PIŠE AUGUSTIN PALOKAJ

‘Freda će itekako pamtiti u Bruxellesu, ono što je on tamo napravio za najranjivije bila je prava revolucija‘

Predrag Matić ostat će zapamćen kao zastupnik koji je progurao prvu Rezoluciju o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima žena

Predrag Fred Matić

 Bruno Konjevic/cropix/Cropix

Europski Parlament i prije praktičkog početka rada u novom mandatu izgubio je velikog borca za ljudska prava, prava žena i zaštitu svih ugroženih skupina u društvu. Fred Matić je u proteklom petogodišnjem mandatu bio upravo to, beskompromisan u zalaganju za ono što je smatrao pravednim, potrebnim pa i nužnim. Nije se previše isticao u pitanjima visoke politike u Europskom Parlamentu. Uostalom, u tim pitanjima “rata i mira”, kako se kaže, i pitanjima visoke politike, Parlament ima jako ograničenu moć. Ali tamo gdje se moglo utjecati u zaštiti prava građana, Matić je ostavio neizbrisiv trag.

Ostat će zapamćen kao zastupnik koji je progurao prvu Rezoluciju o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima žena, a koja je izazvala mnogo bure ne samo u Europskom Parlamentu, već uopće na europskoj i hrvatskoj političkoj sceni. Tom je Rezolucijom u ljeto 2021. godine Europski parlament prvi puta prepoznao pravo na siguran pobačaj kao ljudsko pravo.

Revolucija

Matić se nije predavao kada su ga upozorili da će i krajnja desnica, ali i mnogi konzervativci s desnog centra, to srušiti. Radio je dvije godine kako bi osigurao potporu i na kraju osigurao veliku političku pobjedu.

Matićeva Rezolucija je bila svojevrsna revolucija jer se njome tražilo da sve države članice jamče pristup sigurnom i zakonitom pobačaju i uklanjanju zapreka za prava žena na seksualno i reproduktivno zdravlje. Parlament je nasilje protiv ženskih seksualnih i reproduktivnih zdravstvenih prava (SRZP) proglasio oblikom nasilja protiv žena i djevojčica te preprekom napretku prema rodnoj ravnopravnosti, kao i ograničavajuće zakone kojima se pobačaj zabranjuje, osim u strogo definiranim okolnostima, što dovodi do toga da žene moraju tražiti načine za ilegalne pobačaje ili protiv svoje volje zadržati trudnoću.

Ovako je govorio pokojni Matić nakon usvajanja te povijesne Rezolucije zbog koje će se dugo pamtiti:

- Ova odluka označava početak novog razdoblja u Europskoj uniji i prvi istinski otpor nazadnoj agendi koja godinama gazi ženska prava u Europi. Većina zastupnika jasno je dala do znanja državama članicama koje je njihovo stajalište te ih je pozvala da osiguraju pristup sigurnom i legalnom pobačaju kao i nizu seksualnih i reproduktivnih zdravstvenih usluga.

Matić je i pred kraj mandata u proljeće ove godine bio vodeći glas u Europskom Parlamentu u zahtjevima da se pravo na zakonit pobačaj ugradi i u Europskoj povelji o ljudskim pravima. Smatrao je da je to potrebno zaštititi zakonom jer ta prava su sve više ugrožena od strane krajnje desnice, koja jača svoj utjecaj u nekim zemljama članicama.

To tjera žene na traženje ilegalnim načina za pobačaj, čime riskiraju i svoj život. Matić je upozoravao da je neprihvatljiva i šutnja drugih EU institucija po tom pitanju i skrivanje iza ovlasti država članice te se zalagao da sve žene u cijeloj EU imaju ta prava.

Pitanje nestalih i logora

Drugi zastupnici, mediji i predstavnici nevladinih udruga su posebno zapazili njegov angažman u zaštiti prava žena, u borbi protiv nasilja nad ženama i radu na temama menstrualnog siromaštva. Matić se snažno zalagao da EU ratificira Istanbulsku konvenciju, i to u vrijeme kada neke zemlje članice to nisu bile učinile.

Matić se, i sam žrtva velikosrpske agresije i zatočenik u srbijanskim logorima, i u Europskom parlamentu zalagao za otkrivanje istine o nestalima i istine o stradanjima u takvim logorima. Iako se zalagao za pomirenje u regiji, za prevladavanje podjela iz prošlosti, nije nikada oklijevao upozoriti da se bez istine ne može doći do istinskog pomirenja. Uvijek je kolege iz drugih država u Europskom parlamentu upozoravao da vlasti u Srbiji ne čine dovoljno za otkrivanje istine o nestalima iz Vukovara, ali i iz drugih područja bivše Jugoslavije.

- Svako pomirenje počinje priznavanjem istine. Ne krivimo cijeli srpski narod za ono što se nama dogodilo niti ćemo to ikada činiti. Ali krivimo srpske političke i vojne vođe koji su organizirali ove kampove - govorio je Matić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:18