KAOS ZBOG POPLAVA

FOTO: BORBA S VODENOM STIHIJOM Županica Merzel traži: 'Vojska mora ostati i braniti kuću po kuću'

Vodeni val stigao je u Sisak i tu će se na svom vrhuncu zadržati 24 sata. Nasipi zasad izdržavaju golemu količinu vode, javlja HRT
 Piskor / CROPIX

NOVO 20:07 Nakon izvanrednog sastanka članova Stožera za zaštitu i spašavanje Sisačko-moslavačke županije održanom u sjedištu Županije u Sisku županica Marina Lovrić Merzel uputila je dopis ravnatelju Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadranu Periniću u kojem se traži da pripadnici Hrvatske vojske ostanu pomagati stanovništvu poplavljenih područja Pokuplja i Posavine još 48 sati.

„Od Hrvatske vojske zatražit ćemo i dva amfibijska vozila kako bi nam bila što dostupnija poplavljena područja kao i naseljeni teritoriji koje je voda sada izolirala. Kao dodatne sigurnosne mjere, ronioci Ronilačkog kluba Sisak počet će stavljati specijalne folije na mjestima gdje voda prijeti probijanjem nasipa“, rekla je sisačko-moslavačka županica.

Županica je ministru obrane Kotromanoviću uputila i zahtjev za slanje još stotinu vojnika u Sisak, odnosno u Staro Pračno (Drenečki put) zbog intenzivnog rasta zaobalnih voda, kao i za selo Žabno. Budući da se ni na koji način ne može utjecati na rast zaobalnih voda, vojnici bi u prvom redu trebali biti u pripravnosti da, ako bude potrebe, pruže pomoć u individualnoj obrani objekata, kuću po kuću.

Na području Siska i općine Lekenik već je angažirano 400 vojnika, a kako je istaknuo načelnik Glavnog stožera general Drago Lovrić prigodom obilaska vojnih postrojbi u Starom Pračnu, Hrvatska vojska ima spremno još tisuću vojnika i svu potrebnu opremu za pomoć stanovnicima poplavljenih područja. Inače, dok Kupa uzvodno od Siska stagnira, na rijeci Savi u Sisku uvedene su u subotu u 17 sati izvanredne mjere obrane od poplave.

------------------------------------------------------------------

19:54 "Na području Starog Pračna situacija je pod kontrolom, kao i na ostalim kritičnim točkama, prije svega Stara Drenčina, Žabno i Odra. Mi smo već u utorak započeli s pripremama za poplave, 260 vatrogasaca i članova dobrovoljnih vatrogasnih društava, javna vatrgoasna postrojba grada Siska, komunalne službe i članovi mjesnih odbora, svi su oni bili složni u pripremama. Više od 50.000 vreća pijeska je transferirano na teren i kupski nasip dužine 5 kilometara se učvrstio. Onog trenutka kad smo procijenili da je nasip na svojoj gornjoj granici izdržljivosti zatražili smo pomoć od hrvatske vojske i dobili je u obliku 300 vojnika koji su odradili lavovski posao. Sada ćemo angažirati još dodatnih 200 kako bi se izbjegla daljnja opasnost za stanovništvo", izjavila je gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček za RTL.

"Sve je spremno i za potencijalnu evakuciju stanovništva, imamo potrebnu količinu deka i ležajeva. Volonteri Crvenog križa su već na terenu i po potrebi ljudima donose pitku vodi, čizme, pumpe. Svi koji nam se obrate na 112 direktno će dobiti mog zamjenika koji u roku od pola sata transferira svu potrebnu pomoć. Osim opasnosti u sljedećih nekoliko dana od zaobalnih voda, mislim da je ono najgore za Sisak prošlo".

"Budući da je voda u rijeci Kupi na vrhuncu i tendencija je opadanja, očekuje se vidjeti što će biti sa Savom međutim u Lonjskom polju ima dovoljno kapaciteta sav taj višak vode sa sisačkog područja".

------------------------------------------------------------------

19:36 - Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH (GS OS RH) general zbora Drago Lovrić obišao je danas poplavom ugrožena područja u Sisačko-moslavačkoj županiji i pripadnike Oružanih snaga koji pomažu tamošnjim stanovnicima. Jutros je u pomoć mještanima stiglo i dodatnih 127 pripadnika Oružanih snaga RH. S potrebnom mehanizacijom, kamionima, radnim strojevima i drugom opremom pomažu na području Žažine, Starog Pračnog, Letovanića i Starog Broda, izvijestilo je Ministarstvo obrane (MORH). Oružane snage su stavile u pripravnost još tisuću vojnika u slučaju pogoršanja situacije.

Na zahtjev Državne uprave za zaštitu i spašavanje, u četvrtak je poslana prva skupina od 100 vojnika koja je bila angažirana na području naselja Letovanić i Žažina u općini Lekenik. U petak je angažirano 300 vojnika koji su intenzivno radili na podizanju nasipa u naseljima Žažina, Letovanić, Stari Brod i Staro Pračno. Na taj način vojska, vatrogasci, pripadnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje, zajedno pomažu civilnim vlastima i građanima, te neprestano nadziru kritična područja Sisačko-moslovačke županije.

Načelnik Glavnog stožera je naglasio da Oružane snage uvijek izvršavaju sve svoje zadaće, među kojima i ovu, pomoć civilnim strukturama i stanovništvu kada god je to potrebno i kada resursi civilnih struktura nisu dovoljni.

Pripadnici Oružanih snaga ostaju na terenu gdje stalno prate razvoj situacije, vodostaj rijeke Kupe i stanje nasipa. Na terenu svim angažiranim snagama koordinira brigadir Robert Suntešić, a Zapovjedno-operativno središte (ZOS) Glavnog stožera zapovijeda snagama na terenu i koordinira aktivnosti s drugim tijelima državne uprave i lokalne samouprave, izvijestio je MORH.

------------------------------------------------------------------

14:15 SISAK - U obrani od poplave na sisačkom području i području općine Lekenik, angažirano je već četiri dana 400 vojnika. Oni će ostati angažirani sve dok bude potrebe, a ukoliko zatreba u pripravi imamo još tisuću vojnika, helikoptere, čamce, amfibijska vozila. Zahvaljujem pripadnicima Oružanih snaga na velikom trudu. Vidio sam što su radili i mogu reći da su izgradnjom nasipa u Žažini, hrvatski vojnici sigurno spasili to naselje od katastrofe poplave. Rekao je ovo general zbora Drago Lovrić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, koji je u subotu obišao Letovanić, Stari Brod, Žažinu i Staro Praćno, mjesta u Pokuplju, u kojima su na obrani od poplave angažirani Hrvatski vojnici.

Od petka popodne oko 300 pripadnika Oružanih snaga i više od stotinu mještana i vatrogasaca, punili su vreće i podizali i učvršćivali nasip rijeke Kupe u mjestu Staro Praćno nadomak Sisku. Izgrađeno je 1.500 metara nasipa, a tijekom subote su mještani vojnici patrolirali nasipom, kako bi na vrijeme uočili mjesta gdje voda prodire kroz stare i godinama neodržavane nasipe, te postavljali vreće s pijeskom kako bi zaustavili prodor vode.

Staro Praćno obišli su subotu u podne gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček i njezin zamjenik Marko Krička, koji su istaknuli kako vrhunac vodenog vala rijekom Kupom prolazi kroz Sisak bez većih problema, no da još uvijek prijeti rastuća Sava i zaobalne vode iz Odranskog polja, koje počinju ugrožavati sisačko naselje Sela, u kojem je prošlog proljeća također od zaobalnih voda iz Odranskog polja poplavljeno stotinjak kuća. Mještani i vatrogasci u tome mjestu grade zečje nasipe kako bi spriječili najgore, ali voda neprekidno raste, te će borba s vodenom stihijom u Selima potrajati još najmanje tri do četiri dana.

Letovanić i Stari Brod i dalje su odsječeni od svijeta, a mještanima hranu i vodu kamionima dovoze pripadnici oružanih snaga i tvrtki s područja Općine Lekenik. Vodostaj Kupe u tim je naseljima počeo opadati, no potrajat će danima dok se ogromne količine vode povuku. U subotu ujutro, rijeka Odra počela je teči uzvodno, prema izvoru, pritisnuta vrlo visokim vodostajem Kupe, što je izazvalo veliku zabrinutost kod stanovnika naselja Žabno i Sela, koji su lani bili poplavljeni od vode rijeke Odre i iz Odranskog polja. Dobra je vijest što je u retenciji Lonjsko polje ima još dosta prostora za prijam viška vode iz rijeke Save, što je spas za Sisak koji je preživio vrhunac rekordno visokog vodenog vala na rijeci Kupi i sada čeka vodeni val rijekom Savom.

------------------------------------------------------------------

13:30 ZAGREB - Grad Zagreb je kao pomoć za stanovništvo Lekenika, ugroženo poplavama, sinoć poslao cisternu pitke vode, izvijestio je Gradski Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

Odluku o pomoći Lekeniku donio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, na zahtjev načelnika Općine Lekenik Ivice Perovića.

Cisterna je u vlasništvu Zagrebačkog holdinga, podružnice Vodoopskrba i odvodnja, a bit će na raspolaganju Općini Lekenik dok se stanje s opskrbom pitke vode na tom području ne normalizira, navodi Kristina Martinović iz zagrebačkog Ureda.

------------------------------------------------------------------

NOVO 10:57 KARLOVAC - Za Karlovac su ukinute izvanredne mjere obrane od poplave te su zamijenjene redovitima jer vodostaj rijeka pada, doznaje se danas Županijskom centru 112 u Karlovcu.

U protekla 24 sata karlovački ŽC 112 primio je više od 400 poziva građana za pomoć zbog poplave u proteklih nekoliko danas.

Još nije poznat broj poplavljenih kuća i procjena štete na karlovačkom području, jer se tek prikupljaju prijave građana, a rok je do idućeg petka.

Glasnogovornica Grada Karlovca, Ana Župančić, Hini je izjavila da građani i danas i sutra, iako je vikend, mogu doći u gradsku upravu gdje ih čekaju službenici s propisni obrasci za prijavu štete. Takav je postupak koji se, radi naknade štete, provodi u sklopu proglašenog stanja elementarne nepogode za Grad Karlovac, dodala je.

Vodostaj Kupe u Karlovcu jutros u 9 sati je iznosio 736 centimetara, a Korane 731 cm. Voodostaji opadaju, te su oko devedeset centimetara niži nego kada su bili na vrhuncu, prije dva dana.

Osamdesetak vatrogasaca na poplavljenom području građanima i dalje pomažu ispumpavanjem vode iz stambenog prostora.

Spašavatelji i dalje prevoze osobe liječnicima ili na posao, te dovoze hranu i pitku vodu, posebno u selima nizvodno od Karlovca, koja teritorijalno također spadaju u Grad Karlovac.

Poteškoće u cestovnom prometu traju i dalje, jer su zbog vode na kolniku nadalje zatvorene za promet državna cesta D36 Koritinja-Šišljević, županijska cesta Lasinja – Brežani, lokalne ceste Vodostaj, Husje, Gornje Mekušje, Mala Švarča-Logorište i Priselci – Zadobarje, te u središtu Karlovca Obala Ivana Trnskog.

SISAK - Vodni val je stigao u Sisak, i tu će se na svom vrhuncu zadržati 24 sata. Nasipi zasad izdržavaju ogromnu količinu vode, a sljedeća 24 sata su najkritičnija za mještane sisačkih prigradskih naselja Žabno i Staro Pračno, javlja HRT .

Zahvaljujući mjerodavnim službama i pomoći pripadnika Hrvatske vojske - Gromova i Tigrova - stanje na najkritičnijim područjima je pod kontrolom, a nasipi se i dalje učvršćuju. Tri stotine vojnika radila su cijelu noć. Do neprohodnih dijelova vreće s pijeskom prevoze se brodom.

Ni najstariji mještani poplavljenih područja Sisačko-moslavačke županije ne pamte ovakav vodeni val. Cijela su sela odsječena od svijeta, rijeka Kupa poplavila je stotine kuća.

Probijeni su zečji nasipi, a ceste su zatvorene. Stanje je veoma teško na području sisačkog Pokuplja - najkritičnije je i dalje u Letovaniću i Starom Brodu na području općine Lekenik. Do nekih se kuća u Starom Brodu može samo čamcem, pa je organizirana opskrba kruhom i vodom.

Nasipi na tom dijelu Kupe moraju se povisiti ponegdje i za pola metra, a dužina nasipa je pet kilometara. Nije u dobrome stanju, ima i podvirica. Sve su službe na terenu. Više od 800 poziva jučer je zabilježeno na broj 112.

Na karlovačkom području stanje se smirilo. Rijeke se sporo vraćaju u korito. Mrežnica i Korana gotovo su se potpuno povukle iz naselja, ali zaprijetila je Kupa. Desetak je naselja odsječeno od svijeta, deseci domova su pod vodom i tako će biti danima. Vatrogasci i gorska služba ljudima voze kruh i pitku vodu. Pomažu im domaći, najviše kako bi se orijentirali u vodi.

Za Karlovac i Vojnić proglašeno je stanje elementarne nepogode. Šteta će biti višemilijunska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:38