BITKA ZA DP

Radić: ‘Imam većinu! To je jasno i Penavi, ‘kisel‘ je...‘; Penava: ‘Dvije struje unutar iste stranke nisu moguće‘

Čelnik DP-a dodao je da je njegova stranka već neko vrijeme opterećena "bušenjem stranke iznutra"

Radić i Penava

 Cropix

Pet dana prije nego što će delegati izabrati hoće li na čelu stranke ostati Ivan Penava ili će na njegovo mjesto doći aktualni zamjenik predsjednika Mario Radić, unutarstranački rat u Domovinskom pokretu približio se vrhuncu.

- Ovo je sudar dvaju svjetova, sudar dviju koncepcija i dobro je da je tako, da se vidi tko se za što zalaže. Ali dvije struje unutar iste stranke nisu moguće nakon stranačkih izbora. Ili će se puhati u isti rog ili se stvar mora raspasti. A mi ćemo učiniti sve da se puše u isti rog. Sve drugo bilo bi suludo, iako je takvih izjava bilo, izjava koje vode u destrukciju - rekao je predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava na današnjoj konferenciji za novinare.

Čelnik DP-a dodao je da je njegova stranka već neko vrijeme opterećena "bušenjem stranke iznutra".

Hoćete li izbaciti Marija Radića i pripadnike njegove struje iz stranke ako pobijedite na izborima?, pitali su ga novinari.

- Svoje moraju reći mjerodavna (stranačke) tijela, moja namjera je bila stvaranje autentične stranke i to je moja misija, sve drugo me ne zanima i neće biti dio te priče - rekao je Penava.

Dok se Penava novinarima obratio iz Vukovara, njegov zamjenik Mario Radić to je samo sat kasnije učinio s Markova trga u Zagrebu.

- Nakon razgovora s mnogima, došao sam do zaključka da ja imam većinu (delegata na izbornom saboru stranke). To je jasno i Penavi, vidim da je danas kiselo komentirao zbivanja u stranci. Međutim ja ne želim Pirovu pobjedu, pozivam sve (Penavu i pripadnike njegove struje) da ne odlaze iz Domovinskog pokreta. Sada najavljujem da ću odmah nakon pobjede na izborima promijeniti stranački Statut tako da se vodstvo ubuduće bira po načelu jedan član, jedan glas. Zato ih sve pozivam da ostanu u stranci i da se kandidiraju na tim novim izborima koji će biti raspisani tako da svaki član ima pravo birati - rekao je Radić.

Kandidat za novog predsjednika DP-a danas je rekao kako je točno da je Penava njega i ostale koji smatraju kako DP ne smije na predsjedničkim izborima podržati SDP-ova kandidata Zorana Milanovića želio izbaciti iz stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 11:58