NA RUBU PROPASTI

Galinec pokrenuo stečaj Industrogradnje: 400 obitelji u Karlovcu i Zagrebu ostaje bez stanova

ZAGREB - Najveći dioničar Industrogradnje i donedavni predsjednik Uprave Josip Galinec podnio je zahtjev za stečaj tvrtke!

Potvrdio nam je to i sam Galinec, ali nam je odbio detaljnije argumentirati svoj postupak.

- Hvala vam na interesu, ali ne bih to komentirao. Učinio sam to zato što je Zakon o stečaju vrlo jasan - kratko nam je odgovorio Galinec.

Sindikat i 173 radnika

Jutarnji je u posjedu dokumenta koji je zaprimio Trgovački sud u Zagrebu, a iz kojeg je razvidno da su Galinec i član Uprave Ivon Pavelić 13. prosinca podnijeli zahtjev za otvaranje stečaja. Nisu to učinili kao članovi Uprave, već kao vjerovnici, odnosno fizičke osobe kojima Industrogradnja duguje novac, što je otvoreno priznanje da je tvrtka na rubu propasti.

Uz njih, zahtjev za stečaj podnijela su još četiri vjerovnika te predstavnici dva sindikata u ime 173 radnika.

Nije plaćao PDV

Budući da Industrogradnja ima na desetke vjerovnika - državu kojoj Galinec, kako doznajemo, nije plaćao poreze , doprinose i PDV, 700-injak radnika koji od svibnja 2009. nisu dobili plaću i mnogo tvrtki kooperanata koje su mu dobavljale robu - 387 stanova koje je izgradio mogli bi se naći u stečajnoj masi.

Dakle, sve fizičke i pravne osobe kojima Industrogradnja duguje novac mogle bi se namiriti upravo stanovima koje je Galinec već prodao. U prijevodu, obiteljima i stanarima koji su se uselili u stanove na Zagrebačkoj cesti, Laništu, Vrbanima, Dubravi i u Karlovcu teoretski prijeti izbacivanje na ulicu! Pod pretpostavkom da je prosječna veličina stana 60 četvornih metara, a cijena kvadrata 2000 eura, okvirna vrijednost tih stanova doseže oko 340 milijuna kuna! Kako nam objašnjava sugovornik dobro upućen u poslovanje Industrogradnje, veliki dio stanara nije uspio upisati vlasništvo nad kupljenim stanovima u zemljišnim knjigama.

Stanovi pod ovrhom

To se ponajprije odnosi na 68 stanova u Dubravi, koji su obuhvaćeni ovrhom (Sud je još nije skinuo!) poduzetnika Mladena Mitaka. Opasnost prijeti i onima koji su se uspjeli upisati kao vlasnici stanova - stečajni upravitelj ima zakonsko pravo pobiti svaki ugovor koji je kupac sklopio s Industrogradnjom.

- Ovaj stečaj mogao bi trajati i 20 godina. Prvo će se namirivati radnici, potom država a onda kooperanti, odnosno tvrtke kojima Galinec duguje novac . Kada Industrogradnji proglase stečaj, vlasnici će morati posjetiti stečajnog upravitelja i dokazati svoje vlasništvo, a stečajni upravitelj moći će pobijati njihove dokaze.

Račun Industrogradnje u iznosu od oko 100 milijuna kuna, blokiran je pune dvije godine! Prema Stečajnom zakonu, Uprava je trebala stečaj proglasiti najkasnije 60 dana od blokiranja računa, a to nije učinjeno - rekao je naš sugovornik. Kako doznajemo, proglašenje stečaja samo je pitanje vremena.

Najviše stanova nalazi se na zagrebačkim Vrbanima

100 milijuna kuna - iznos blokiranog računa Industrogradnje

387 ukupan broj stanova koji bi se mogli naći u stečajnoj masi, od čega

92 stana - zagrebačka

68 stanova - Lanište

129 stanovaVrbani

68 stanova - Dubrava (zahvaćeni ovrhom od Mladena Mitaka)

30 stanova - Karlovac

340 milijuna kuna - procijenjena ukupna vrijednost stanova

730 dana - račun Industrogradnje je pod blokadom

240 dana - radnici nisu dobili plaću

Galincu prijete dvije godine zatvora

U odvjetničkim krugovima doznajemo da je Josip Galinec na temelju Zakona o trgovačkim društvima (članci 625 i 626) počinio najmanje dva kaznena djela. Prvo, 28. prosinca 2010. godine, održao je skupštinu društva na kojoj nije prezentirao pravo stanje Industrogradnje i nije dao točne podatke o sposobnosti plaćanja (kao vjero-vnik sam je podnio prijedlog za stečaj 13. prosinca).

I drugo, Galinec i Ivon Pavelić kao Uprava nisu podnijeli prijedlog za stečaj, a bili su to dužni učiniti kada je Industrogradnji blokiran račun. Račun je u blokadi pune dvije godine, a prijedlog za stečaj trebao je biti podnesen u roku od 60 dana od blokade.

Prema Zakonu o trgovačkim društvima, Galincu bi mogla prijetiti novčana kazna ili zatvor od dvije godine.

- Posebno je uznemirujuća okolnost da Galinec i Pavelić podnose prijedlog za stečaj u svoje osobno ime, i to prije svojih radnika, čime se može opravdano postaviti pitanje o postojanju sumnje o počinjenju kaznenog djela prijevare u gospodarskom poslovanju i zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju. Očito je da svjesno taje prava saznanja o likvidnosti i poslovanju tvrtke kojoj su na čelu, a koja se bavi gradnjom stanova - rekli su nam dobro upućeni odvjetnici. (V. Panić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. kolovoz 2024 13:43