SRCE NA TERENU

Gotovo 100 djece iz Ukrajine sudjelovalo na nogometnom turniru u Splitu

Do sada smo u Hrvatsku doveli više od 4 tisuće djece. Ove godine su s nama djeca koja su u ratu izgubila bar jednog od roditelja, kazao je konzul Ivica Pirić

Mladi Ukrajinci na humanitarnom nogometnom turniru u Splitu

 Screenshot/ TV Dalmacija

Više od 90-ero djece iz ratom pogođene Ukrajine već danima borave u Splitu zahvaljujući organizaciji Ivice Pirića počasnog konzula Ukrajine u Hrvatskoj. Ova humanitarna akcija traje od 2015. godine, a ove godine u sklopu programa organiziran je i nogometni turnir s ciljem pružanja trenutaka radosti, prijateljstva i predaha od teških životnih okolnosti.

- Do sada smo u Hrvatsku doveli više od 4 tisuće djece. Ove godine su s nama djeca koja su u ratu izgubila bar jednog od roditelja, djeca koja nikada nisu vidili more, izašli iz granica Ukrajine i dovesti ih u ovom trenutku kada u njihovoj zemlji sviraju sirene i padaju granate mislim da je za njih velika stvar - kazao je konzul Pirić.

Djeca nam pričaju kako boravak u Splitu za njih predstavlja trenutke djetinjstva koje im je oduzeto. Uz prijateljstva koja sklapaju i radost koju doživljavaju kroz sportske aktivnosti, ova inicijativa pruža im, barem na kratko, osjećaj normalnosti i sigurnosti.

- Jako se lijepo osjećam u Hrvatskoj. Osjećaj je predivan kada ne čujete granate i rakete, bilo danju ili noću, i to se ne može usporediti ni sa čim. Sretan sam što sam ovdje - rekao nam je sedmogodišnji Timofej.

Ukrajinska djeca u Hrvatskoj u sklopu ove velike humanitarne akcije provode posljednje dane no sigurno je da će i ubuduće dolaziti u Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. listopad 2024 18:39