Veliko preslagivanje

E.ON Plin osvojio čak devet područja i dobiti će 94,5 tisuće novih potrošača

Iz Međimurje-plina već su stigla uvjeravanja da će plin kupovati od svih trgovaca. Prema izračunu HERA-, na domaćem tržištu plina najveći su trgovci PPD, MVM i MET Croatia Energy

LNG terminal Omišalj

 Damir Skomrlj/Cropix

Iako je Međimurje-plin proglašen za apsolutnog pobjednika netom okončanog natječaja Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) za opskrbljivače plinom u javnoj usluzi jer će od 1. listopada ove godine imati 239 tisuća potrošača u Zagrebu, ili oko 43 posto svih kupaca u zemlji, istu "titulu" može ponijeti i E.ON Plin jer je osvojio čak devet od ukupno 27 distribucijskih područja koliko je ponuđeno na natječaju.

Među ostalim, E.ON Plin je, osim u Čakovcu, dobio opskrbu plinom i u Koprivnici, Bjelovaru i Križevcima. Ukupno će taj opskrbljivač imati pod sobom oko 111 tisuća potrošača. Za usporedbu, E.ON Plin trenutno opskrbljuje plinom u javnoj usluzi 16 434 kupca.

Nakon E.ON Plina po broju osvojenih koncesija slijedi varaždinski Termoplin, koji će od 1. listopada opskrbljivati oko 45 tisuća potrošača. Kad se gleda broj kupaca, poslije Međimurje-plina i E.ON Plina slijedi HEP-Plin, koji je zadržao opskrbu u Osijeku i Orahovici s ukupno oko 100 tisuća kupaca.

- Svi krajnji kupci iz kategorije kućanstva imaju pravo odabira žele li kupovati plin po reguliranim uvjetima od opskrbljivača u obvezi javne usluge ili slobodno na tržištu od bilo kojeg opskrbljivača plinom - napominju u HERA-i, iako su i u regulatoru zacijelo svjesni da prelazak nekog značajnijeg broja kućanstava na komercijalu nije izgledan zbog osjećaja građana da je sigurnija državno regulirana opskrba. Samim time, za odnose na tržištu plinara ključ je javna usluga.

Kad su u pitanju posljedice spomenutih promjena u maloprodaji za veleprodajno tržište plina, u javnosti se već mogu čuti procjene kako će promjena opskrbljivača plinom na najvećem tržištu, u Zagrebu, gdje će Gradsku plinaru Zagreb - Opskrbu (GPZO) zamijeniti Međimurje-plin, automatski dovesti i do preslagivanja među najvećim trgovcima na domaćem tržištu. Prema tom scenariju, uspon Međimurje-plina dovest će do većeg udjela na tržištu prodaje plina mađarskog MVM-a nauštrb Prvog plinarskog društva (PPD) Pavla Vujnovca od kojeg je GPZO kupovao plin.

Iz Međimurje-plina već su stigla uvjeravanja da će plin kupovati od svih trgovaca, odnosno od onih koji ponude najbolje cijene, uključujući i MVM. Prema izračunu HERA-e, na domaćem veleprodajnom tržištu plina najveći trgovci su PPD, MVM i MET Croatia Energy Trade, čiji vlasnik ima sjedište u Švicarskoj, ali se također smatra mađarskom tvrtkom. Njima treba dodati i HEP, koji je i dalje u obvezi od Ine kupovati sav plin koji se proizvede na domaćim poljima.

Od ukupne količine plina koju veletrgovci godišnje prodaju na našem tržištu od 41 teravatsat, otprilike 15 posto kupe opskrbljivači u javnoj usluzi, što znači da za tržišnu snagu veletrgovaca nije presudna prodaja plina kućanstvima. Čak 25 posto plina koji godišnje uđe na hrvatsko tržište, primjerice, ide u izvoz, što je postao trend nakon otvaranja LNG terminala u Omišlju na Krku 2021., čiji je najveći zakupac PPD.

Uz LNG terminal najveći je izvor plina za domaće tržište Podzemno skladište plina (PSP) u Okolima s kapacitetom od 4,3 teravatsata i s najvećim zakupcem HEP-om. Gledajući zakupe PPD-a na Krku i HEP-a u Okolima, nije izgledno da će MVM ugroziti pozicije domaćih veletrgovaca u opskrbi plinom tvrtki, ustanova i kućanstava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. kolovoz 2024 16:26