‘ZA MENE JE SVETINJA‘

Franković o snimci na kojoj govori ‘Za dom spremni‘: ‘Nemam se čega sramiti, objasnit ću vam razliku...‘

Kao usporedbu spominje i pozdrav "Slava Ukrajini", koji se danas se uzvikuje diljem Europe i svijeta u čast ukrajinskim borcima

General Slaven Zdilar i Mato Franković na velikoj svečanosti u spomen na poginulog pripadnika 3. imotske bojne Četvrte gardijske brigade Hrvatske vojske Matu Vučka Čigru, u središtu Ciste Velike

 Vojko Basic/Cropix

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković nakon snimke na kojoj završava svoj govor s pozdravom ‘Za dom spremni‘ pojasnio je za Jutarnji kako se ne treba sramiti pozdrava iz Domovinskog rata koji su koristili pripadnici HOS-a, ali isto tako taj pozdrav treba osuditi u kontekstu Drugog svjetskog rata i ustaša koji su ga koristili.

- "Bog i Hrvati" i "Za dom spremni" rečenice su koje su u Domovinskom ratu vodile mlade heroje u borbi za obranu Hrvatske i zbog njihove žrtve mi danas živimo u slobodnom gradu Dubrovniku i Republici Hrvatskoj – pojašnjava Franković.

Ističe kako taj pozdrav dijelimo na dva razdoblja; onaj vezan uz Domovinski rat i za ustaše.

- Taj se pozdrav koristio više od 10 godina, na HRT-u se emitirala Bojna Čavoglave, a postao je sporan tek nakon završetka Domovinskog rata kada su ga pojedinci počeli smatrati spornim. Simboli Domovinskog rata za mene su svetinja. Crvena zvijezda i četnička kokarda su simboli koji su napadali Hrvatsku, a uz pozdrav "Za dom spremni" smo se branili. Time sam htio dati i posebno priznanje 9. bojni HOS-a jer su upravo oni u tvrđavi Imperijal pružili otpor u obrani Dubrovnika i zato naš grad nije postao Vukovar niti su u njega ušle snage srpsko-crnogorske vojske. To se ne bi dogodilo da su kojim slučajem oni pošli za München – naglašava Franković.

Dodaje i kako osuđuje u svakoj prigodi ustaški režim i Pavelića koji je napravio takvu štetu Hrvatskoj da tu ne treba tražiti ispravnost u njegovim postupanjima.

- Hrvatska komemorira žrtve Jasenovca i o tome treba progovarati, a jako mali broj ljudi u Hrvatskoj bi mogao reći nešto pozitivno o tom razdoblju Drugog svjetskog rata. S druge strane, imamo Domovinski rat s kojim se treba ponositi. Tada se nije gledalo tko su djeca ustaša, partizana ili domobrana, jer su se svi zajedno borili i danas uživamo plodove te njihove borbe. Zato se nemam čega sramiti, nemamo od čega bježati, ni od tih pozdrava koji su se koristili – poručuje Franković.

Kao usporedbu spominje i pozdrav "Slava Ukrajini", koji se također koristio u negativnom kontekstu u Drugom svjetskom ratu, a danas se uzvikuje diljem Europe i svijeta u čast ukrajinskim borcima protiv agresije Rusije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. rujan 2024 18:17