KAOS U BOLNICI

‘Gdje je moja doktorica, zašto mi ne date te lijekove!?‘: Ovako je počela drama na Rebru, prvo je urlao, pa sve šokirao...

Odjeven u crnu majicu kratkih rukava, donji dio crne trenirke i natikače potpomogut sa dva štapa za hodanje prvo je došao do dežurne sestre...

Policija privodi muškarca koji je prijetio u KBC-u Zagreb

 Ranko Šuvar/Cropix

U KBC Zagreb u tzv. Zelenoj zgradi utorak ujutro tekao je prema ustaljenom scenariju sve dok se oko 9.30 sati iz Odjela za krizna stanja u prizemlju točnije s Klinike za psihijatriju i psihološku medicinu, nije začula poprilična galama.

S.P. (65) iz okolice metropole, odjeven u crnu majicu kratkih rukava, donji dio crne trenirke i natikače potpomogut sa dva štapa za hodanje došao je, naime, do dežurne sestre i tražio susret sa svojom doktoricom. Međutim, dobio je odgovor da tražena liječnica radi popodnevnu smjenu te su mu za uzvrat ponudili zamjensku doktoricu na što on nije pristao. Ujedno je imao za cilj ishoditi i određene lijekove bez recepta, no ni to mu nije upalilo pa se obrušio na medicinsko osoblje urlanjem, psovkama i prijetnjama, a nije dugo prošlo da je iz džepa, na šok svih prisutnih, izvadio i pištolj.

U 10.05 sati dežurni liječnik, zbog situacije koja izmiče kontroli jer oružje je došlo u prvi plan, odaslao je dramatični poziv u pomoć na 192 nakon čega su u roku od nepunih pet minuta prve policijske ekipe stigle pred ulaz gdje ih je dočekao vidno rastrojeni muškarac. I dalje je negodovao te je u jednom trenutku, temeljnom policajcu koji ga je prvi pokušavao smiriti, povikao "Ajde pucaj! Ubij me! Tko vam je kriv! Gamad jedna!" Kroz daljnjih desetak minuta pred bolnicu su stigli specijalci i interventna policija naoružani do zuba pa su, paralelno s evakuacijom dijela pacijenata i osoblja, započeli s pregovorima koji su okončani u 11.40 sati mirno i bez uporabe sredstava prisile. Završio je u policijskoj postaji te je prošao alkotest, a obzirom na loše psihičko stanje i njegovu povijest bolesti jer je često na relaciji PB Vrapče – KBC Rebro, S.P. će prvo biti smješten na promatranje u bolnicu, a kada se oporavi kazneno će biti prijavljen za prijetnje smrću zdravstvenim djelatnicima te za prisilu prema policijskim službenicima.

Dok je još trajala kriza, pacijenti koji su se nalazili na grupnoj terapiji, kroz prozor su počeli izlaziti iz zgrade van, te su im pomagali drugi pacijenti i bolničko osoblje.

A nakon završetka drame u bolnici, zaposlenici i pacijenti su još satima bili pod dojmom nemilog događaja.

- Bila sam hodnik dalje kada je dotrčala medicinska sestra i kazala nam kako je u bolnici naoružani muškarac. Sve koji su se tamo zatekli povela je na drugi izlaz tako da smo izašli na sigurno - govori nam pacijentica i dodaje da nije bila u neposrednoj opasnosti, ali da se svejedno preplašila i da će sigurno još dugo pamtiti ovaj događaj. Druga pak, koja bila na katu zgrade govori nam kako je primala svoju terapiju, kada su liječnici i sestre uveli sve pacijente koji su bili na hodniku i zaključali vrata.

image

Trenutak dolaska Interventne policije na Rebro

- Rekli su nam da je psihički oboljeli muškarac u bolnici, da ne znaju detalje, ali da stiže policija i da nemamo razloga za brigom. Znam da su nas tješili ali vidjela sam da ni sestrama nije bilo svejedno - govori još jedna pacijentica.

Inače ta ‘zelena‘ zgrada ima pet katova i sve su redom ambulante, za redovno naručene pacijente, ali i hematologija te onkologija gdje pacijenti primaju svoje terapije.

Upravo na trećem katu onkologije pacijenti su doživjeli neobične scene tijekom primanja terapije jer, kako kažu za Jutarnji, nisu čuli buku nego su informacije prve vidjeli u medijima.

- Najednom je sestra zaključala vrata našeg odjela i rekla da moramo biti zaključani jer da je dolje u prizemlju naoružani čovjek. Nije dugo vremena prošlo, a na vrata onkologije su počeli kucati muškarci i vikati: ‘Pustite nas unutra. Zašto je zaključano?‘ Sestre su ih pustile a tek smo kasnije pomislili da su to mogli i ne biti pacijenti koji su došli po svoje terapije. Pitali smo ih kako su ušli u zgradu kad je policija sve blokirala pa su nam rekli da su se prošvercali okolo kroz bijelu zgradu kako ne bi zakasnili na terapiju - ispričala nam je treća sugovornica svjesna da je sigurnost zapravo bila prividna.

U toj cijeloj drami nije bilo svejedno niti liječnicima od kojih su neki, poput niza psihijatara, čekali u grupi na drugom dijelu ispred zgrade do okončanje krize.

- Moja ordinacija je na višem katu i do nas je došla informacija o problemu na prizemlju. Odmah smo u ordinacije uveli sve pacijente. Doslovno smo se nagurali i zaključali se. Nije vladala neka ozbiljna panika, ali da nam je bilo svejedno - nije - govori liječnica koja radi u ‘zelenoj zgradi‘.

image
Ranko Suvar/Cropix

Nakon što je muškarac priveden, dok je policija još uvijek osiguravala područje, vidjeli smo i medicinske sestre, od kojih je jedna sa suzama u očima ponavljala kako se jako preplašila. Obje sestre su ušle u policijsko vozilo te su odvezene kako bi dale iskaz policiji.

Iz KBC-a Zagreb, poslali su kratko priopćenje u kojem su naveli da je došlo do incidenta o kojem je odmah obaviještena nadležna policijska postaja dodajući da u incidentu nije bilo ozlijeđenih osoba kao i da je ustanova nastavila normalno sa radom.

Specijalist psihijatar Herman Vukušić iz Odjela za psihosomatiku i psihoterapiju KBC Zagreb, kazao je da je čovjek koji je s pištoljem upao u bolnicu psihijatrijski bolesnik koji se tamo liječi i nije nikoga ciljano tražio.

- Riječ o osobi koja zahtjeva adekvatnu liječničku skrb. Nasreću nije bilo ljudskih žrtava. Ovaj događaj zasigurno iz više izvora stručnih potvrđuje da nema nikakve veze s eventualnim sudjelovanjem u ratu. U ovom slučaju to nije bio ni povod ni razlog - zaključio je Vukušić te odaslao apel kako bi se skrenula pažnja javnosti: "Potrebno je razmisliti o promjeni zakonske regulative prisilne hospitalizacije koja njima, dakle kliničarima, treba dati veće slobode da spriječe ovakve situacije".

image
Ranko Suvar/Cropix

- Osoblje KBC-a Zagreb, odnosno Klinike za psihijatriju i psihološku medicinu, ponijelo se izuzetno hrabro i profesionalno. Bili su izloženi traumatskom stresu. KBC Zagreb je poduzeo sve zakonske mjere za zaštitu na radu a ovakve situacije su nepredvidive. Kada se dogode, možemo samo biti sretni da se ovako završilo - ističe još Vukušić. Za kraj se osvrnuo na činjenicu da je osumnjičeni muškarac u bolnici prijetio starnim pištoljem koji se upotrebljana na sportskim događajima. Na upit kako se u bolnicu može ući s pištoljem, Vukušić odgovara: "Ako smo došli do toga da ćemo na ulazu u bolnice kontrolirati tko ima pištolj, a tko ne, onda se treba zapitati u kakvim vremenima živimo".

Kada osumnjičeni muškarac dođe k sebi, suočit će se s prijavom, a obzirom na njegovu anamnezu vještaci će kroz psihijatrijsko vještačenje dati ključan odgovor je li u vrijeme krize u KBC Rebro kojom je uznemirio na desetke prisutnih osoba, bio ubrojiv ili ne. U slučaju da se utvrdi da nije, sudit će mu se kao osobi sa duševnim smetnjama i neće moći biti osuđen na zatvor nego će mu temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama biti određen šestomjesečni prisilni smještaj u psihijatrijskoj ustanovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 09:59