DRAMA BLIZU GRANICE

FOTO: PUTOVANJE STRAHA Kako smo zbog uputa policije busom umalo sletjeli u provaliju

Bilo je blizu 20 sati kada je policajka svjetlećom lampom signalizirala autobusu da skrene ulijevo
 Regional Express

Kako se jedan najobičniji izlet autobusom može iz čista mira i spletom nevjerojatnih okolnosti pretvoriti u pogibeljnu opasnost za sve njegove putnike, doživio sam ove subote 14.ožujka na povratku iz Italije, sa popularnog “Sajma cvijeća” u Pordenoneu. Naime, negdje kilometar prije granične rampe na Plovaniji slovenska policijska kontrola zaustavljala je vozila, jer se par stotina metara prije granične rampe dogodio veliki sudar.

Bilo je blizu 20 sati kada je, kasnije će se ustanoviti policajka, svjetlećom baterijskom lampom crveno plave boje signalizirala autobusu prometnog poduzeća “Brioni” polukružnim pokretima da skrene ulijevo. U autobusu, blažen među pedesetak žena, nalazio se i pisac ovih redaka. Vozač je poslušao svjetleće upozorenje i skrenuo na sporedni put, misleći da će nas ta zaobilaznica dovesti zaobilaznim okolnim pravcem do slovensko hrvatske granice. I krenuo je uskim putem dalje, prelazeći mali betonski most. Na kojem su bila dva prometna znaka o zabrani prolaska tim putem kamionima i svim vozilima preko četiri tone težine. No, svjetleći znak i upozorenje policajca, nije pokazivao “Stop”, već uputu da se tuda treba ići.

Foto: Regional Express

Za našim autobusom skrenula je na sporedni put i kolona od desetak automobila, uglavnom slovenskih i pulskih registracijskih oznaka. No, nakon nekih pet stotina metara vožnje uzbrdo, autobus je naišao na serpentinu pod pravim kutem i jedva je prošao, zakačivši dobro nekoliko stabala krovom i lijevim retrovizorom. Dvije stotine metara dalje uzbrdo autobus je naišao na serpentinu od 180 stupnjeva, koju nije nikako mogao savladati. Zapeo je u krivini, zadnjim dijelom kliznuo prema bankini, legao na zadnji stajni trap a prednje kotače podigao u zrak. Iza nas nalazila se blokirana automobilska kolona, a ispod nje, na onoj prvoj serpentini, zaglavljen na bankini autobus turističke agencije “Birikina”, također nasjeo zadnjim dijelom na cestu i s prednjim kotačima propetim uvis.

Foto: Regional Express

Putnice iz jednog i drugog autobusa, a bilo je tu nekih stotinjak žena, što u čuđenju, što u strahu, što u panici, izišle su iz zaglavljenih autobusa i zaputile se nizbrdo strmim putem prema početnom mjestu. A na kojem se nalazila slovenska policijska patrola, koja nas je uputila u nevjerojatnu situaciju i možebitnu katastrofu.

Foto: Regional Express

Vašem reporteru, koji eto piše i radi kao novinar već tridesetak godina, ovakva se situacija nikad nije dogodila! I u potpunom mraku, u blokadi između dva zaglavljena autobusa koja su visila nad provalijama s prednjim kotačima podignutim u zrak, pokušao je preuzeti ulogu koordinatora između putnica prvog i drugog zaglavljenog autobusa.

Foto: Regional Express

Nastavak priče odvijao se kao u nekom američkom filmu. Na licu mjesta nesreće došla su tri policijska automobila, potom vatrogasni kamion iz Kopra, koji je uklanjao metalne bankine, kako bi se autobusi nizbrdo vozeći u rikverc vratili na početnu poziciju. Akcija spašavanja autobusa iz bezizlazne situacije potrajala je skoro puna dva sata. Na kraju su se autobusi vožnjom unatrag spustili nizbrdo. Na istu onu početnu poziciju, gdje ih je policija prvotno spletom čudnih i nevjerojatnih okolnosti poslala u pogibeljnu avanturu.

Foto: Regional Express

Na kraju ne mogu, a da zaista ne ustvrdim, kako je život posve nepredvidiv! I kako je najobičnije mahanje svjetlećom lampom skoro poslalo stotinjak ljudi u dva autobusa u provaliju. Srećom sve se sretno završilo, uz napomenu svih putnica: “Ne ponovilo se nikad više!”

Damir Strugar (preneseno uz dozvolu portala Regional Express)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 22:23