Više kakaa u čokoladi obično bi trebalo značiti da je ona bolja, no nedavna istraživanja pokazala su kako brojne tamne čokolade na europskom i svjetskom tržištu u sebi sadrže znatne doze teških metala, i to takve da je dnevno dovoljno pojesti samo 25 grama kako bi se u organizam unijele veće količine od dozvoljenog.
POGLEDAJTE VIDEO:
Uglavnom je riječ o kadmiju i olovu, no neki od analiziranih primjeraka svjetski renomiranih brendova u sebi su sadržavali prevelike doze oba metala - točnije, takvih je bilo pet od 28 analiziranih primjeraka, što je udio od čak 17 posto i nije baš dobra reklama za poznate proizvođače.
Iako dobar dio primjeraka koji su prošli test nisu dostupni na domažem tržištu, uspjeli smo otkriti dva primjerka koji se mogu kupiti u domaćim trgovinama i koji su dosta česti odabir među domaćim proizvođačima.
Prema analizi Consumer Reporta, riječ je o jednoj čokoladi sa 70 i drugoj s 85 posto kakaa koje imaju 116 posto veću razinu kadmija odnosno 166 posto veću razinu olova od dozvoljenog.
Istraživanje je općenito pokazalo kako 15 od 28 analiziranih primjeraka u sebi sadrži prevelike količine teških metala, što posebno može biti riskantno za djecu zbog mogućih problema u razvoju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....