KAOS U VRTIĆIMA

Država je potpuno zaboravila na studentice koje dobiju djecu: ‘Pa je li njima cilj da odustanu od fakulteta?!‘

Ni djeca nezaposlenih roditelja koji aktivno traže posao ne dobivaju mjesto u vrtiću

Ilustrativna fotografija 

 Danijel Soldo/Cropix

Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju, koji je izmijenjen prošle godine, propisao je da prednost pri upisima u vrtiće imaju djeca čija su oba roditelja zaposlena. No, zakonodavac je u potpunosti izostavio djecu kojima su roditelji redovni studenti ili nezaposlene osobe, prijavljene Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, koje aktivno traže posao.

- Naš sin i njegova djevojka postali su, neplanirano, roditelji na drugoj godini fakulteta. Oboje su jako dobri studenti i žele nastaviti studirati, u čemu ih i mi potičemo i spremni smo im pružiti svaku moguću pomoć. No, moj suprug i ja smo u ranim 50-ima i radimo na relativno zahtjevnim poslovima, kao i roditelji sinove djevojke. Ne možemo čuvati dijete dok su oni na predavanjima. Nevjerojatno nam je da njih dvoje ne mogu dobiti mjesto u vrtiću u Zagrebu. Pa je li zakonodavcu cilj da odustanu od fakulteta i počnu raditi niže plaćene poslove kako bi dobili mjesto u vrtiću - pita se ogorčena majka studenta iz Zagreba.

U bezizlaznoj je situaciji i Jelena B., čija kći nije dobila vrtić jer je njezina majka nezaposlena.

- Nema sumnje da ću brzo dobiti posao, ali u trenutku predaje zahtjeva bila sam nezaposlena i dijete nije dobilo vrtić. Kako da sada uopće tražim posao? Pa gdje ću s djetetom ako se zaposlim? - pita se.

Ministarstvu znanosti i obrazovanja postavili smo pitanje zašto redovni studenti i osobe koje aktivno traže posao nisu navedeni kao kategorije čija djeca također ostvaruju prednost pri upisu u vrtić jer je očigledno da im je neophodan. Odgovore još čekamo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 13:04