RADIKALNA PROMJENA

Evo kako će šefovi ocjenjivati rad svih državnih i javnih službenika, o tome će im ovisiti plaća: Uvodi se posebna formula!

Gotove su uredbe o kriterijima za ocjenjivanje, ocjene će se kretati od "ne zadovoljava" do "izvrstan"

Uredba za državnu administraciju podrazumijeva vođenje hrpe papirologije i izradu preciznih izračuna

 Nikola Vilic/Cropix

Od početka sljedeće godine svakom zaposleniku u državnim i javnim službama - administraciji, učiteljima, liječnicima, znanstvenicima, kulturnjacima i drugima - ocjenjivat će se učinkovitost na poslu i odnos prema radu sukladno kriterijima koje su ovih dana u javnu raspravu uputili Ministarstvo uprave i Ministarstvo rada.

Zaposlenici će na kraju dobivati ocjene od "ne zadovoljava" do "izvrstan", što će izravno utjecati na njihove plaće: ocjena "ne zadovoljava" značit će otkaz, a ocjena "izvrstan" povišicu. Prema propisanom sustavu ocjenjivanja i bodovanja, "izvrsni" mogu očekivati prvu povišicu u 2027. godini jer nakon dvije uzastopne godine s najvišom ocjenom dobivaju minimalan broj bodova potreban za prvu povišicu od tri posto. Budu li 20 godina uzastopce izvrsni, skupit će dovoljno bodova za najveću moguću povišicu, od 30 posto.

Čvrsta hijerarhija

Uredba za javne službenike, upućena u javnu raspravu, bitno je kraća i jednostavnija od one za državne službenike jer svaka javna služba ima svoje specifičnosti te službe nisu tako strogo hijerarhijski ustrojene kao državna služba. Javne službe će stoga, svaka za sebe, donijeti pravilnike o posebnim kriterijima ocjenjivanja.

U općoj uredbi za javne službenike stoji da će ih ocjenjivati neposredno nadređeni zaposlenik koji će tijekom godine pratiti njihovu učinkovitost (preciznost, pouzdanost i pravovremenost izvršavanja poslova) i odnos prema radu (korisnicima, nadređenima, podređenima i kolegama), sastaviti o tome izvješće te predložiti ocjenu. Radnik ima pravo uvida u izvješće i osam dana da na njega uloži prigovor.

image

Nadležni ministri Damir Habijan i Marin Piletić

Ivan Peric/Cropix

Konačnu ocjenu potvrdit će najkasnije do 31. siječnja za proteklu godinu posebno povjerenstvo, koje će imenovati čelnik javne službe, a među čijim članovima mora biti barem jedan predstavnik radnika. Formirat će se i posebni Odbor za preispitivanje prijedloga ocjena za radnike koji su ocijenjeni s "izvrstan" i "naročito uspješan": prema Zakonu o plaćama, udio izvrsnih ne smije biti veći od 5 posto, a "naročito uspješnih" više od 15 posto ukupnog broja zaposlenika.

Ponderiranje i formuliranje

Iz uredbe namijenjene državnim službenicima već je na prvi pogled jasno da ju je radila administracija za administraciju. Nevjerojatno je detaljna, puna formula, obrazaca i obaveznih lista. Nadređeni će tako zaposlenike pratiti popunjavanjem čak osam različitih obrazaca, a ocjenjivanje će se provoditi u četiri faze po tri grupe kriterija, od kojih se svaka grupa sastoji od po pet kriterija - posebno za rukovodeći, a posebno za nerukovodeći kadar. Nadređeni će za svaki kriterij posebno dodjeljivati ocjenu te će svaka ocjena nositi određeni broj bodova koji će se na kraju ponderirati i, na temelju posebne formule, konačno formirati u ocjenu zaposlenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 07:37