TRAŽE PRAVDU

Dubrovčani pred sudom zbog puštanja Albanke na slobodu; brat Katarine i Stjepana: ‘Dobili smo brojne pozive...‘

Albanka koja je obijesnom vožnjom prouzročila nesreću u kojoj su živote izgubili brat i sestra puštena je na slobodu

albanka

Ispred dubrovačkog Općinskog suda danas je održan mirni prosvjed zbog mogućnosti puštanja albanske vozačice Klevise Ymeri koja je obijesnom vožnjom prouzročila nesreću u kojoj su živote izgubili brat i sestra Stjepan i Katarina Đerek iz Gradca, da se brani sa slobode.

Mirni prosvjed organizirala je obitelj Đerek, pridružilo im se stotinjak članova šire obitelji, prijatelja i sugrađana iz doline Neretve, ali i brojni Dubrovčani, nosili su majice sa slikama Stipe i Kate i brojne transparente pokušavajući ukazati na nepravdu, na netransparentnost i inertnost suda, na krive odluke i ne samo na nesreću svoje obitelji već i na brojne druge obitelji čiji su članovi ginuli u prometnim nesrećama zbog tuđe obijesne vožnje, piše Dubrovački vjesnik.

- Ovaj prosvjed smo organizirali zbog nezadovoljstva odlukom Općinskog suda kojom bi se okrivljenici pružila mogućnost da se brani sa slobode uz jamčevinu od 70 tisuća eura, a cilj nam je borba za pravdu, za mojeg brata i sestru, Katu i Stipu. Naravno da nam je i cilj da naša obitelj pronađe neki mir. Ali, od trenutka pogibije dobili smo brojne pozive od ljudi koji su prošli slično, nekoga izgubili i osjetili nepravdu, a njihova imena su zaboravljena. Ovo nije samo za Katu i za Stipu, nego za sve one unazad 20, 30 godina jer je ovo problematika koja traje godinama‘, objasnio je Viktor Đerek.

image

Prosvjed pred Općinskim sudom u Dubrovniku

Bozo Radic/Cropix

Na odluku Općinskog suda žalilo se Općinsko državno odvjetništvo. Mirni prosvjed osiguravali su pripadnici dubrovačke policije.

Podsjetimo, Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je 9. srpnja 2024., podiglo pred Općinskim sudom u Dubrovniku optužnicu protiv okrivljene državljanke Republike Albanije (1995.) zbog počinjenog kaznenog djela protiv sigurnosti prometa odnosno izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz čl. 227. st. 6. u svezi st. 2. i 1. Kaznenog zakona.

Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku predložilo je u optužnici da se protiv okrivljenice produlji istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela odnosno na temelju čl. 123. st. 1. t. 1. i 3. Zakona o kaznenom postupku.

image

Prosvjed pred Općinskim sudom u Dubrovniku

Bozo Radic/Cropix

Općinski sud u Dubrovniku je, povodom sjednice optužnog vijeća Općinskog suda u Dubrovniku održane 10. srpnja 2024., radi odlučivanja o istražnom zatvoru, rješenjem produljio istražni zatvor protiv okrivljenice zbog opasnosti od bijega (čl. 123. st. 1. t. 1. Zakona o kaznenom postupku) te je okrivljenici odredio jamstvo u iznosu od 70.000,00 eura i naložio mjere opreza iz čl. 98. st. 2. t. 1., 3. i 7. Zakona o kaznenom postupku.

image

Prosvjed pred Općinskim sudom u Dubrovniku

Bozo Radic/Cropix

Optužno vijeće nije prihvatilo prijedlog da se istražni zatvor produlji zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. t. 3. Zakona o kaznenom postupku) pa je Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku 12. srpnja 2024., podnijelo žalbu na to rješenje, a o žalbi još nije odlučeno", objavljeno je na stranicama DORH-a, kako prenosi Dubrovački vjesnik.

image

Prosvjed pred Općinskim sudom u Dubrovniku

Bozo Radic/Cropix
image

Prosvjed pred Općinskim sudom u Dubrovniku

Bozo Radic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 08:49