GRAD UTVRDA

Dubrovnik ovo ne pamti od 2006.: Na stupićima ‘osvanule‘ čudne oznake, zanimljiv brod ispred Lokruma, otkazana nastava...

Dubrovnik se priprema za sutrašnji Summit Ukrajine i zemalja Jugoistočne Europe

Američki brod Anne S Pierce pred Lokrumom

 Tonči Plazibat/Cropix

Dubrovnik se priprema za sutrašnji Summit Ukrajine i zemalja Jugoistočne Europe na koji stiže četvero predsjednika država među kojima i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, prenosi Dubrovački vjesnik.

Uz njega u Dubrovnik stiže i predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar, predsjednica Kosova Vjosa Osman te predsjednik Crne Gore Jakov Milatović. Uz domaćina, predsjednika hrvatske Vlade, Andreja Plenkovića bit će tu i premijeri Grčke Kyriakos Mitsotakis, Albanije Edi Rama, Sjeverne Makedonije Hristijan Mickoski, Bugarske Dimitar Glavčevte, predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, potpredsjednik Vlade Moldavije Mihail Popsoij kao i ministri vanjskih poslova Turske Hakan Fidan, Srbije Marko Đurić, te Rumunjske Luminița Odobescu. U radu summita sudjelovat će i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, a tajnik OECD-a Mathias Cormann obratit će se videovezom.

Na skupu bi se trebala potpisati zajednička Dubrovačka deklaracija o Ukrajini, na tragu one koja je potpisana u Ateni i Tirani na prethodna dva summita, a kojom bi se osudila ruska agresija i pokušaji aneksije Krima i oblasti Donjeck te pružila podrška ukrajinskom suverenitetu.

image

Hotel Excelsior

Tonci Plazibat/cropix/Cropix

Ukrajina bi u Dubrovniku trebala dobiti i podršku zemalja JI Europe za članstvo u Europskoj uniji i NATO-u kada za to budu stvoreni uvjeti, a Zelenski bi trebao dobiti i potporu njegovu prijedlogu mirovnog plana. Razgovarat će se i o energetskoj sigurnosti u Ukrajini te obnovi države nakon rata, a deklaracija bi trebala sadržavati i sankcije Rusiji o kojima će se razgovarati tijekom bilateralnih razgovara među zemljama sudionicama summita.

image

Hotel Excelsior

Tonci Plazibat/cropix/Cropix

Nakon izdvojenog susreta Plenkovića i Zelenskog, prema neslužbenim informacijama, Hrvatska i Ukrajina trebale bi potpisati sporazum o suradnji, a tiče se nastavka pružanja humanitarne pomoći, razminiranja i procesuiranja ratnih zločina, ali ne uključuje vojnu ili sigurnosnu podršku. Dubrovački samit izazvao je veliki interes te se očekuje se da će ga pratiti stotinjak novinara i snimatelja.

S obzirom na to da skup prate visoke mjere sigurnosti, već danas se krenulo s uklanjanjem kontejnera i kanti za smeće, a parkirališta u Zagrebačkoj, ulici Petra Krešimira IV. te Frana Supila na kojima sutra neće smjeti biti parkirani automobili već su zatvorena policijskom trakom.

Zanimljivi detalj su oznake u bojama ukrajinske zastave, žuto-plave, koje su ‘osvanule‘ na nekoliko stupića u neposrednoj blizini hotela Excelsior u kojem se održava summit.

Za sav promet bit će zatvorena i prometnica Druge Dalmatinske brigade, odnosno priključak na magistralu, a za potrebe parkiranja bit će bez naknade dostupna javna garaža na Ilijinoj Glavici te Sanitatova parkirališta ispod žičare i na Pilama. Za sutra je otkazana i nastava u Turističko-ugostiteljskoj školi i Gimnaziji, a neće biti moguće ni posjetiti otok Lokrum.

Javni gradski prijevoz, autobusne linije 5 i 8, prometovat će prema redovnom voznom redu s mogućim odstupanjima zbog povremenog zaustavljanja prometa no prigradske linije prema Župi dubrovačkoj i Konavlima neće prolaziti preko Ploča već preko Ilijine glavice.

Dubrovčanima je i za ‘oko‘ zapao američki brod Anne S Pierce koji se službeno vodi kao osobno plovilo za sport i zabavu, a koji se usidrio pred otokom Lokrum odmah preko puta hotela Excelsior.

Siva, 32 metara dugačka sivo obojena ‘jahta‘ u Dubrovnik je jutros doplovila s otoka Lopuda, prenosi Dubrovački vjesnik.

Također, policijski helikopter od jučer ujutro nadlijeće Dubrovnik, a policajci su pregledavali gradilište hotela Argentina neposredno uz hotel Excelsior te ulicu Frana Supila.

Dubrovčani su ovakvim visokim mjerama osiguranja svjedočili jedino 2003. godine kada je u Dubrovniku boravio papa Ivan Pavao II. koji je u gruškoj luci predvodio misno slavlje te 2006. godine kada je grad posjetio američki potpredsjednik Dick Cheney koji se sastao tadašnjim s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem i premijerom Ivom Sanaderom te sudjelovao na sastanku Američko-Jadranske povelje s predsjednicima vlada Hrvatske, Makedonije i Albanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. listopad 2024 13:01