PASJE VRUĆINE

Europski centar za srednjoročnu prognozu: Vrući i kolovoz i rujan... a i dalje

Sadašnje dugoročne prognoze ukazuju na to da je tek u listopadu mjestimice moguće i malo negativno odstupanje srednje mjesečne temparture, uglavnom u zapadnim krajevima unutrašnjosti
 Andrija Lučić/Cropix

ZAGREB - Nakon ekstremno toplog lipnja i vrelog početka srpnja, čini se da iznadprosječno toplih dana neće manjkati ni u kolovozu i rujnu.

To pokazuju dugoročne prognoze vremena iz Europskog centra za srednjoročnu prognozu (ECMWF) u Readingu u Engleskoj. Riječ je o jednom od vodećih svjetskih centara za sezonske prognoze.

- Iznadprosječno toplo očekuje se i sljedećih tjedana,

više u sjevernim i zapadnim krajevima, a manje u istočnim i južnim - rekao je poznati meteorolog Zoran Vakula iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Sadašnje dugoročne prognoze ukazuju na to da je tek u listopadu mjestimice moguće i malo negativno odstupanje srednje mjesečne temparture, uglavnom u zapadnim krajevima unutrašnjosti.

- Prognoza toplijeg tromjesečja i većine mjeseci ne isključuje mogućnost pojave i izraženijih hladnijih dana. No, trenutačno nije moguće spoznati kada će tijekom tromjesečja neki dan biti hladnije - rekao je Vakula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2024 08:30