NIZ UPOZORENJA

Dva kanadera u Istri gase požar, vatrogasci upozoravaju: ‘Velike su šanse za požar u Dalmaciji‘

Vatrogasci su objavili savjete građanima kako bi svojim odgovornim ponašanjem doprinijeli sigurnosti

Ilustracija

 Jure Mišković/Cropix

Zbog visoke temperature i velike količine suhog raslinja u Dalmaciji je velika opasnost od izbijanja požara otvorenog prostora, upozorila je u subotu Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ), pozvavši građane na dodatan oprez.

Indeks opasnosti od izbijanja požara vrlo je velik na šibenskom, splitskom i dubrovačkom području.

Vatrogasci su objavili savjete građanima kako bi svojim odgovornim ponašanjem doprinijeli sigurnosti, pozvavši ih da ne bacaju opuške, staklo i ne pale vatru na otvorenom prostoru.

Ističu da je bacanje opušaka, roštiljanje i paljenje bilo kakve vatre na otvorenom prostoru strogo zabranjeno. "Ako koristite roštilje u sklopu domaćinstava, ne činite to za vjetrovita vremena te obavezno ugasite žar nakon korištenja", savjet je vatrogasaca.

Požar se brzo širi u kamp prikolicama i čamcima pa ih treba odmah napustiti ako ga se ne može ugasiti na siguran način u početnoj fazi.

Vatrogasci su pozvali građane sa im ne otežavaju gašenje, a sebe ne dovode u opasnost kako bi požar iz blizine promatrali ili ga fotografirali i snimali.

"Ne koristite dronove za snimanje požara, jer time ugrožavate sigurnost protupožarnh zrakoplova koji sudjeluju na intervenciji. Pilotske posade obustavit će letačke operacije odmah po uočavanju drona u zoni svojih aktivnosti što će otežati sprječavanje širenja požara i dovesti u opasnost živote ljudi", upozoravaju.

Održavanje okućnica čistima smanjuje se mogućnost proširenja požara na okolne objekte.

Također, treba voditi računa da se u automobilima ne ostavljaju djeca kao ni kućni ljubimci jer u takvim uvjetima jako brzo dolazi do dehidracije i toplinskog udara, što može dovesti do teških oštećenja organa, a u konačnici i smrti.

U slučaju požara zove se vatrogasce na broj 193 ili Centar 112.

Požar kod Bala

Dva kanadera i četrdesetak vatrogasaca s dvanaest vozila gase požar koji je u subotu oko 11 sati izbio na području Bala kod kampa Kolone, potvrdio je novinarima županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac.

Po njegovim riječima nema ugroze za naseljena mjesta te bi po posljednjim informacijama požar uskoro trebao biti lokaliziran.

Požar otvorenog prostora izbio je između mjesta Bale i kampa Kolone, a gore bjelogorična šuma, nisko raslinje i trava, rekao je Kozlevac.

Na terenu su trenutno pripadnici javne vatrogasne postrojbe iz Rovinja te dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Rovinjskog sela, Rovinja i Kanfanara i Vodnjana te JVP iz Pule.

Dojava o požaru otvorenog prostora na području Bala, u Istarskoj županiji zaprimljena je u 11,08 sati, a u 12,20 sati zatražena su dva kanadera za gašenje požara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 03:47