NEMA LIJEKOVA

Farmaceutske tvrtke upozoravaju na nestašicu poznatih antibiotika, nekih neće biti sve do sredine iduće godine

U Plivi kažu da su razlozi nestašice povezani s proizvodnjom. Srećom, na tržištu postoje zamjenski lijekovi

Ilustracija

 Zeljko Hajdinjak/cropix/Cropix

Farmaceutske tvrtke prijavile su nestašice poznatih antibiotika, a nekih neće biti sve do srpnja iduće godine, piše portal Danica.

Kompanija Alkaloid prijavila je tako nestašicu antibiotika Citeral 250 mg filmom obložene tablete djelatne tvari ciprofloksacinklorid. Razlozi su povezani s proizvodnjom, a lijeka neće biti do kraja ove godine.

Farmaceutski div Pfizer pak upozorava kako je došlo do nestašice njihova antibiotika Zyvoxid 2 mg/ml, otopina za infuziju, djelatne tvari linezolid. Antibotik je indiciran za liječenje upale pluća. Razlozi su povezani s distribucijom, a lijeka, srećom, u Hrvatskoj neće biti samo do 16. rujna.

Hrvatska farmaceutska tvrtka Pliva objavijestila je o nestašici Klavocina DT 875 mg/125 mg, tablete za oralnu suspenziju/raspadljive tablete za usta, djelatnih tvari amoksicilin trihidrat (penicilin) i kalijev klavulanat.

U Plivi kažu da su razlozi nestašice povezani s proizvodnjom, a lijeka neće biti sve do 1. srpnja iduće godine. Srećom, na tržištu postoje lijekovi istih djelatnih tvari i iste gramske težine: jedan od njih je Belupov Klavobel BID.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 10:38