GRAD HEROJ

FOTO: SJEĆANJE NA ŽRTVU VUKOVARA Diljem Hrvatske građani su palili svijeće za poginule i nestale

Zagreb, 171113.Krizanje Vukovarske ulice i ulice Hrvatske bratske zajednice.Uoci 22. godisnjice pada Vukovara, danas je odrzano obiljezavanje Dana sjecanja na zrtve Vukovara, pod nazivom I reci cu vam samo jednu stvar, zapamtite Vukovar. Dogadjaj je organizirao Klub veterana 148. brigade Hrvatske vojske.Foto: Ivan Klindic / CROPIX
 Ivan Klindić / CROPIX

Paljenjem svijeća uz Vukovarsku ulicu Zagrepčani odali počast žrtvi Vukovara

ZAGREB - U spomen na 22. obljetnicu stradanja Vukovara večeras su duž cijele zagrebačke Ulice grada Vukovara zapaljene svijeće, kao i na platou kod Hrvatske bratske zajednice u obliku križa i imena grada heroja, a održan je prigodni komemorativni program uz jedinstvenu poruku "Zapamtite Vukovar!

Iz Vukovara je u Zagreb stiglo i svjetlo mira koje je u lampašu položeno na vrhu stupa usred križa formiranog svijećama, koje su zapalili učenici Prirodoslovne škole Vladimira Preloga i podigli transparent s porukom "I reći ću vam samo još jednu stvar, zapamtite Vukovar!" prema stihu iz pjesme Vladimira Kočiša Zeca koji ju je i otpjevao okupljenima. Pridružili su im se brojni građani paleći svijeće, odavanjem počasti minutom šutnje, uz zvuke mirozova te u molitvi.

FOTOGALERIJA: Pogledajte kako su se palile svijeće za Vukovar diljem Hrvatske

Okupljenima se u ime organizatora skupa obratio ratni veteran 148. brigade HV-a Boris Vukadinović, koji jei staknuo kako se prisjećamo žrtve i stradanja Vukovara i njegovih građana i svih onih koji su ga branili od velikosrpske agresije. Među njima oko 1300 poginulih i oko 4000 ranjenih te brojnih nestalih i zatočenih u logorima.

Vukovar je branilo 1800 hrabrih branitelja iz cijele Hrvatske i iseljeništva protiv višestruko nadmoćnijeg neprijatelja od kojih su mnogi u toj borbi i dali svoje živote, ali će zauvijek ostati u našim uspomenama, poručio je Vukadinović. U Vukovar smo se vratili, jer se ujedinjene i složne Hrvate nikada pobijedit' ne može, jer Vukovar je Hrvatska, a Hrvatska je Vukovar, naglasio je. Podsjetio je i na stradanje mještana i branitelja Škabrnje koje također dogodilo na sutrašnji dan prije 22 godine "u napadu velikosrpskog ludila".

Duž Ulica grada Vukovara i Ulicom hrvatske bratske zajednice prošla je, uz policijsku pratnju, i kolona motociklista s hrvatskim obilježjima.

Komemoracija je održana u organizaciji Kluba veterana trnjanske 148. brigade HV-a, a sudjelovale su postrojbe Hrvatske vojske, policije, kadeti Hrvatskog vojnog učilišta, vatrogasne postrojbe i mnoge druge.

Među brojnim okupljenima bio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je potvrdio sutrašnji dolazak u Vukovar na komemoraciju, rekavši novinarima kako se danas istodobno osjeća tužno i ponosno. Odgovarajući na novinarski upit o zbivanjima u i oko Vukovara rekao je kako je dosta podjela te da bi svi trebali biti zajedno, upitati se i preispitati koliko su pridonijeli podjelama.

"Ne treba samo deklaratorno pozivati na zajedništvo, nego treba i činiti da se ono ostvari", poručio je Bandić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:29