MAKLJAŽA NA HVARU

Grad mu je godinama leglo pijanih partijanera i droge, a gradonačelnik je danas zgrožen: ‘Razumijem naše sugrađane‘

Gradonačelnik Hvara Rikardo Novak o premlaćivanju u restoranu Gariful oglasio se punih 30 sati nakon događaja

Atmosfera u novootvorenom Gariful G Spotu

 /Screenhsot Instagram

Tridesetak sati nakon što je vlasnik, za Hvarane ozloglašenog Carpe Diema, Josip Ćurković Ćos, brutalno premlatio Ivana Gospodnetića, vlasnika ekskluzivnog restorana "Gariful" na hvarskoj rivi i njegovog kuhara Dinka Petričevića, kojega svi zovu Mijo, o događaju se oglasio i hvarski gradonačelnik Rikardo Novak.

Njegova je izjava za Jutarnji, identična onoj koju je u ponedjeljak ujutro objavio na službenim stranicama Grada – birokratska i zaziva nadležne institucije da "promptno reagiraju". Činjenicu da je grad Hvar kao nekoć ekskluzivnu destinaciju imućnih turista, već godinama zamijenio partijanerski turizam, da je biser hrvatskog turizma postao leglo pijane mlađarije i droge te da niti jedna turistička sezona ne prođe bez barem jednog teškog incidenta, Novak ne spominje, nego je danas "zgrožen nedopustivim scenama". Iako, kažu nam Hvarani, oni su zgroženi već odavno zbog onoga "u što se Hvar pretvorio". Rat među ugostiteljima, koji godinama, bez sankcija, zaobilaze sva pravila, šire se kako i gdje to žele i život Hvarana pretvaraju u noćnu moru, dosad je, čini se iz objave gradonačelnika Novaka, prolazio mimo radara gradskih vlasti.

image

Rikardo Novak

Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

Gradonačelnik, dakle, kaže, a Jutarnji u cijelosti prenosi:

- Zgrožen nedopustivim scenama u ugostiteljskom objektu Gariful, najoštrije osuđujem nasilje kao način rješavanja sukoba. Takvom ponašanju u našem gradu ne smije biti mjesta. Potpuno razumijem i podržavam potrebu građana Hvara da izraze podršku napadnutom sugrađaninu i ponosan sam jer su sinoć zadržali dostojanstvo i mirnim prosvjedom jasno dali do znanja što misle o takvom ponašanju. Nasilje ne može i ne smije biti način izražavanja mišljenja u civiliziranoj sredini. Grad koji je bio pionir organiziranog turizma u Europi, grad u kojem su kultura, gostoprimstvo i dostojanstvo stoljećima neodvojiv dio identiteta i kao takav prepoznat diljem svijeta, ne smije sebi dopustiti ovakve scene i za njih nema opravdanja.

Vjerujem da će sve nadležne institucije promptno i bez zadrške reagirati na ove nemile događaje.

Još jednom ističem nužnost poštivanja zakona i gradskih odluka od strane svakog pojedinca, građanina i poduzetnika, jer je to temelj uređene zajednice i osnova za jednaka prava na život i rad svakog od nas.

Zbog nemilog događaja sazvao sam sastanke s nadležnim službama, kao i predstavnicima Gradskog vijeća Grada Hvara. Sigurnost stanovnika i posjetitelja Hvara do sad je uvijek bila na visokoj razini bez obzira na sve izazove s kojima se kao svjetska turistička destinacija susrećemo i učinit ćemo sve da tako i ostane – kaže Rikardo Novak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 05:18