KLJUČNI DOKUMENT

FOTO: NOVI PROBLEM U ODNOSIMA ZAGREBA I LJUBLJANE Slovenija sada traži cijeli Piranski zaljev: Sve do Savudrije!

 Goran Sebelić / CROPIX

Do jučer je bio spreman zaratiti s Hrvatskom, a sada su slovenskom premijeru Janezu Janši dobrobit Hrvatske i njezin ulazak u EU postali jedan od glavnih argumenata zašto ne može odstupiti.

EKSKLUZIVNO: PRVA PRESUDA PROTIV LJUBLJANSKE BANKE 'Slovenske banke moraju vratiti dug s kamatama'

Iako su ga preksinoć napustili glavni koalicijski partneri iz Građanske liste (DL), koju vodi predsjednik Državnog zbora Gregor Virant, i iako je njegova vlada izgubila većinu u parlamentu, Janša je jučer rekao da neće tražiti glasanje o povjerenju jer bi to dovelo do prijevremenih izbora, pri čemu se ne bi mogao ratificirati ugovor o pristupanju između Hrvatske i EU, a ratifikacija bi postala i glavna tema kampanje, što Janša ne želi.

'OSTAVKA NE DOLAZI U OBZIR' Janša otkrio: Ulazak Hrvatske u EU je jedan od razloga zašto ne želim odstupiti!

Na pitanja novinara Janša je prema Hrvatskoj ipak bio oštar - rekao da je “teško odgovoriti” hoće li ugovor biti ratificiran na vrijeme, jer situacija u Sloveniji nije stabilna, a kada su ga pitali hoće li ustrajati na tome da Hrvatska povuče punomoći Privrednoj i Zagrebačkoj banci za tužbe protiv Ljubljanske banke, poručio je da se “Hrvatska mora držati obaveza koje je preuzela u međunarodnim ugovorima, uključujući sukcesijski”.

Istodobno se počela komplicirati i situacija s arbitražom oko pitanja granice - iako tu Slovenija više ne može blokirati Hrvatsku niti bilo što zahtijevati, nego samo izložiti svoje argumente i nadati se da bi ih arbitri mogli usvojiti.

Na dnevnom redu sjednice slovenske vlade i jučer je bio podnesak kojim dvije države do 11. veljače moraju sudu predočiti svoje viđenje predmeta spora i svoje zahtjeve. Janša je jučer priznao kako vlada ima problema s podneskom koji je priredila stručna skupina od više od 20 međunarodnih odvjetnika, i da su ga poslali na doradu.

Kako je izvijestilo Delo, slovenska vlada je prošli tjedan pokušala potvrditi taj ključni dokument o arbitraži, ali bez uspjeha - jer pojedini ministri smatraju da Slovenija treba od arbitražnog suda tražiti da joj pripadne cijeli teritorij povijesne općine Piran - koji uključuje cijeli Piranski zaljev, sve do Savudrije.

Navodno je riječ o ministrima iz stranaka koje su 2010. uložile zahtjev za provedbu referenduma o arbitražnom sporazumu, ali kojima, nije poznato. Tada su referendum podržavali Janšin SDS, SNS Zmage Jelinčiča (koji je u međuvremenu ispao iz parlamenta), Nova Slovenija koja je i sada dio Janšine koalicije, i Slovenska pučka stranka (SLS) Radovana Žerjava, danas ministra gospodarskog razvitka koji je još prije tri godine, na vrhuncu napetih odnosa, poručivao da Hrvatska može u EU, ali bez slovenskog teritorija, bez slovenskog mora i, za one koji se sjećaju tog spora, bez “kranjske čebele”.

Prema pisanju Dela, zagovaranje iracionalnih zahtjeva na arbitražnom sudu moglo bi zapravo biti opasno za samu Sloveniji. Takva promjena, praktički u trenutku predaje memoranduma, među više uglednih slovenskih međunarodnih pravnih stručnjaka prouzročila je veliko iznenađenje.

To bi bila nepotrebna i neprimjerena odluka, čisti stručni, politički i diplomatski “faux pas”, smatra jedan od tih stručnjaka koji je želio ostati anoniman. Stručnjak kojeg Delo nije imenovalo, tu je mogućnost usporedio s prirodnom katastrofom te pojasnio kako se čini da su slovenski političari zaboravili da na arbitražnom sudu nema više mjesta za pregovore i ucjene, nego se pravnim argumentima mora dokazati gdje je bila granica 25. lipnja 1991. godine, a neozbiljan bi pristup mogao ugroziti pravnu argumentaciju slovenskog tima.

Konačni sadržaj dokumenta o arbitraži sljedećeg tjedna, prema Janšinim riječima, trebala bi potvrditi vlada, Odbor za vanjsku politiku. pa i sam Državni zbor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:48