NEVIĐENI SKANDAL

Dujić demantirao teške optužbe: ‘Nisam prijetio vatrogascima!‘; Javio se i Božinović: ‘Sve istražujemo‘

Šef Hrvatskih šuma prijetio je županijskom vatrogasnom zapovjedniku Darku Dukić, a navodno je intervenirao i sam ministar Božinović

Obitelj Dujić

 Rtl Screenshot/

"Nakaze jedne! Nakaze, nakaze!", urlala je djevojka u televizijsku kameru. "Ćaća mi se doma guši, sve je napravio za ovu državu, a oni ni prstom da maknu! Nakaze jedne!", te agresivne riječi uputila je u kameru RTL-a Šibenčanka Anna Dujić, nezadovoljna načinom na koji vatrogasci gase požar kod Skradina. Čak je u jednom trenutku sama uzela kameru i usmjerila je prema vatrogascu Javne vatrogasne postrojbe Šibenik.

"Prinosi, prinosi. Snimaj ga, snimaj i policajku onu, je*em joj mater. Dabogda crkla, nakaza glupa!", urlala je.

Annin otac je HDZ-ovac Nediljko Dujić, šef Hrvatskih šuma, koje vatrogasci često prozivaju zbog nedostatka požarnih putova.

Psovala policajki majku

Anna Dujić inače je zaposlenica šibenske Elektre, iako joj je školovanje na dvogodišnjem privatnom studiju u Dubrovniku platila njezina bivša tvrtka Gradski parking Šibenik. Tamo nije bila zadovoljna plaćom pa je prešla na znatno bolje plaćen posao u Elektri. Upitan o nepotizmu, otac Dujić svojedobno je govorio kako neće dopustiti da mu djeca budu taoci njegova posla.

Kako doznaje Dnevnik.hr, policajka kojoj je Anna opsovala majku tužit će ju zbog prijetnje službenoj osobi. Navodno ono što je izrečeno pred kamerama nije ni približno onome što je Anna sasula policajki kad nitko nije snimao.

Ćaća parkirao cisternu pred kuću

Anna je u srijedu bila žestoka u kritiziranju rada vatrogasaca te je rekla da se njezin ćaća doma guši. A on, inače HDZ-ov šef Hrvatskih šuma, kako se ne bi ugušio, uzeo je vatrogascima cisternu i parkirao je u svoje dvorište.

image

Anna i Neda Dujić

Screenshot/RTL

Kako doznaje Dnevnik.hr, Dujić je prijetio županijskom vatrogasnom zapovjedniku Darku Dukiću i zahtjevao da jedna cisterna stoji pred njegovom kućom, a navodno je intervenirao i sam ministar policije Davor Božinović. Nakon svega, uznemireni Nediljko je rekao da će zatražiti i policijsku zaštitu zbog prijetnji.

Međutim, šef hrvatskih šuma demantira te tvrdnje:

- U ovim teškim vremenima za moju obitelj u kojoj smo, zajedno sa svojim sumještanima, gotovo ostali bez svog doma usred vatrene stihije, decidirano odbijam medijske tvrdnje da sam na bilo koji način prijetio vatrogascima i zahtijevao da jedna cisterna stoji pred našom kućom. Ovim putem želim još jednom zahvaliti svima koji su pomogli da se naše kuće obrane te da već poprilična šteta ne bude još veća - napisao je Dujić u priopćenju.

Kuća Dujićevih nalazi se u Ićevu i oni u njoj ne žive stalno. Vatra je, osim Dujićima, zaprijetila i 300 drugih kuća.

Policija provodi istragu

Upitan o ovom incidentu, ministar Božinović odgovorio je kako će policija provesti istragu vezanu za sve relevantne činjenice i nakon toga pokrenuti određene radnje.

"Moje nije da javno šaljem policiji poruku kako bi trebala postupiti", rekao je ministar.

"Ono nešto informacija što imam jest da nije da je netko zaustavio nekoga zato što je nosio pomoć vatrogascima. Pokazalo se da te informacije nisu točne", istaknuo je Božinović i naglasio kako nema veze što je u slučaj upletena kći HDZ-ovca, šefa Hrvatskih šuma.

Nediljko Dujić, doznaje Dnevnik.hr, lokalni je šerif već 35 godina. Predsjednik HDZ-a Šibensko-kninske županije blizak Plenkoviću bio je u više mandata gradonačelnik Skradina, a nakon što je izgubio na izborima za župana, dobio je poziciju na čelu Hrvatskih šuma, koja se otvorila nakon što je otišao Krunoslav Jakupčić, poznat po razmjenjivanju poruka s glasnogovornikom Vlade Markom Milićem o zapošljavanju Milićeva prijatelja u Hrvatskim šumama.

Dujić je ranije u Hrvatskim šumama bio savjetnik uprave za europske fondove, razminiranje i protupožarnu zaštitu.

Božinović: Policija će procijeniti je li obitelj HDZ-ovca pretjerala u kritikama

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da će policija procijeniti jesu li supruga i kćer HDZ-ovog predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Nediljka Dujića pretjerale u kritiziranju policije i vatrogasaca tijekom gašenja požara kod Skradina.

‘‘Policijska uprava će sigurno provesti istraživanje u smislu prikupljanja svih relevantnih činjenica i temeljem toga će poduzeti određene radnje. Policija u ovom konkretnom slučaju radi svoj posao, a vidjet ćemo što će pokazati istraživanje‘‘, rekao je.

Tijekom televizijskog javljanja s požarišta u Skradinu, Neda i Anna Dujić, supruga i kćer predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Nediljka Dujića, žestoko su kritizirale vatrogasce i policajce.

‘‘Ćaća mi se doma guši, sve je napravio za ovu državu. Oni ni prstom da maknu. Nakaze jedne‘‘, rekla je Anna Dujić pokazujući na vatrogasca i policajku koju je dodatno izvrijeđala.

Božinović je u četvrtak nakon sjednice Vlade upitan misli li da će policija istražiti je li trebalo zaustaviti osobu koja je donosila vodu ili zato što je kćer Nediljka Dujića opsovala policajku u kameru.

‘‘Prema nešto informacijama što imam, ne radi se da je netko zaustavljen jer je nosio vodu ili gasiti požar. Ni jedno niti drugo se nije pokazalo točnima‘‘.

Upitan jesu li pretjerale, Božinović je odgovorio kako će to procijeniti policija.

Božinović: Sustav prijavljuje vrlo dobro

Na dodatni upit jesu li pretjerale s obzirom da je riječ o supruzi i kćeri predsjednika Uprave Hrvatskih šuma, Božinović je odgovorio kako to nema nikakve veze.

‘‘Barem smo mi u MUP-u pokazali da ne vodimo računa i nije nam bitno tko je počinitelj, već samo je li neko djelo počinjeno‘‘, dodao je.

Govoreći o visinama kazni za piromane, Božinović je rekao da je najvažnije u politici penaliziranja je izvjesnost kažnjavanja.

‘‘Brzina kažnjavanja šalje poruku da su sustav i država reagirali. Time se šalje poruka o generalnoj prevenciji. Drugim riječima, poruka je da ako radite kaznena djela i prekršaje, bit ćete kažnjeni, a druga je specijalna prevencija koja se odnosni na konkretnog počinitelja. To je zapravo smisao kažnjavanja‘‘, kazao je.

‘‘Što smo tu efikasniji, utoliko je pitanje visine kazne manje bitno ako se zna da će netko odgovarati. Samim time se šalje poruka i drugim potencijalnim počiniteljima da će ih strići ruka pravde‘‘, nadodao je.

Novinare je zanimalo je li u ovom trenutku zadovoljan brzinom kažnjavanja.

‘‘Moje je da odgovaram za sustav koji prijavljuje, a taj sustav prijavljuje vrlo dobro i učinkovito pa i kada govorimo o požarima. Ove godine je prijavljeno 20 kaznenih djela i 71 prekršaj, ostalo nije na policiji‘‘, rekao je (Vanja Majetić/Hina).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. kolovoz 2024 21:54