DRASTIČNO ZAHLAĐENJE

Europa se priprema za moguću katastrofu: ‘Stvara se olujni ćelijski oblak, upija vodu, možemo se samo nadati...‘

U Hrvatsku u četvrtak ponovno stižu padaline i novo osvježenje

Ilustracija

 Jason Persoff Stormdoctor/imagesource/profimedia/Jason Persoff Stormdoctor/imagesource/profimedia

Nakon dva dana stabilnog i sunčanog vremena, u četvrtak ponovno možemo očekivati padaline i novo osvježenje, uz osjetniji pad temperatura. U petak će ponegdje sredinom dana biti samo devet Celzijevih stupnjeva.

DHMZ je također za sutra za cijelu zemlju upalio žuti meteoalarm, a u cijelom priobalju oglašen je narančasti meteoalarm.

- Jača grmljavinska nevremena mogu prouzročiti veliku štetu. Zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča, upozorio je DHMZ stanovnike priobalja.

Osim promjene temperature, meteorolozi DHMZ-a su za petak je, uz zahladnjenje i buru, u najvišem gorju najavili i mogućnost prvih pahulja.

Temperatura će u četvrtak popodne biti u padu, a od petka će biti osjetno hladnije, osobito u kopnenim područjima, upozorio je DHMZ.

Promjena vremena stigla je i u ostale dijelove Europe. Meteorolozi u Njemačkoj najavljuju pad temperature za 20 stupnjeva. U nekim regijama mogle bi pasti rekordne količine kiše.

- Moglo bi doći do velikih poplava u jugoistočnoj Njemačkoj i susjedstvu, u Austriji i Češkoj. Kada bi se trenutni izračuni materijalizirali ‘sve bi bilo pod vodom‘ u velikim dijelovima južne Bavarske, upozorio je meteorolog Ronald Porschke u izjavi za portal Wetter.net.

Meteorolog Alban Burster također je zabrinut zbog izračuna koje su meteorolozi izrađivali u ponedjeljak.

- Nadajmo se da se neće ostvariti aktualna predviđanja. U protivnom više nećemo govoriti o dolini Ahr nego o ‘jugoistočnom milenijskom potopu‘, rekao je.

Još jedan meteorolog predviđa mogućnost katastrofe.

- Nad sjevernom Italijom se stvara olujni ćelijski oblak, koji će se tijekom vikenda pomaknuti prema Balkanu i pridružiti drugoj ćeliji iznad istočne Europe. Doslovno upija vodu i proizvodi ernormne količine kiše. U dijelovima istočne Austrije, Češke, Slovačke i Poljske mogu se očekivati poplave, koje se lokalno mogu pretvoriti i katastrofu, rekao je meteorolog Alexander König.

Meteorolog Jung izjavio je da bi u Alpama moglo pasti dva do tri metra snijega.

- Očekuje nas iznimno nasilna promjena vremena kakva se rijetko viđa. Do vikenda bi u Apama moglo pasti dva do tri metra svježeg snijega. Dijelovima Europe prijeti velika opasnost od poplava, upozorio je njemački meteorolog Dominik Jung za Merkur.de.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 18:30