JUTARNJI DOZNAJE

Epilog užasa u Novskoj: Ravnateljica koja je zataškavala da teta u vrtiću mlati dijete dala ostavku!

Ravnateljica Ljerka Vidaković još nam je jučer rekla da ne vidi što je krivo napravila i što je više mogla napraviti

Ljerka Vidaković
 

 Damjan Tadic/Cropix

Ravnateljica Dječjeg vrtića Radost u Novskoj, Ljerka Vidaković, od danas više nije na funkciji nakon što je Jutarnji list jučer objavio skandalozne informacije o tome kako je dijete u jednoj od skupina fizički i verbalno napala odgajateljica još u proljeće, bez da je itko o tome obavijestio roditelje.

"S današnjim danom ravnateljica Ljerka Vidaković svoj je mandat stavila na raspolaganje. To smo kao osnivači i prihvatili. Imenovat će se vršitelj dužnosti do izbora novog ravnatelja. Zahvaljujem joj se na svemu što je u svom višegodišnjem radu učinila", rekla nam je u petak ujutro Marija Kušmiš, gradonačelnica Novske, i izrazila je žaljenje zbog svega što se dogodilo, posebno obiteljima djece koja su pohađala skupinu u kojoj je radila navedena odgajateljica.

"Nakon saznanja o nemilim događajima, angažiran je odvjetnički ured, poduzele su se najstrože mjere i donesena je odluka o otkazu, a odgajateljica je kazneno prijavljena.

Sa strane Grada kao osnivača vrtića je napravljeno sve prema proceduri, a dalje su slučaj preuzele nadležne službe. Neprimjereno ponašanje odgajateljice je nedopustivo, takva osoba nije mogla raditi s djecom niti biti djelatnica novljanskog vrtića. Zato smo odmah po saznanju i reagirali. I svatko upleten u ovaj slučaj bit će procesuiran.

Roditelji moraju znati da su nama djeca i interes djece na prvom mjestu. Iz godine u godinu nastojimo podići standard života i osigurati svakom djetetu mjesto u vrtiću, u proteklih sedam godina povećali smo kapacitete vrtića više nego duplo, a uskoro idemo u izgradnju novog vrtića, a demografskim mjerama nastojimo poboljšati život u Novskoj", poručila je.

Policija im otkrila sve

Podsjetimo, šokiranoj majci iz Novske prije desetak dana je pokucala policija na vrata i pitali su je znaju li da im je dijete maltretirano u vrtiću.

"Rekli su da postoje audio zapisi da je sve prijavljeno policiji. Protrnula sam. Ja ni o čemu nisam znala, a sve se događalo u proljeće", ispričala je.

Njezino dijete ima tri i pol godine i ide u mješovitu vrtićku skupinu u koju idu djeca od tri do sedam godina. Dječak nije volio ići u vrtić i često je plakao, ali kako još ne govori jasno, nije mogao ispričati što je doživio.

"U vrtiću je druga odgajateljica snimila verbalni napad na dijete i sve prijavila ravnateljici. Napravili su zapisnik, a nama nisu ništa rekli. Ne mogu vjerovati da je ta žena još i nakon svega radila u našem vrtiću ljetos. Prvo sam bila šokirana, a sad u meni ključa bijes", rekla je majka.

Ravnateljica Vidaković još nam je jučer rekla da ne vidi što je krivo napravila i što je više mogla napraviti.

"Odgajateljica je suspendirana i od rujna više ne radi. Dobila je kaznenu prijavu, a istraga je u tijeku", rekla nam je.

Potvrdila je da je ta odgajateljica, nakon što se sve otkrilo, otišla na bolovanje, a onda je bila i na godišnjem. Ipak, u srpnju je odradila još deset dana.

"To je trajalo deset dana i bilo je ‘pod nadzorom‘ te nije bila u istoj skupini u kojoj se nasilje dogodilo", pojasnila nam je i dodala da zbog istrage nije mogla davati previše informacija.

"Sazvala sam roditeljski sad u jesen, ali znate kako to izgleda. Svatko ima svašta za reći. Nitko od roditelja nije ništa vidio na djeci niti su se žalili. Da su roditelji znali oni bi utjecali na svjedoke. Što bi drugo napravili? Radi se o pljeskanju po ruci jer je dječak htio uzeti šalicu s vrućim čajem. To je napravila zbog sigurnosti. Istina je da je vikala i psovala", ispričala nam je Vidaković u četvrtak.

Iz PU sisačko-moslavačke su nam priopćili da policijski službenici provode kriminalističko istraživanje u koordinaciji s nadležnim državnim odvjetništvom te da zbog tajnosti postupka i zaštite prava i interesa djeteta ne mogu dati više informacija.

Inače, ravnateljica Vidaković dobitnica je državne Nagrade "Ivan Filipović" za 2023. godinu u području ranog i predškolskoga odgoja i obrazovanja. Dobila ju je u lipnju ove godine. Njezin je suprug Antun bio je saborski zastupnik i gradonačelnik Novske, a 2008. njegov je dogradonačelnik bio aktualni ministar rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 15:05