GENERALOV BIZNIS

GOTOVINA OTKRIO ČIME ĆE SE BAVITI U BUDUĆNOSTI Osnovao tvrtku 'Pelagos'

U studenom je general Ante Gotovina oslobođen i pušten iz Haaga
 Luka Gerlanc / CROPIX

General Ante Gotovina osnovao je tvrtku 'Pelagos net farma' d.o.o. Vrgada za uzgoj tuna i time riješio nedoumice oko pitanja čime će se baviti nakon što je u studenom oslobođen i pušten iz Haaga, javlja Slobodna Dalmacija.

Njegova tvrtka, koju je osnovao u siječnju ove godine, jedina se javila na natječaj za koncesiju na pomorskom dobru za uzgoj tune na lokaciji između otoka Vrgada i otočića Gira.

Zadarska županija raspisala je javni natječaj za koncesioniranje površine 60 tisuća četvornih metara na kojem se u kavezima može uzgajati do 450 tona tuna godišnje.

Suosnivač tvrtke je Gotovinin najbolji prijatelj Milan Mandić, glavni čovjek 'Jadran-tune' iz Biograda, tvrtke koja je prije nekoliko mjeseci u biogradskoj poslovnoj zoni otvorila najsuvremeniju hladnjaču u kojoj će se moći smrzavati 100 tona ribe dnevno, a tu je i pogon za obradu ribe.

Pogon je krajem prošle godine otvorio ministar Tihomir Jakovina, a na svečanosti je bio i generalov brat Boro Gotovina.

Dobre veze s Ministarstvom poljoprivrede i ribarstva vidljive su i po upravo objavljenoj odluci o određivanju ovogodišnje raspodjele državnih kvota za ulov tune.

Prema odredbama ICCAT-a, hrvatski ribari ove godine u Jadranu smiju uloviti samo 367 tona tune, a prema raspodjeli te kvote, koju je odredilo Ministarstvo poljoprivrede, 8,22 posto dodijeljeno je ribarskom brodu 'Carica' u vlasništvu tvrtke 'San-Žak', odnosno Milana Mandića. To je novi brod za lov tuna na Jadranu od 30 metara, a izgrađen je u Alabami.

Gotovina će u 'Pelagosu' biti direktor, a zanimljivo je da je ta tvrtka osim za poslove vezane uz ribarstvo, registrirana, među ostalim za sve vrste turizma od seoskog preko pustolovnog do golf-turizma.

Druga tvrtka Ante Gotovina s prijateljem Željkom Dilberom Ardiatik gradnja, radi na plinifikaciji Zadra kako podizvođač tvrtke EVN Croatia, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 21:34