BUJICE NAPRAVILE ŠTETU

FOTO Vodeni val slabi nakon što je poharao sjever: Propusti kod mjesta Otok Virje i Brdovec glavne su mane obrane

Velika Gorica i Sisak znatno su bolje dočekali vodeni val koji na tom području nije u noći prouzročio štete, u Osijeku dan D za vikend
 Željko Hajdinjak / CROPIX

VARAŽDIN - Veliki vodeni val, koji je u utorak prošao kroz Varaždin, Zagreb i okolna mjesta, ipak nije ostavio veće posljedice.

Kod Otoka Virje, gdje je stanje bilo najgore, u noći s utorka na srijedu voda se počela povlačiti, a stanovnici vraćati poplavljenim domovima. Ondje poplavljeno više od 100 kuća, a neke od njih još su nepristupačne i pod vodom. Štete su goleme.

FOTO Kod Rugvice procurio savski nasip: 'Naredili smo da se dostaviti sav raspoloživ kameni materijal kako bi se nasip zaštitio'

- Nevjerojatno je kako se brzo sve dogodilo, ali mislimo da se dosta toga moglo spriječiti da je organizacija bila bolja i da su nas na vrijeme upozorili - kažu mještani.

Najteža je situacija u Pušćinama u Međimurju. I ondje se jučer ujutro voda počela polako povlačiti jer je val počeo napuštati područje Varaždinske županije. U Zagrebačkoj županiji najugroženiji su bili općina Brdovec i grad Velika Gorica.

- Naš je problem što u općini Brdovec ne postoji nasip: punih šest kilometara općine uopće nije branjeno od rijeke. Za ovu smo se poplavu svi organizirali i zato je sve prošlo bez većih problema - kaže Alen Prelec, načelnik Općine Brdovec.

U Velikoj su Gorici stanovnici i nadležne službe bili spremni na najgore. Za izgradnju “zečjeg” nasipa koristilo se 40 tisuća vreća s pijeskom, na terenu je u svakom trenutku bilo oko 200 vatrogasaca, a bio je aktivan i stožer za zaštitu i spašavanje.

Na području Rugvice prijetilo je pucanje nasipa pa se dodatno interveniralo. Bez previše dramatike prošao je veliki vodeni val Savom kroz sisačko područje. Gradnja “zečjih” nasipa dovršena je prije njegova dolaska. Vrh vodenog vala u Osječkoj županiji očekuje se za vikend, no procjenjuje se da razloga za zabrinutost nema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. listopad 2024 11:58