NEVRIJEME U HRVATSKOJ

GOLEMI SLAPOVI SE SRUČILI S VELEBITA Bujica duboka pola metra poplavila Jadransku magistralu

Zadar, 300714.Nema kraja mukama Zadrana s vremenskim nepogodama. Ciklona Melisa, jako grmljavinsko nevrijeme koje je zapocelo oko 8.45 sati i trajalo nepunih sat vremena potopilo je zadarske ulice. Na teren su izasli i djelatnici Odvodnje. Foto: Jure Miskovic / CROPIX
 Jure Mišković / CROPIX

ZAGREB - Ciklona koja je jučer zahvatila Istru, proširila se danas na središnji dio Hrvatske, grmljavinsko nevrijeme uzrokuje poteškoće u prometu, te se vozači pozivaju na oprez, a putnici na strpljenje zbog zastoja i preusmjeravanja prometa.

U Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ) kažu da je riječ o cikloni čije je središte na području sjevernog i srednjeg Jadrana, te očekuju da će se nevrijeme s pljuskovima i grmljavinom do kraja dana proširiti na ostale dijelove zemlje.

POTPUNA BLOKADA Zbog nezapamćene oluje zatvorili zračni prostor nad cijelom Hrvatskom!

Jače grmljavinsko nevrijeme najprije je jučer zahvatilo sjeverni dio Jadrana, gdje su pale ekstremne količine oborina između 100 i 200 litara po četvornom metru.

FOTO: KATAKLIZMA U ZAGREBU Kolaps zbog orkanskog nevremena, gradom je prohujala i pijavica

Tijekom današnjeg dana nevrijeme je zahvatilo Liku, a na području Gospića između 8 i 14 sati palo je 65 litara kiše po četvornom metru. Na zadarskom području palo je 85 litara kiše po četvornom metru unutar šest sati.

U Zadru je poplavljen Forum, prostor Trga Pet bunara pretvorio se u bujicu i slapove, a vodena bujica nije zaobišla ni zadarsku tržnicu. Vatrogasci su imali pune ruke posla s ispumpavanjem vode iz poplavljenih prostorija, posebno na zadarskim otocima. Najgore je bilo na otoku Viru.

FOTOGALERIJA Potopljeni Zadar (FOTO: Luka Gerlanc/Cropix)

Od dežurnog prognostičara DHMZ-a doznaje se da je na tom području u ovo doba godine uobičajeno da 30 litara kiše po četvornom metru padne u mjesec dana.

Na području Starigrada-Paklenice danas poslije 10 sati od jake kiše nastali su golemi slapovi s Velebita koji su se sručili u podnožje i poplavili dionicu jadranske magistrale u predjelu naselja Milovci. U tom je mjestu bujica bila mjestimice i viša od pola metra, poplavila je terase i donje dijelove vikend kuća. Područje je obišao načelnik općine Starigrad Krsto Raić koji traži od Hrvatskih cesta i Hrvatskih voda da se nađe rješenja za saniranje uzroka plavljenja toga područja s Velebita.

FOTO: POTOP BIBLIJSKIH RAZMJERA Zagrebačku Dubravu kiša je potopila u samo 15 minuta

"Osim šteta u Milovcima slične nepogode danas su zahvatile i druga naselja, od Selina prema Sv Mariji Magdaleni, voda je poplavila i više objekata u samom središtu Starigrada pa sam zatražio dodatnu pomoć", rekao je općinski načelnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:33