SNAŽNA OLUJA

FOTO: NEVRIJEME U KARLOVCU Vodena bujica poplavila kuće, nosila aute i uništila ceste

Karlovac, 050814.Jako grmaljavinsko nevrijeme jutros oko 6:30 sati pogodilo je sire podrucje Karlovca uslijed cega je u samo sat i pol palo 40 litara kise po metru. Rezultat su bujice koje su poplavile desetke kuca i prometnica. Bujice i odroni na nekoliko mjesta prekinli su promet drzavnom cestom D1 u Vukmanickom Cerovcu i Tusilovicu. Ozlijedjenih nema.Na fotografiji: Obiteljska kuca u Vukmanickom Cerovcu.Foto Mario Pusic / CROPIX
 Mario Pušić / CROPIX

Potop bilblijskih razmjera pogodio je šire karlovačko područje rano jutros. Nije razlog bilo prelijevanje rijeka, već velika količina vode koja je pala praćena snažnim grmljavinskim nevremenom između 6.30 i 8 sati, i to čak 45 litara po četvornom metru. Ilustracije radi, najveća količina padalina u jednom danu koja je pala u Karlovcu otkako je mjerenja je 66,4 litre, a dvije trećine te količine palo je jutros u samo sat i pol.

Odvodni kanali nisu mogli povući tolike količine vode, pa je došlo do velikih bujica koje su uzrokovale odrone na cestama i poplavile na desetke kuća. Grom je u naselju Tuškani udario u napuštenu drvenu kuću i zapalio je. Možda najgore bilo je u selima uz Ličku magistralu, cestu koja je na dionici od desetak kilometara Karlovac-Vukmanićki Cerovac-Tušilović na pet, šest mjesta bila presječena bujicama. U Tušilovuću je u prekidu bio promet nakon što je snažni nanos doslovno pokidao asfalt.

Karlovački vatrogasci bili su u punom su pogonu, izvlačeći automobile zaostale na polavljenim podvožnjacima i raščićavajući nanose zemlje i grana kojih je bilo u četvrtima Borlin i Dubovac, te u Ladvenju i na Ličkoj magistrali.

Karlovački Centar 112 zaprimio eviše od sto dojava građana o štetama, ali nitko nije bio životno ugrožen.

Bilo je problema u opskri električnom energijom, ali se radilo o manjim, lokalnim kvarovima koji su brzo otklonjeni. U prigradskim naselji poplavljeno je nekoliko staja, pa se evakuirane životinje. Željko Jurković u Vukmanićkom Cerovcu susjedima je pomagao izvlačiti svinje i perad. Za neke životinje nije bilo spasa jer je bujica bila prebrza.

- Znali smo imati problema s vodom, ali ovako nešto nikada nisam dožijela, voda nam je ušla metar u kuću, perad nam je sva uginula, nismo je stigli spasiti - kroz suze nam je ispričala 80-godišnja Dora Jurčević.

Damir Jurčević pokazuje nam prizemlje kuće u kojemu je oko 11 sati bilo dvadesetak centimetara vode, a samo dva sata ranije razina je bila i do jednog metra. Mještanima Vukmanićkog Cerovca pomagali su vatrogasci i pripadnici karlovačke Stanice HGSS-a.

Oko podneva se situacija počela smirivati, te je oko 1 sat zasjalo sunce. Brzo kako je i došla, voda se odmah počela i povlačiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 01:07