DUŽNI 4,3 MLRD. KUNA

DUGOVI ZBOG KRIZE ILI PRIJEVARE? DORH istražuje stotinjak najzaduženijih građana

Gotovo svi najveći dužnici zapali su u probleme zbog nekretninskog biznisa, a osim bankama, dužni su i državi. Dio je upao u probleme jer su pogrešno procijenili mogućnosti u poslu, a za dio se ne zna ni kako su uopće dobili kredite jer je bilo jasno da ih neće moći vratiti
Zagreb, 290208.Avenija Dubrovnik 32, Porezna uprava.Danas, 29.2. istice rok za predavanje poreznih prijava. Sat vremena prije isteka roka nema guzve u poslovnici uprave.Foto: Nina Djurdjevic / CROPIX
 Nina Đurđević / CROPIX

ZAGREB - Među gotovo 300 tisuća građana koji su u blokadi zato što ne mogu platiti svoje račune je i stotinjak onih kojima se odlučilo pozabaviti Državno odvjetništvo. Ne bavi se DORH građanima koji duguju nekoliko tisuća ili čak nekoliko stotina tisuća kuna zato što ne mogu platiti režije, dugove po karticama ili stambene kredite, nego dužnicima koji su u blokadi od nekoliko desetaka ili nekoliko stotina milijuna kuna.

Njih stotinjak ukupno su dužni 4,3 milijarde kuna i to uglavnom bankama. Da je dio građana u blokadi pod paskom DORH-a potvrdili su za Novi list i u Ministarstvu financija i u DORH-u, ali nitko ne želi govoriti o imenima.

– Gotovo svi najveći dužnici, čiji je dug 4,3 milijarde kuna, zapali su u probleme zbog nekretninskog biznisa. Osim bankama dužni su i državi. No, nije ih sve u probleme gurnula kriza, od starta je bilo jasno da oni dug neće moći otplatiti. Jedno od pitanje je i jesu li preuzeli nekretninu zato što je tvrtka od koje su »kupovali« samo sklanjala vrijedne nekretnine od svojih vjerovnika, kaže naš sugovornik iz Ministarstva financija. No, o kakvim se doista prijevarama radi otkrit će, napominje on, DORH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 15:01