo tako i sve goste, da se suzdrže od bilo kakvog gledanja jer požari nisu sportski događaj - rekao je Darko Dukić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije.

U međuvremenu, na društvenim mrežama osvanule su snimke požara iz zraka i to iz smjera u kojem su vatrogasci ugledali dron. Da je to tako, za portal Morski.hr potvrdio je i sam Dukić.

- Ovo što se događa s dronovima je nevjerojatno. Bio je jedan slučaj prije neki dan u Splitu, pa na području Dubrovnika. Nažalost, ima ih puno. Mi uredno kod intervencija odredimo zonu zabrane leta i zabrane plovidbe u perimetru. Tako smo napravili i ovaj put, no osim drona, bilo je uz obalu primjetno i vodenih skutera te drugih plovila. Odmah je policija postupala, a rade i na ovom slučaju - ispričao je Dukić.

Morski.hr otkriva da je snimke objavio strastveni ljubitelj brdskog biciklizma, youtuber i turistički vodič Ivo Jarić, na Instagram profilu pod nazivom ivojaric_mtbguide i to uz pjesmu Mate Bulića "Gori borovina". Ipak, odmah nakon javne objave apela vatrogasaca i žestoke kritike javnosti, fotografije su povučene i više nisu javno dostupne, no Morski.hr uspio ih je sačuvati. Na njihovo pitanje "je li dron koji su vidjeli vatrogasci uslijed intervencije letio u smjeru jugoistočno od požarišta", županijski vatrogasni zapovjednik je odgovorio potvrdno i dodao da se ovim intenzivno bavi policijska istraga.

U međuvremenu, kontaktirali su i autora objave, Ivu Jarića, koji je priznao da je podigao dron, da ima dozvolu za upravljanje dronom, ali ne i za konkretan let od Jedinice za upravljanje zračnim prostorom (Airspace Management Cell - AMC), što je prije svakog dizanja drona dužan dobiti, a u Hrvatskoj je to vrlo jednostavno i brzo, preko istoimene aplikacije i najčešće u roku od svega 3-5 minuta. Osim ovoga, nema ni dozvolu Državne geodetske uprave za uporabu snimki iz zraka.

- Ja sam taj koji je zvao vatrogasce, a nisam letio na tom prostoru, već 7 km dalje. Nisam bio blizu požara. Osjećao sam se ugroženo kad sam osjetio dim pa sam podignuo dron da snimim o čemu se radi. Ne bih volio da me se optuži krivo pa da kasnije bude kakvih posljedica. Imam snimke leta i točne pozicije, a vatrogasci su došli tek poslije - rekao je.

Na pitanje zašto je uklonio fotografije, ako smatra da je u pravu, ponovio je kako ne bi želio da ga se krivo optuži.

Nakon pola sata, portalu Morski.hr poslao je snimke svoje pozicije s koje je podigao dron, no to je ipak podosta bliže, odnosno manje od 2 km od požarišta, jer 7 km jugoistočno je pučina, pošto otok Murter prestaje 6 km od požarišta.

- Uzletio sam odmah nakon, da vidim gdje je požar točno, da znam trebam li bježati ili sam siguran. Piše gore u kutu 16:35. Ovo je udaljenost od mjesta gdje je požar bio otprilike. Ja se nadam da to nisam bio ja, jer je moguće da je bilo i drugih dronova - kaže i dodaje kako se u prethodnom razgovoru s portalom Morski.hr zbunio. Sad ipak priznaje:

- Moja je glupost jer sam vidio da je izašlo u novinama. Napravio sam glupost, ali 99 posto sam siguran da nije moj dron uzrokovao prekid gašenja požara kanaderima. Nije mi prvi put da sam zvao vatrogasce - kaže, a na komentar da ipak nije on prvi koji je pozvao vatrogasce, već su bili na požarištu već neko vrijeme, odgovara: "Vatrogasci su mi rekli da su koju minutu prije dobili obavijest. Okej, napravio sam pogrešku i ako kojim slučajem jesam kriv, preuzimam odgovornost, nije mi bila namjera nikoga ugroziti", iskreno priznaje.

Zanimljivo je i to kako je na adresu portala Morski.hr ovih dana stiglo još nekoliko pritužbi na Jarića, koji vodi turiste adrenalinskim turama po obali, što ne bi bio nikakav problem da na jednom od videa ne divljaju maksi skuterima s jahte tek nekoliko metara od obale, što je strogo zabranjeno i po život opasno.

- Odmah na početku videa, naš vodič turista glisira 10 metara od obale kraj otoka i drugi turisti s njim. Glisiranje maksi skuterima s jahte, nekoliko metara od obale, zagrebački skiper, voditelj s nekoliko bogatih turista. Ima biti da za njih zakoni ne vrijede, nevjerojatna neodgovornost, čak i svoje živote tako ugrožavaju. Sto metara od mora plivač ima pravo plivati, ali kako od ovakvih luđaka itko može plivati u dalmatinskom moru", samo su neki od komentara koje su dobili.

Pitali su ga i za snimke nedozvoljenog glisiranja, pa je rekao: "Nisam bio ja u brzom glisiranju, rekao sam gostima da ne smiju glisirati. Pi**arije je radio dečko s Hvara koji je obavijestio kapetana o tome".

Pitali su ga smatra li se odgovornim za životno ugrožavanje ljudi i eventualno poticanje za to u oba slučaja. Odgovorio je da se ne slaže da je ikoga ugrozio i da je samo radio svoj posao.

Na pitanje je li ga kontaktirala policija, odgovara da još nije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 23:52