JESEN POKAZALA ZUBE

FOTO Olujno nevrijeme čupalo stabla na sjevernom Jadranu. Promjena vremena zahvatila cijelu Hrvatsku

U svega nekoliko minuta na područje Raba palo je preko 100 litara vode po četvornom metru što je bilo dovoljno stari grad bude pod vodom

POREČ, ROVINJ, PULA, RIJEKA, RAB - Nakon više tjednih paklenih vrućina ljeto kao da je samo otišlo iz Hrvatske. Naime, dok je nedjelja poslijepodne bila sunčana, topla i sparna, vrijeme se predvečer jako promijenilo, pogotovo na području sjevernog Jadrana.

Olujno je nevrijeme zahvatilo zapadnije dijelove Istre, jak vjetar i obilna kiša otežavali su promet te bili uzrokom nekoliko prometnih nezgoda. Najviše problema s kišom imali su stanovnici Umaga i Poreča, priopćila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

U nedjelju se oko 19 sati u Poreču zbog jakog vjetra nasukala jedrilica s dvoje Talijana koji, srećom, nisu ozlijeđeni. Po dolasku Lučke kapetanije oštećena je jedrilica otegljena u umašku marinu.

Osim toga, nevrijeme je u Poreču srušilo telefonski stup te oštetio montažnu trgovinu za prodaju kruha.

Neka mjesta, poput Marčane, Vodnjana i Buja, ostali su bez električne energije koja im se vratila oko 2 sata. Stanovnici Bujštine u mraku su dočekali jutro, javlja Glas Istre.

Odroni kamenja i zemlje predstavljali su opasnost na Istarskom ipsilonu kod čvora Lupoglav, lokalnoj cesti kod sela Kresini, nedaleko od Žminja te u Plominu. Snažan je vjetar rušio i stabla koja su također otežavala promet.

Nevrijeme u Rovinju srećom nije napravilo veću materijalnu štetu. Vatrogasci su na intervencije morali izaći nekoliko puta. Vodu su ispumpavali u Ulici Franje Iskre, potom su iz mora 'spašavali' dva mobilna WC-a koje je vjetar otpuhao s Velikog mola.

Snažna je kiša stvara probleme i Riječanima. Zbog velikog intenziteta padalina voda je danas poplavila brojne riječke podrume. Vatrogasci su stalno na intervencijama, a kiša je prouzročila nekoliko odrona kamenja koji nisu doveli do zastoja prometa.

Promjena vremena u cijeloj Hrvatskoj donijela je velike količine oborina i na otok Rab. U svega nekoliko minuta na rapsko je područje palo je preko 100 litara vode po četvornom metru što je bilo dovoljno stari grad Rab bude pod vodom.

Pogoršanje vremena popraćeno s kišom, pljuskovima i grmljavinom koje je već zahvatilo najzapadnije krajeve do kraja dana proširit će se na cijelu zemlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 02:01