KRITIČNO KOD SISKA

FOTO: IZVANREDNO STANJE ZBOG POPLAVA Novi vodeni val stiže iz Slovenije

Volio bih da vam mogu reći dobre vijesti, ali prema ono što sam čuo i vidio stanje nije dobro. Moramo biti spremni i na evakuaciju stanovništva, rekao je premijer Zoran Milanović nakon što je iz zraka, helikopterom, razgledao poplavljena područja na sisačkom području

>>> NOVO 19:53 ZAGREB - Stožer za zaštitu i spašavanje Zagrebačke županije održao je danas popodne izvanrednu sjednicu na kojoj je rečeno da se vodeni val iz Slovenije očekuje u utorak i da do tada treba obaviti sve pripreme, po potrebi angažirati dodatne snage za obranu od poplave, a bude li potrebno, zatražit će se i pomoć oružanih snaga.

Prema informacijama iz Hrvatskih voda, noćas i sutra prijepodne u Sloveniji se očekuju pojačane padaline zbog kojih će doći do povećanja vodostaja rijeka. U utorak se očekuje ulazak vodenog vala iz Slovenije na područje Hrvatske, priopćeno je ureda župana Zagrebačke županije. Uz župana Stjepana Kožića sjednici su nazočili i predstavnici Velike Gorice, Ivanić-Grada te općina Križ, Orle i Rugivce s obzirom na to da najavljeni vodeni val može ugroziti upravo spomenuta područja.

Načelnik Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije Rudolf Vujević istaknuo je kako vrijeme do dolaska vodenog vala treba iskoristiti za pripremu terena, dostavu materijala te po potrebi angažiranja dodatnih snaga. Ako bude potrebno, zatražit će se i pomoć oružanih snaga. Zoran Marković iz Hrvatskih voda kazao je kako trenutne prognoze vodostaja nisu alarmantne, ali da će se detaljnije informacije znati sutra ujutro.

Župan Stjepan Kožić zahvalio je ljudima koji su već danima na terenu, a osobito vatrogascima koji su maksimalno angažirani. Tražio je da se na teren čim prije dostave dodatne vreće i pijesak. Na zahtjev načelnika Vujevića sve operativne službe iz županije (Zavod za javno zdravstvo, Zavod za hitnu medicinsku pomoć, Društvo Crvenog križa, Vatrogasna zajednica i Policijska uprava zagrebačka) i dalje su u stanju pripravnosti. Sljedeća sjednica Stožera bit će sazvana u ponedjeljak, čim se iz Hrvatskih voda dobiju detaljnije informacije o prognozama vodostaja.

Inače, tijekom dana radilo se na utvrđivanju i pojačavanju nasipa u općini Križ u mjestu Hrastilnica, u Gradecu Pokupskom čamcima se vršila dostava potrepština stanovništvu, a u Čičkoj Poljani, u kojoj je vodostaj još uvijek u porastu, cijeli dan se pune vreće i njima štite kuće. Čičku Poljanu obišao je danas načelnik Vujević.

------------------------------------

19:13 ZAGREB - Zbog najavljenog novog vodnog vala rijeke Save te iznimno otežanog prihvata njezinih pritoka, poduzimaju se mjere za obranu od poplava, stanje je najteže u Sisačko-moslavačkoj županiji, a u slučaju potrebe bit će organizirana i djelomična evakuacija stanovništva te je u pripravnosti pozvano i tisuću pripadnika Hrvatske vojske, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).

S obzirom na veliku zapunjenost riječnih korita i prirodnih retencija (poplavljenih područja) – Lonjskog i Odranskog polja, Hrvatske vode izvijestile su da će biti iznimno otežan prihvat velikih voda rijeke Save i njezinih pritoka zbog čega bi mogao biti ugrožen sustav obrane od poplava na slijevu Save. DUZS je stoga prema Ministarstvu obrane uputio zahtjev za stavljanjem u pripravnost, uz postojeće snage, još 1000 pripadnika Namjenski organiziranih snaga Hrvatske vojske, kako dodatne snage u obrani od poplave.

Osigurane su i dodatne količine vreća za pijesak, koje će biti distribuirane na lokacije koje odrede Hrvatske vode. U svrhu pravodobne zaštite stanovništva i imovine, sukladno procijeni i potrebama, bit će organizirana djelomična evakuacija stanovništva, kažu u DUSZ-u. Po prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda sutra i prekosutra (17./18. veljače) predviđaju se veće količine oborina u Sloveniji, koje će uvjetovati porast vodostaja Save i utjecati na plavljenje okolnih područja.

Stožer za zaštitu i spašavanje RH na današnjoj je sjednici prihvatio mišljenje Hrvatskih voda vezano uz plansko uklanjanje dijela nasipa i kontroliranog rasterećenja retencija u svrhu minimaliziranja štete po okolno stanovništvo.

Stožer je utvrdio i daljnje aktivnosti nadležnih službi, pripravnost i raspored operativnih snaga, koje će na terenu djelovati sve dok za to postoji potreba.

------------------------------------

18:24 VELIKA GORICA - Na velikogoričkom području i dalje traje borba s poplavama, posebno na području vodotoka rijeke Odre koja se od Valeševca počela vraćati prema Čičkoj Poljani, gdje vatrogasci brane kuće a stanovništvo je u pripravnosti. Tridesetak pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava na tom području postavljaju vreće za obranu najugroženijih kuća, ali stanje još uvijek nije alarmantno, doznaje se od zapovjednika Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Josipa Novosela.

Zasad je najugroženije područje općine Orle i sela Čička Poljana jer je velečevečko polje puno vode, koja ne otječe prema Kupi već se vraća natrag. Stanovništvo nije evakuirano, ali je Stožer za zaštitu i spašavanje upozorava mještane da budu u pripravnosti.

Sazvan je sastanak Stožer za obranu i spašavanje Zagrebačke županije u 18 sati, koji će dogovoriti daljnje aktivnosti.

------------------------------------

17:05 SISAK - Sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel zbog vrlo ozbiljne situacije na poplavljenim područjima, proglasila je u nedjelju popodne izvanredno stanje za više mjesta na području Županije.

Izvanredno stanje proglašeno je za općinu Jasenovac, za općinu Lekenik, te za naselja Kraljeva Velika u općini Lipovljani i naselje Plesmo na području grada Novske. Kako doznajemo, za ta se područja, zbog opasnosti od poplava, pripremaju sve potrebne mjere, uključujući evakuaciju stanovništva i stoke.

------------------------------------

16:23 SISAK - Volio bih da vam mogu reći dobre vijesti, ali prema ono što sam čuo i vidio, stanje nije dobro. Moramo biti spremni i na evakuaciju stanovništva. Rekao je ovo u nedjelju popodne u Starom Praćnu kod Siska premijer Zoran Milanović, nakon što je iz zraka, helikopterom, razgledao poplavljena podrčja na sisačkom području.

Nakon što je kod kupskog nasipa, kojeg su zajedničkim snagama učvrstili i vrećama pijeska podignuli pripadnici oružanih snaga, mještani, vatrogasci i djelatnici vodoprivrede, primio izvješće o angažmanu vojske u obrani od poplave, Milanović je ustvrdio kako Hrvatska, unatoč velikom angažmanu svih službi, naprosto nema dovoljno novaca svuda graditi nasipe, koji su jako skupi.

- Razmišljamo trebamo li u vremenu koje dolazi mijenjati sustav obrane, graditi nasipe i potrebnu infrastrukturu za obranu od poplave tamo gdje poplave mogu načini veliku štetu, a tamo gdje je manje stanovništva, gdje su ukupne štete srazmjerno manje, treba razmisliti o modelu da naselja jednostavno evakuiramo, ljude osiguramo, nadokadimo im štetu, jer će to vjerojatno biti jeftinije nego svugdje graditi nasipe, rekao je Milanović. Rekao je kako ni puno bogatije zemlje, lani Njemačka, ove godine Velika Britanija, ne mogu obraniti sva područja od poplava.

Nastavio je kako je Hrvatska vodoprivreda ove godine ugovorila poslova na izgradnji nasipa u vrijednosti 500 milijuna kuna, ali da to neće biti dosta. Milanović je zaključio kako je to, na žalost realnost, ali mu je jasno da to ljudi koji su poplavljeni, čije su kuće pod vodom, ne mogu i ne moraju prihvatiti kao realno i prihvatljivo rješenje.

Upitan o kupnji skupih automobila i je li vrijeme primjereno tolikoj obnovi voznog parka, premijer Milanović je odgovorio ne odlučuje on u čemu će se voziti, dok su iz njegove pratnje novinarima poručili da je Vlada poslala priopćenje o toj temi. Sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel obavijestila je premijera da je u nedjelju popodne, vezano uz ozbiljnu situaciju prijetnje poplavnim vodama na području Sisačko-moslavačke županije, a na prijedlog Hrvatskih voda proglasila izvanredno stanje za područje općine Jasenovac.

Ivica Plišić, direktor Hrvatskih voda pojasnio je da vodostaji Kupe i Save u Sisku stagniraju, ali da voda u naseljima uz Kupu, posebice u Letovaniću, i dalje raste zbog velikog pritiska riječne vode, odnosno takozvanih zaobalnih voda.

U nedjelju je kritično bilo na podrulju općine Lekenik, između naselja Dužica i Žažina, gdje je više stotina pripadnika Oružanih snaga branilo od nadiruće vode s poplavljenog područja Letovanića, državnu cestu Sisak-Zagreb. Kupska voda poplavila je naselje Nova Drenčina i Mošćenica, uz rijeku Petrinjčicu poplavljena je Petrinja, a vode iz Odranskog polja nezaustavljivo rastu u mjestu Sela u gradu Sisku.

------------------------------------

14:36 Na prijedlog Hrvatskih voda sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel proglasila je izvanredno stanje za područje općine Jasenovac, javlja HRT .

Šire sisačko područje i dalje se bori s poplavama. Iako vodostaj Kupe opada, za Pokuplje su sada najveća opasnost zaobalne vode, koje i dalje rastu. To se posebno odnosi na sisačka prigradska naselja Žabno, Staro Pračno i Staru Drenčinu. To područje danas će obići premijer Zoran Milanović.

Nakon što se sinoć i osobno uvjerila u povećanu opasnost, županica Merzel od ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadrana Perinića i ministra obrane Ante Kotromanovića zatražila je da pripadnici Hrvatske vojske ostanu na terenu još 48 sati. Kako bi poplavljena područja bila što dostupnija, zatražena su i dva amfibijska vozila.

U najugroženijim naseljima, Letovaniću i Starom Brodu, borba s vodenom stihijom se nastavlja, izjavio je načelnik općine Lekenik Ivica Perović.

Grad Zagreb je stanovništvu Lekenika, ugroženom poplavama, poslao cisternu pitke vode. Odluku o pomoći Lekeniku donio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Na više lokalnih cesta koje je prekrila voda prekinut je promet, piše HRT .

------------------------------------

13:07 Najviši vodeni val Kupe i Save prošao je sisačkiom područjem, u opadanju su i vodostaji Gline i Une, doznaje se u Hrvatskim vodama, no još prijete zaobalne vode, koje su u porastu.

Stanje je najkritičnije na lekeničkom području, gdje je ugroženo nekoliko naselja. Sve više vode dolazi iz bivšeg ribnjaka između Dužice i Žažine, gdje stotinjak vojnika na smjenu od sinoć uvršćuje i podiže zečje nasipe. Neke kuće i okućnice su već poplavljene, pa su stanovnici i stoka morali biti evakuirani.

Ceste prema Letovaniću i Starom Brodu su još pod vodom i do tih je naselja moguće samo terenskim vozilima. Ipak, opskrba osnovnim namirnicama je normalizirana. Kako je rekao načelnik Općine Lekenik Ivica Perović, osim Općine, hranu i druge namirnice ugroženim su stanovnicima dostavili Crveni križ iz Siska i Caritas Sisačke biskupije.

Od ranog jutra ronioci Ronilačkog kluba Sisak postavljali su zaštitne folije uz raskvašene nasipe, pa je opasnost od mogućeg probijanja nasipa osjetno umanjena.

Zaobalne vode prijete i na petrinjskom području, pa branitelji postavljaju zečje nasipe u dijelu Petrinje, Mošćenici i Staroj Drenčini.

------------------------------------

SISAK - Borba s poplavama na području Siska se nastavlja. Tako je sada na poplavljenom području Sisačko-moslavačke županije angažirano 500 vojnika. Oružane snage drže u pripravnosti još tisuću vojnika za slučaj ako se stanje pogorša, piše HRT .

Budući da su obrambeni nasipi već raskvašeni, postoji sve veća opasnost od od njihova probijanja. Zbog toga je županijski Stožer za zaštitu i spašavanje angažirao ronioce koji polažu uz raskvašene nasipe zaštitne folije.

Ni najstariji mještani poplavljenih područja Sisačko-moslavačke županije ne pamte ovakav vodeni val. Cijela su sela odsječena od svijeta, rijeka Kupa poplavila je stotine kuća.

Ovisi od toga kakvo će stanje biti sa zaobalnim vodama, sa porastom rijeke Kupe i Save, DUZS i Hrvatske vode će procijeniti dali postoji potreba za angažiranjem Hrvatske vojske, izjavio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Drago Lovrić.

Stanje je dosta teško na terenu, visoki su vodostaji, velike su procjedne vode, velike su voda zaobalne koje prijete nasipima, izjavila je rukovoditeljica obrane od poplava iz Hrvatskih voda u Sisku Tatjana Dovranić Kardaš.

Naime, i ako je vodostaj Kupe u opadanju, stručnjaci Hrvatskih voda tvrde kako za naselja u sisačkom Pokuplju sada najveću opasnost predstavljaju zaobalne vode, koje su i nadalje u porastu. To se posebno odnosi na sisačka prigradska naselja Žabno, Staro Pračno i Stara Drenčina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:47