INSTITUCIJAMA RUKE VEZANE

Ginekolog koji je silovao pacijenticu i dalje radi u istoj bolnici: ‘Žene se osjećaju nesigurno i nezaštićeno‘

Na presumpciju nevinosti se, osim bolnice, pozivaju i Ministarstvo zdravstva, Hrvatska liječnička komora i KBC

KBC Osijek

 Vlado Kos/cropix/Cropix

Natalija Havelka iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava u Osijeku je za N1 televiziju govorila o slučaju iz Osijeka, gdje u bolnici i dalje radi ginekolog Zlatko Topolovec koji je nepravomoćno osuđen za silovanje pacijentice.

- Nakon toga smo na Noćnom maršu izašli sa zahtjevom da Vlada RH izmijeni zakon o liječništvu i uvede odredbe po kojima se liječnik koji izvrši kazneno djelo za vrijeme obavljanja dužnosti, i to kazneno djelo protiv spolne slobode kao u ovom slučaju, udalji s dužnosti dok traje postupak. Odgovora još nismo dobili, rekla je Havelka.

Iz bolnice su se na upit osječke udruge pozvali na presumpciju nevinosti u tom slučaju. Na presumpciju nevinosti se pozivaju i Ministarstvo zdravstva, Hrvatska liječnička komora i KBC.

- Mi smatramo da im ruke nisu vezane, da su mogli poduzeti druge radnje da bi se zaštitila prava pacijenata, posebice prava pacijenata u budućnosti i da se preveniraju ovi slučajevi, rekla je Havelka za N1.

Traži se izmjena zakona o liječništvu po uzoru na izmjenu zakona u odgoju i obrazovanju gdje se djelatnici u odgojno obrazovnim ustanovama udaljuju s posla ako su učinili kazneno djelo, odnosno ako se vodi kazneni postupak za djelo protiv djece. Havelka ističe da je HLK trebala pokrenuti disciplinski postupak bez obzira na kazneni postupak.

Ističe i da je ženama neugodno u bolnici te se osjećaju nesigurno.

- Osjećaju se nesigurno i nezaštićeno jer sustav žene ne štiti u konkretnom slučaju, posebice njihovo ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu, navela je.

N1 javlja i da je na društvenim mrežama pokrenuta inicijativa da se u 24 sata pošalje 1000 mailova institucijama u zdravstvu sa zahtjevom za smjenom navedenog ginekologa, a poslano ih je više od 2000.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 08:40