RIGOROZNO

Evo zašto se oko novog zakona diže prašina: Ne slažete se sa susjedima oko pojedinih odluka? Pripremite do 10.000 €!

Kaznit će se i oni koji na već izgrađenim zgradama budu natkrivali balkone, lođe i terase

Panorama Zagreba

 Zvonimir Barisin/cropix/Cropix

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić rekao je da će novi Zakon o upravljanju i održavanju zgrada stanarima omogućiti da lakše u svoje zgrade ugrade dizalo ili obnove njihova pročelja te da će država sufinancirati te pothvate, javlja Nova TV.

- Ispred mog Ministarstva, koliko je katova, toliko je klima uređaja, na svakom stanu, dakle to ćemo zabraniti - rekao je Bačić.

Prema prijedlogu Zakona o upravljanju i održavanju zgrada koji je Vlada RH prošlog tjedna prihvatila i poslala u Sabor na prvo čitanje, zgrade će dobiti svoj osobni identifikacijski broj (OIB), postati pravne osobe te ući u registar. Znat će se točno što je čije zaduženje, a bit će i sankcija.

- Kad znamo kakve su obveze upravitelja, kad znamo kakve su obveze predstavnika suvlasnika, onda ćemo tu bit rigorozni i kad je u pitanju plaćanje pričuve, zato postoje prekršajni postupci, kazne su velike - rekao je Bačić.

U Zakonu stoji da one mogu iznositi čak i 10 tisuća eura. Kaznit će se oni koji na već izgrađenim zgradama budu natkrivali balkone, lođe i terase, oni koji budu kočili administraciju za energetsku obnovu zgrada. A kazne idu i ako zgrada ne bude osigurana. Novac od kazni ići će u proračun jedinica lokalnih samouprava na čijem se području zgrada nalazi, javlja Nova TV.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada rekla je da je za iznajmljivanje, ali takvo koje ne šteti ostalim stanarima.

Ministar Bačić rekao je da država prazne stanove želi vratiti u opticaj i potaknuti dugoročni najam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 09:06