CYBER-RAT

GIGANT MICROSOFT U OBRANI NAŠE DRŽAVE Tvrtka Billa Gatesa štiti Hrvatsku od terorista

Američka tvrtka izradit će sustav koji će omogućiti obranu od internet-terorizma
 Sandra Simunovic / CROPIX

Američka tvrtka Microsoft izradit će plan obrane hrvatskog obrambenog sustava od cyber-napada te pomoći Ministarstvu obrane u razvoju sustava za obrane od napada na vojni informatički sustav. Memorandum o suradnji koji uključuje i suradnju na cyber-obrani potpisali su prije nekoliko dana u sjedištu Microsofta u Redmondu ministar obrane Ante Kotromanović, direktor Microsofta Hrvatska Ivan Vidaković te potpredsjednica Microsoftova javnog sektora Laura Ipsen. Microsoft svakodnevno radi analize prijetnji napadima u digitalnom prostoru i te će informacije sada biti prosljeđivane hrvatskom Ministarstvu obrane.

Fronta protiv virusa

Riječ je o detektiranju svih poznatih virusa i načina obrane od cyber-napada. Te informacije su ključne kako bi se mogao postaviti sustava obrane. Cyaber-obrana uključuje sprječavanje pokušaja krađe podataka, rušenje sustava uz pomoć trojanskih konja, virusa i sličnog. Kako doznajemo, vojni informatički sustav bilježi pokušaje cyber-napada kojima, kako nam je rečeno, uspješno odolijeva. Implementacija memoranduma, doznajemo, počet će već ovih dana. Tim Microsoftovih stručnjaka doći će u Zagreb kako bi analizirali sadašnji sustav informacijske zaštite MORH-a i Oružanih snaga te će nakon toga predložiti adekvatan sustav obrane.

Obuka za obranu

Taj svojevrsni informatički konzalting trajao bi oko dva mjeseca. A nove inicijalne sposobnosti u cyber-obrani vojni sustav bi trebao imati već za šest mjeseci. Microsft ima veliko iskustvo rada na ovom području te surađuje s mnogim zemljama članicama NATO saveza na pitanjima cyber-obrane. Prema riječima naših sugovornika, Hrvatska kao članica NATO saveza definitivno mora podignuti svoj sustav cyber -obrane.

U NATO-u se problematikom cyber-obrane na najvišoj razini bave od 2007. godine nakon cyber-napada u Estoniji. Tada su napadnute internetske stranice estonske Vlade i predsjednika, gotovo sva ministarstva, političke stranke, najveće banke, tvrtke te mediji. To je prvi zabilježeni slučaj cyber-napada na državu kao instituciju. Zbog napada ta je zemlja tada zatražila pomoć NATO-a, koji je potom poslao svoje stručnjake u Tallinn. Zemlje članice NATO saveza u siječnju iduće godine dogovorile su smjernice cyber obrane.

Kao članica Saveza Hrvatska jednostavno mora dostignuti potrebne standarde i u tom segmentu obrane.

Vojska će osnovati prvu cyber postrojbu

Kako bi što kvalitetnije organizirali cyber-obranu, uskoro će unutar Oružanih snaga biti osnovana posebna postrojba Središnjica za komunikacijsko-informativni sustav. Ta postrojba će biti direktno pod Glavnim stožerom. Njeni pripadnici će operacionalizirati cjelokupnu zaštitu komunikacijskih sustava Oružanih snaga. Nakon što stručnjaci Microsofta analiziraju postojeće stanje, predložit će i moguća rješanja za poboljšanje sustava. To će vjerojatno uključivati i nabavu novih sredstava i sustava za cyber obranu.

Usto, morat će se promijeniti i određena zakonska regulativa. Uz suradnju na izgradnji sustava cyber-obrane, ministar Kotromanović je u Redmondu dogovorio i pomoć Microsofta na umrežavanju logističkog sustava MORH-a i Oružanih snaga. Riječ je, među ostalim, o umrežavanju sustava nabave i financija u jedan sustav. Microsoft je jednu takvu aplikaciju za logističko poslovanje prodao Makedoniji te će stručnjaci MORH-a uskoro otići u tu zemlju kako bi na djelu vidjeli način funkcioniranja. U sklopu tog projekta očekuje se da MORH 2015. prijeđe na e -poslovanje unutar sustava, dakle bez papira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 22:05