OSNIVAČ HG SPOTA

EGZODUS IZ HRVATSKE Nakon Rimca i još jedan uspješni poduzetnik odlazi iz Lijepe naše: 'Pet tvrtki gasim do kraja godine!'

Osnivači uspješnih startupova i tvrtki s velikim potencijalom odlaze iz Hrvatske u zemlje koje nude veću sigurnost ulagačima
 EPH

Kada je prije dvije godine najavio da će pozatvarati tvrtke u Hrvatskoj, Hrvoje Prpić, poslovni anđeo, mislio je ozbiljno. Razočaran ovdašnjim uvjetima poslovanja, Prpić je svoje dvije tvrtke već preselio u London, a sada najavljuje da će nešto slično učiniti i s preostalim tvrtkama.

- Svojih pet tvrtki, koliko ih još imam u Hrvatskoj, najvjerojatnije ću zatvoriti do kraja godine. Preciznije, u dvije ću prodati udjele, dvije ću zatvoriti, a jednu ću ostaviti dok se ne pojavi investitor u nju, koji će je također najvjerojatnije preseliti u inozemstvo - kaže Prpić.

Razloge za zatvaranje vrata svojih ovdašnjih tvrtki Prpić pronalazi ponajprije u pravnoj nesigurnosti i lošoj poslovnoj klimi. Kao glavne krivce navodi sporo pravosuđe i državnu upravu te pritisak inspekcija i poreznika.

- Kod nas je protuzakonito raditi 12 sati. Ako vas inspekcija ulovi na poslu u tvrtki u tri ujutro, kaznit će vas. To su sve stvari koje ljudi vani ne shvaćaju. Što se mene tiče, ja ću svoje nove tvrtke otvarati u Engleskoj - ističe Prpić.

Uvjeti investitora

Iako baš nije u potpunosti na tragu Prpićevih stavova, i jedna od novih uzdanica hrvatskoga gospodarstva, Rimac Automobili, najavljuje mogućnost preseljenja sjedišta tvrtke izvan Hrvatske. Osnivač tvrtke, Mate Rimac, na konferenciji Cisco Connect najavio je, kako prenose mediji, mogućnost izmještanja sjedišta tvrtke izvan zemlje, i to zbog druge, veće runde financiranja, zbog koje bi ulagači mogli tražiti da sjedište tvrtke bude u nekoj drugoj državi. Sve to, ističu u tvrtki, ne znači i da bi proizvodnja selila iz Hrvatske.

Čekaju ugovore

Mate Rimac jučer nam nije htio ništa reći o mogućem preseljenju sjedišta tvrtke izvan Hrvatske. U njegovoj tvrtki jedino su nam poručili kako će se o svim eventualnim promjenama znati “kada ugovori s novim investitorima budu potpisani”.

- Rimac Automobili jesu i ostat će hrvatska tvrtka - zaključuju u odgovoru. To je, po njima, tako čak i ako se sjedište kompanije premjesti u inozemstvo zbog potreba financiranja. No, već i sama činjenica da investitori drukčije gledaju tvrtku ako joj je sjedište u nekoj razvijenijoj i sređenijoj zemlji, dovoljno govori sama za sebe. Uostalom, iz istih su razloga i drugi hrvatski startupovi sjedišta premjestili u inozemstvo.

- Bellabeat je tvrtka koja ima četiri sjedišta - u Zagrebu, San Franciscu, Londonu i Shenzenu. Pritom se najviše zaposlenika nalazi u Zagrebu. Razlozi zašto tako funkcioniramo mogu se pronaći u brojnim mehanizmima koji u Hrvatskoj ne funkcioniraju onako kako bi trebali, pa smo prisiljeni određene operacije tvrtke provoditi u drugim sjedištima - kažu nam u Bellabeatu, tvrtki koja stvara pametne uređaje koji ženama pomažu u praćenju kvalitete života i zdravlja.

Protivno logici

- Sustavi u Hrvatskoj su formirani na način da mlade tvrtke obeshrabruju umjesto da im pruže podršku. Amerikanci će teško investirati u tvrtku koja je registrirana samo u Hrvatskoj. U slučaju kada je tvrtka registrirana u Americi, a sjedište se nalazi u Hrvatskoj ili bilo kojoj drugoj zemlji, proces je puno brži i efikasniji - zaključuju u Bellabeatu.

Slični problemi muče i brojne informatičke tvrtke, posebno startupe.

- U informatičkom je sektoru 70 posto troška tvrtki, trošak ljudi. A rad je u Hrvatskoj skuplji nego u okolnim zemljama. U Rumunjskoj, primjerice, radnici informatičke struke ne plaćaju porez na dohodak, pa je i to razlog zašto informatičke tvrtke iz cijeloga svijeta dolaze u Rumunjsku. Ako je to moguće u Rumunjskoj, zašto ne bi bilo moguće i u Hrvatskoj?! - pita se Hrvoje Balen s Visokog učilišta Algebra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 03:51