HRVATSKA POMAŽE

Gotovo stotinu djece iz oblasti Harkiv ljetuje na hrvatskoj obali: ‘Vidi se velika razlika, sad su bitno opuštenija‘

Udruga je registrirana i za protuminsku djelatnost, a njezini stručnjaci provode edukacije o opasnostima od minskih polja

Djeca iz deokupiranih dijelova Harkiva s voditeljima i stručnim timom te dogradonačelnikom Bjelovara Igorom Brajdićem

 Privatna arhiva

Gotovo stotinu djece iz Ukrajine ljetuje u bjelovarskom odmaralištu u Novom Vinodolskom u sklopu akcije koju svake godine organizira udruga "Hrvatska pomaže", uz potporu gradova Bjelovar i Novi Vinodolski te JANAF-a.

Predsjednica udruge i bivša potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske Đurđa Adlešič kaže nam kako joj je posebno drago vidjeti hrvatsku i ukrajinsku djecu kako se druže i međusobno si pomažu.

"To su djeca iz deokupiranog dijela Harkiva, traumatizirana ratom. S njima intenzivno rade stručnjaci, psiholozi, kako bi se prilagodila novonastaloj situaciji i posljedicama koje je sukob ostavio na njih", kaže Adlešič.

U srpnju su u bjelovarskom odmaralištu u Novom Vinodolskom boravile tri grupe djece, njih ukupno 97. U kolovozu će doći još jedna grupe djece, koju podupire MVEP iz Programa razvojne pomoći.

image

Đurđa Adlešić s djecom iz Ukrajine koja se druže s hrvatskom djecom u Novom Vinodolskom

Privatna arhiva

"Djeca iz Ukrajine druže se ovdje s našom djecom iz Hrvatske Kostajnice, koja dolaze iz obitelji težeg socio-ekonomskog statusa ili su iz domova i volimo se šaliti kako su otkrili međujezik kojim se međusobno sporazumijevaju, pjevaju i igraju. Vidi se velika razlika otkad su došli, sad su bitno odmorniji i opušteniji. Žao mi je što se u ponedjeljak vraćaju u ratom zahvaćenu zemlju. U drugom dijelu kolovoza doći će djeca ozlijeđena minama i minsko-eksplozivnim sredstvima. Oni će tu biti s pojačanim medicinskim timom, a mi ćemo im pokazati kako smo rješavali probleme kao civili i kao žrtve mina u Domovinskom ratu, s kojima se oni sad susreću", dodala je Đurđa Adlešič.

Udruga "Hrvatska pomaže" posljednje tri godine pomaže Ukrajincima, a podršku pruža i djeci iz drugih nekad ratom zahvaćenih zemalja, poput Iraka, Sirije, Bosne i Hercegovine te Armenije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 02:12